EIDFJORD: 3,8 km fjordsvømmimg, 18 mil på sykkel i tunge motbakker - toppet av en maraton opp til Gaustatoppen. Norseman Xtreme Triathlon regnes som verdens tøffeste endags idrettskonkurranse, men kampen om startnumrene er knallhard. Derfor dobles Norseman i anledning 10-årsjubileet i år.

- Til tross for at vi i år har to løpsdager med 240 deltakere både lørdag og søndag, måtte vi avvise 900 søkere. Interessen har vært formidabel, sier presseansvarlig Dag Oliver til DN Aktiv.

Han forteller at de telte nesten 50 helsider i internasjonale triathlon-blader etter fjorårets Norseman. Den svarte Norseman-trøya er blitt svært ettertraktet blant Ironman-utøvere over hele verden. I år stiller deltakere fra hele 37 land på startstreken.

Ifjor ble arrangementet mer dramatisk enn ønsket:

11 iskalde grader i vannet tvang arrangøren til å flytte svømmetraseen lenger ut i fjorden, til Ringøy. Men 26 deltakere ble tvunget til å bryte etter et voldsomt værskifte underveis som førte til store bølger i Hardangerfjorden.

- I år ser værutsiktene bedre ut, men vi vet jo alle hvor ustabilt været er her i Norge. Ting kan snu utrolig fort, selv om det er meldt rolig, lettskyet vær, sier Dag Oliver.

Fredag ettermiddag målte han 13,5 grader i fjorden.

Den amerikanske Ironman-legenden Tim DeBoom knuste konkurrentene ifjor og innrømmet at opplevelsen var mer brutal enn han forestilte seg. Susanne Buckenlei fra Tyskland imponerte og vant kvinneklassen for tredje året på rad.

I år er det mer åpent. Ingen av de to stiller til start.

- Til jubileumsløpet søndag har vi samlet seks av ni tidligere vinnere på herresiden, blant dem svenske Bjørn Andersson som satte løyperekord på 10 timer og 31 minutter da han vant i 2005. Norske Henrik Oftedal og Tom Remmann er sterke utfordrere, sier Oliver.

Hele Eidfjord tar del i helgens folkefest, som virkelig fargelegger bygda.

- Halve Eidfjord er med på denne dugnaden, sier Dag Oliver.

Les alle sakene fra årets Norseman:

Her starter blodslitet i verdens vakreste mareritt
Rekord på rekord i manndomsprøven

- Som en døden nær-opplevelse!
- Deltar fordi de vil se bra ut nakne - Klikk her for å se videoen
Triksene tøffingene bruker for å takle smerten
Ledet fra start til mål i lørdagens konkurranse
Ledet fra start til mål i lørdagens konkurranse
Skal fortære 15.000 kalorier under Norseman

Linni Tiller: - Trenger ikke være superegoist for å delta i Norseman
Gjermund Nordskar er klar for Norseman etter ekstremoppladning
Rekordmange kjemper om den svarte trøya (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.