På en forblåst øy i Bohuslän mellom Svinesund og Göteborg ligger en liten hytte. Den er ikke så lett å se, for den ligger gjemt nede i en sprekk i svabergene, og er fra noen vinkler nesten usynlig.
– Det er jo ikke sprengt eller forandret noen ting her, så den er bare tredd ned i kløften på en måte, forteller Stian Schjelderup, en av arkitektene i Schjelderup Trondahl Arkitekter (STA).
Fakta: Schjelderup Trondahl Arkitekter
Norsk arkitektkontor
sta.no
Etablert i 2009, kontoradresse både i Oslo og Lillesand.
Spesialiserer seg på skreddersydde eneboliger, hytter og småhus, men arbeidene spenner fra kunstprosjekter til mellomstore kommersielle bygg.
– Da vi var ferdige, tror jeg det var rundt tre centimeter fra hytteveggen til fjellet på hver side. Men altså, det var jo ikke flaks. Vi målte det opp ekstremt nøyaktig.
Gammel funkishytte
Prosjektet begynte for mange år siden, da STA skulle rehabilitere den opprinnelige hytta som står på tomten, en «nydelig funkishytte» som Schjelderup kaller den, tegnet av den norske arkitekten Thorleif Jensen. STA bisto med tilbakeføring til den opprinnelige stilen hytta hadde da den ble bygget i 1937.
Den nye hytta ligger der det før sto et lite lyseblått anneks. Etter tiår i den bohuslänske blesten var annekset blitt pill råttent, og regnet dryppet inn. Det måtte ofres for å gi plass til noe nytt.
– Poenget var også å løse den nye hytta på en måte så den var autonom og kunne stå helt alene, selv om den idémessig hang sammen med den andre hytta. Den skulle være helt underdanig i forhold til den opprinnelige hytta og ligge litt ned i terrenget, sier Schjelderup.
Utstyrt med både kjøkken, spisestue, stue, bad og to soverom fungerer annekset nå som en ekstra fullverdig hytte.
– Det er to familier som bruker hyttene samtidig, og da er det veldig fint å kunne trekke seg tilbake til hver sin hytte, så ikke man står oppå hverandre. Selv om de faktisk bare ligger cirka 14 meter fra hverandre.
Fakta: Bohuslän Cabin
Arkitekt: Schjelderup Trondahl Arkitekter
Klient: Privat
Beliggenhet: Bohuslän i Sverige
Areal: 65 m²
Ferdigstilt: 2018
Hyttene henger ikke fysisk sammen, men det er en sammenheng når det kommer til formspråk, takvinkler og hvordan byggene forholder seg til naturen, forteller Schjelderup.
– Selv om den nye hytta ser veldig enkel ut, er den veldig avstemt. Når du ser den på avstand, forstår du at de to hyttene henger sammen, selv om de har litt forskjellig materialitet. Den nye hytta skulle ikke være noen etteraping av den opprinnelige funkishytta, men en slags ærbødig fortolkning. Den er helt rolig og ligger der nede i skåret i landskapet, uten å lage støy.
Tittekasse
Hytta er planlagt fra innsiden og ut, forteller Schjelderup, med tanke på hva slags lys og utsikt de ville ha i de forskjellige rommene.
– Det er en tittekasse, du sitter liksom nedi terrenget og ser ut gjennom sprekkene, over svabergene og ut i horisonten.
Flere av rommene har vinduer rett ut mot fjellet, og selve vindusglasset er festet på utsiden av karmene, så vann ikke skader treverket og lysåpningen forsterkes.
– Det har vært litt av tanken at det er gløtt og refleksjoner og transparent i alle retninger, selv om hytta ser ganske tett ut fra utsiden, sier Schjelderup.
Egentlig ønsket familien som eier tomten at den nye hytta skulle bygges i stein, slik som den gamle funkishytta. Men utover at stein er et voldsomt dyrt materiale å bygge med, var det ikke plass til én meter tykke steinvegger i fjellsprekken.
– Vi brukte ganske lang tid på å komme frem til hvilke materialer vi skulle bruke. Vi ville ha noe som hadde en robusthet og kvalitet som kunne vare i mange år.
De endte med å bygge hytta i massivtre, kledd i kobber, for å gjøre hytta sterk og eliminere alle muligheter for at regnvann kunne trenge inn. Nå er kobberplatene brune, men med hjelp av været vil de langsomt bli brungrønne, eller kanskje en dag helt sjøgrønne.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.