Norseman er en konkurranse der deltagerne først skal svømme 3,8 kilometer i kaldt vann, så sykle 18 mil i beintøft terreng for til slutt å løpe maraton med avslutning opp Gaustatoppen. Det går ikke an å snakke om denne konkurransen uten å flette ordet ekstrem inn i samtalen.

– Hvorfor i alle dager utsette seg for noe slikt? Er du gal?

– Nei, overhodet ikke. For meg handler Norseman om struktur og jevnlig trening. Du trenger ikke være superegoist eller treningsfanatiker for å stille opp i dette, sier Linni Tiller (52) og hopper ut i Oslofjorden ved Kadettangen i Sandvika. Ledsaget av mannen Bjørn i kajakk og akkompagnert av bruset fra E18 legger hun på svøm rundt Kalvøya – en runde på omtrent to og en halv kilometer.

– Et drømmested å svømme, mener hun.

 

Sykler til jobben
Tiller er finansrådgiver i Var Forvaltning AS. Hun bor i Sandvika og har de siste 20 årene syklet til og fra jobb hver eneste dag – omtrent 35 kilometer tur/retur.

– All sone 1-trening foregår på transportetapper (trening på lav intensitet). Det blir en del kilometer tilsammen. I tillegg bruker jeg ofte sykkelen i stedet for bilen når jeg har et ærend i nærheten. I Oslo går det som regel fortere. Det er herlig å sykle fra køen, sier Tiller.

Dette er selvfølgelig ikke tilstrekkelig aktivitet for å være rustet til et av verdens tøffeste mosjonsarrangementer. Men med utgangspunkt i transportetapper er man langt på vei, mener 52-åringen.

– Jeg trener styrke én gang i uken. Det gjør jeg i lunsjen på jobb. Jeg kjører et opplegg på en times tid.

Med andre ord, transport og lunsj – fortsatt har ikke Tiller brukt ett minutt av fritiden sin på trening. Men så kommer spissingen, eller den spesifikke og formutløsende delen av opplegget, som er nøye planlagt hver uke.

 

– Alt jeg gjør utenom er det jeg kaller kvalitetsøkter. Jeg prøver å få til én tøff økt i hver disiplin (svømming, sykling og løp) i uken. Men det er som regel ikke lange økter, ofte 45–60 minutter som jeg fletter inn rett etter å ha syklet hjem fra jobb.

Og i helgene blir det bedre tid til lengre turer og en og annen konkurranse. Tilsammen trener hun altså relativt mye til mosjonist å være, men høy øktfrekvens og grundig planlegging bidrar til at trim ikke tar all hennes fritid.

Liker «runners high»
– For å delta i Norseman er jo ikke dette nok på kort sikt. Men hvis man holder på sånn i mange år, så blir kroppen gjennomtrent og kan tåle en ekstrem påkjenning iblant. Treningen går automatisk. Korte økter øker motivasjonen. Det er lettere å komme seg ut. I tillegg orker du mer, du sliter deg ikke ut på trening og vil ut igjen dagen etter, sier Tiller, som har gjennomført Norseman to ganger tidligere.

 

– Hva er det som fascinerer med konkurransen?

– At du uansett ikke kan komme dit og være «ferdig» forberedt. Det går ikke an å være klar for Norseman. Det er såpass hardt at det går på ren viljestyrke uansett. Og så er det «runners high»-følelsen som tiltrekker. Følelsen av å kunne løpe i evigheter, som mange kan få mot slutten av konkurransen.

Det eneste Tiller må ofre er lang sommerferie i utlandet. Siden Norseman avholdes i slutten av fellesferien, legger det en god del føringer på planene til deltagerne.

– Jeg må få trent, så et langt opphold i Toscana eller et annet varmt sted hadde nok ikke gått. Så skal jeg heller ikke være med på dette for evig og alltid. Men sykle til jobben kommer jeg uansett til å fortsette med, sier Tiller.

Slik trener hun:









Følg Norseman på DN.no: Gjennom helgen kommer det resultater og reportasjer fra Eidsfjord i Hardanger.

Les alle sakene fra årets Norseman:

Her starter blodslitet i verdens vakreste mareritt
Rekord på rekord i manndomsprøven

- Som en døden nær-opplevelse!
- Deltar fordi de vil se bra ut nakne - Klikk her for å se videoen
Triksene tøffingene bruker for å takle smerten
Ledet fra start til mål i lørdagens konkurranse
Ledet fra start til mål i lørdagens konkurranse
Skal fortære 15.000 kalorier under Norseman

Linni Tiller: - Trenger ikke være superegoist for å delta i Norseman
Gjermund Nordskar er klar for Norseman etter ekstremoppladning
Rekordmange kjemper om den svarte trøya



Les flere saker på DN Aktiv

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.