<p>Vær og vind. Det er værhardt på svabergene i Bohuslän. Det blåser hele tiden og regner i alle retninger, det er nesten som å bygge på Vestlandet, synes arkitekt Stian Schjelderup.</p>

Vær og vind. Det er værhardt på svabergene i Bohuslän. Det blåser hele tiden og regner i alle retninger, det er nesten som å bygge på Vestlandet, synes arkitekt Stian Schjelderup.

Denne kobberhytta er en tittekasse mellom svabergene

Tekst

Vil du få varsel hver gang Stine Engen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

– Da vi var ferdige, tror jeg det var rundt tre centimeter fra hytteveggen til fjellet, sier arkitekten.

På en forblåst øy i Bohuslän mellom Svinesund og Göteborg ligger en liten hytte. Den er ikke så lett å se, for den ligger gjemt nede i en sprekk i svabergene, og er fra noen vinkler nesten usynlig.

– Det er jo ikke sprengt eller forandret noen ting her, så den er bare tredd ned i kløften på en måte, forteller Stian Schjelderup, en av arkitektene i Schjelderup Trondahl Arkitekter (STA).

Fakta: Schjelderup Trondahl Arkitekter

Norsk arkitektkontor
sta.no

Etablert i 2009, kontoradresse både i Oslo og Lillesand.

Spesialiserer seg på skreddersydde eneboliger, hytter og småhus, men arbeidene spenner fra kunstprosjekter til mellomstore kommersielle bygg.

– Da vi var ferdige, tror jeg det var rundt tre centimeter fra hytteveggen til fjellet på hver side. Men altså, det var jo ikke flaks. Vi målte det opp ekstremt nøyaktig.

Gammel funkishytte

Prosjektet begynte for mange år siden, da STA skulle rehabilitere den opprinnelige hytta som står på tomten, en «nydelig funkishytte» som Schjelderup kaller den, tegnet av den norske arkitekten Thorleif Jensen. STA bisto med tilbakeføring til den opprinnelige stilen hytta hadde da den ble bygget i 1937.

Den nye hytta ligger der det før sto et lite lyseblått anneks. Etter tiår i den bohuslänske blesten var annekset blitt pill råttent, og regnet dryppet inn. Det måtte ofres for å gi plass til noe nytt.

<p>Allemannsretten. Det var en omstendelig prosess å få bygge hytta, selv om det sto et anneks der fra før. Svenskenes vern om strandsonen er kanskje enda strengere enn i Norge, forteller arkitektene.</p>

Allemannsretten. Det var en omstendelig prosess å få bygge hytta, selv om det sto et anneks der fra før. Svenskenes vern om strandsonen er kanskje enda strengere enn i Norge, forteller arkitektene.

Opprinnelig funkis. Ikke mange meter unna ligger en funkishytte, tegnet av den norske arkitekten Thorleif Jensen. For flere år siden rehabiliterte STA den gamle hytta, som nå er tilbakeført til sånn den opprinnelig var da den ble bygget i 1937.

Detaljene. Marcus Martinuzzi har laget benkeplatene og GRG Svensson resten av innredningen.

– Poenget var også å løse den nye hytta på en måte så den var autonom og kunne stå helt alene, selv om den idémessig hang sammen med den andre hytta. Den skulle være helt underdanig i forhold til den opprinnelige hytta og ligge litt ned i terrenget, sier Schjelderup.

Utstyrt med både kjøkken, spisestue, stue, bad og to soverom fungerer annekset nå som en ekstra fullverdig hytte.

– Det er to familier som bruker hyttene samtidig, og da er det veldig fint å kunne trekke seg tilbake til hver sin hytte, så ikke man står oppå hverandre. Selv om de faktisk bare ligger cirka 14 meter fra hverandre.

Fakta: Bohuslän Cabin

Arkitekt: Schjelderup Trondahl Arkitekter

Klient: Privat

Beliggenhet: Bohuslän i Sverige

Areal: 65 m²

Ferdigstilt: 2018

Hyttene henger ikke fysisk sammen, men det er en sammenheng når det kommer til formspråk, takvinkler og hvordan byggene forholder seg til naturen, forteller Schjelderup.

– Selv om den nye hytta ser veldig enkel ut, er den veldig avstemt. Når du ser den på avstand, forstår du at de to hyttene henger sammen, selv om de har litt forskjellig materialitet. Den nye hytta skulle ikke være noen etteraping av den opprinnelige funkishytta, men en slags ærbødig fortolkning. Den er helt rolig og ligger der nede i skåret i landskapet, uten å lage støy.

Tittekasse

Hytta er planlagt fra innsiden og ut, forteller Schjelderup, med tanke på hva slags lys og utsikt de ville ha i de forskjellige rommene.

– Det er en tittekasse, du sitter liksom nedi terrenget og ser ut gjennom sprekkene, over svabergene og ut i horisonten.

Flere av rommene har vinduer rett ut mot fjellet, og selve vindusglasset er festet på utsiden av karmene, så vann ikke skader treverket og lysåpningen forsterkes.

Å bygge på en øy. Hytta ble bygget i moduler av massivtre, kledd i kobber og flydd inn med helikopter. Alt var nøye planlagt, så det var ikke flaks at det bare var tre centimeter igjen til bergveggen da hytta sto på plass.

Mørk og lys dusj. Hytta er forsøkt delvis skjult fra omverdenen, og lyset slipper flere steder inn gjennom små gløtt.

Stein på svaberg. Uteplassen, som kan skimtes gjennom vinduene, er laget av naturstein. Først var tanken at hele hytta skulle bygges i stein, men det var det ikke plass til ute på svaberget.

13

– Det har vært litt av tanken at det er gløtt og refleksjoner og transparent i alle retninger, selv om hytta ser ganske tett ut fra utsiden, sier Schjelderup.

Egentlig ønsket familien som eier tomten at den nye hytta skulle bygges i stein, slik som den gamle funkishytta. Men utover at stein er et voldsomt dyrt materiale å bygge med, var det ikke plass til én meter tykke steinvegger i fjellsprekken.

– Vi brukte ganske lang tid på å komme frem til hvilke materialer vi skulle bruke. Vi ville ha noe som hadde en robusthet og kvalitet som kunne vare i mange år.

De endte med å bygge hytta i massivtre, kledd i kobber, for å gjøre hytta sterk og eliminere alle muligheter for at regnvann kunne trenge inn. Nå er kobberplatene brune, men med hjelp av været vil de langsomt bli brungrønne, eller kanskje en dag helt sjøgrønne.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk