Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Nomaboks. Sveipebokser lages ved at to lag never sveipes rundt en mal.

Nomaboks. Sveipebokser lages ved at to lag never sveipes rundt en mal.

Hennes smørbokser står på stjernerestauranten Nomas bord

Tekst

Vil du få varsel hver gang Liz Buer publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Lever av spikking og sløyd.

– Jeg er kanskje litt gal som prøver å leve av å spikke i 2018, sier Mari Fallet Mosand (29) og ler på telefonen fra Stavanger, der hun har holdt kurs.

Det siste året har hun kunnet leve av det hun lager i sløydverkstedet sitt i Bø i Telemark. Tidligere i år kjøpte den danske stjernerestauranten Noma sveipeboksene hennes i never for å bruke dem til smørbokser.

Fakta: Krokvokst

Sløydbedrift i Bø i Telemark, drevet av Mari Fallet Mosand.

krokvokst.com

– Det var litt surrealistisk: Jeg fikk en mail derfra, så tok jeg med en ryggsekk full av ting og møtte dem, René Redzepi og kokkesjefene. Jeg visste egentlig ikke hvem noen av dem var, men de var overimponerte. Jeg tenkte: Skal jeg selge til en luksusrestaurant?

Noma ville ha langt mer enn hun kunne klare å produsere.

– Det endte med en bestilling som var overskuelig, 40 bokser.

Krympebokser. Disse boksene er laget med krympeteknikk. Foto: Mari Fallet Mosand

Krympebokser. Disse boksene er laget med krympeteknikk. Foto: Mari Fallet Mosand

Flettet. Mosand lager også møbler, som denne krakken med flettet sete. Foto: Mari Fallet Mosand

Flettet. Mosand lager også møbler, som denne krakken med flettet sete. Foto: Mari Fallet Mosand

Barndommens tre

Da Mosand var liten, var hun mye ute i naturen, lærte å spikke av foreldrene. Hun likte lukten av treet og følelsen i hendene, at treverket var både hardt og mykt. Hun begynte å studere kunst og fant ut at hun kunne lage sine egne møbler for å spare penger.

– Det var fint å kunne klare seg selv, være fri, gå ut og hugge et tre i stedet for å kjøpe noe ferdig.

Da Mosand fikk egne barn, valgte hun å satse på bærekraftige produkter og håndverk av tre og naturmaterialer. Sveipeboksene hun solgte til Noma, er laget med en gammel teknikk der never formes rundt en mal. Mosand har også laget krympebokser til restauranten – da bruker hun et rør av ferskt tre med et spor i enden. En bunn i tørt tre festes i sporet. Når røret tørker, krymper det og fester seg til bunnen.

Spikking. Det hele begynte med spikking, nå lager Mosand vakre tresleiver.

Spikking. Det hele begynte med spikking, nå lager Mosand vakre tresleiver.

Neversanking

Mosand lager ikke bare bokser, men også treskjeer, sleiver og kniver, stoler, krakker og barneleker. Nå har hun begynt å lære seg kurvfletting av never og pil. Datteren har ingen plastleker. Familien har heller ingen tv. Hver sommer rundt sankthans, når bjørken slipper neverlaget sitt, går hun, mannen og datteren ut og sanker never.

– Jeg tror mange i dag lengter etter at ting tar tid. Jeg trenger ikke mindfulness eller å gå på treningssenter.

* (Vilkår)