Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Juryen gleder seg til kåringen av Årets ledestjerne 2023: Ingeborg Gjærum (fra venstre), Nassir Achour, Ingrid Røise Kielland, Eirik Mofoss, Ada Martini Strøm, Mai Lawson Oldgard og Arild Eriksen. Ikke til stede: Line Elvsåshagen.

Juryen gleder seg til kåringen av Årets ledestjerne 2023: Ingeborg Gjærum (fra venstre), Nassir Achour, Ingrid Røise Kielland, Eirik Mofoss, Ada Martini Strøm, Mai Lawson Oldgard og Arild Eriksen. Ikke til stede: Line Elvsåshagen.

Nå kan alle stemme på Årets ledestjerne

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Holen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Juryen for Årets ledestjerne er klar for årets viktigste oppdrag. Men først skal DNs lesere stemme på sine favoritter.

Når du leser dette, er avstemningen for Årets ledestjerne 2023 åpnet. Frem til og med onsdag 22. november kan alle gi sin stemme til sin favoritt blant årets ledestjerner, og disse overleveres deretter til D2s tverrfaglige jury – før Årets ledestjerne kåres tirsdag 28. november. Du finner intervjuene med årets ledestjerner og stemmeknappen på denne siden.

I fjor vant Eirik Mofoss (30), til daglig fagdirektør i Norad og på fritiden effektiv altruist i organisasjonen Gi Effektivt og tenketanken Langsikt. I år har hodet hans også vært fylt med potensielle nye ledestjerner, siden han trådte inn i juryen som har pekt ut 2023s ledestjerner.

– Det er heldigvis mange flinke og ambisiøse folk der ute som dedikerer tiden og karrieren til å gjøre en forskjell i verden. Det har vært inspirerende å lese alle nominasjonene, forteller Mofoss.

Fakta: Ledestjerner 2023

D2 og Dagens Næringsliv løfter frem ledestjerner under 30 år som gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper bidrar til å gjøre verden litt bedre.

Til 2023-kåringen har en uavhengig jury totalt plukket ut 33 ledestjerner blant lesernes nominerte kandidater, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål.

Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells, PwC og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås.

Les om alle ledestjernene her.

Bærekraftsmål

Rammene for D2s kåring er brede. Utvelgelsen tar utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål, der målsetningen er å stå igjen med rundt 30 driftige mennesker under 30 år som «gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper bidrar til å gjøre verden litt bedre».

I år har vi endt opp med over 30 ledestjerner, da flere av årets ledestjerner er duoer – som techgründerne i Celsia og Birdsview.

Årets første jurymøte var i mars, og siden har juryen vært i jevnlig kontakt for å bli enige om det endelige utvalget. Ingeborg Gjærum (38), konserndirektør i teknologiselskapet Volue, er også nykommer i juryen. Hun var opptatt av at listen bør ligge høyt for å bli ledestjerne.

– Og det synes jeg vi har klart å holde fast ved! Vi har fått mange gode kandidater på bordet, men jeg har også vært opptatt av at vi skulle lete ekstra, for det er ikke alltid de største heltene synes best. Som jurymedlem har jeg ønsket at vi skulle klare løfte noen av dem som ikke allerede har fått mest oppmerksomhet – og da har vi måttet søke ekstra med stjernekikkerten.

– Som tidligere Natur og Ungdom-leder kunne du jo selv vært kandidat til ledestjerne for 10–15 år siden, hva har du selv sett etter i årets ledestjerner?

– Med fare for å høres litt pompøs ut, så har jeg har sett etter dem som har hatt en egen driv etter å «gå inn i sin tid». For å være en ledestjerne, må du gjøre noe mer enn å utføre en jobb noen andre har bedt deg ta. Du må selv bestemme deg for hva slags forskjell i verden du vil gjøre – og hvordan. Jeg har forsøkt å finne dem som er overbevist om at de kan få til noe unikt, for uten den overbevisningen tror jeg ikke man orker holde på lenge nok til å lykkes.

Etter at leserne har stemt på sine favoritter, samles juryen for å ta den endelige avgjørelsen. Leserstemmene er rådgivende og veier tungt i vurderingen, men juryen ikke velge ledestjernen med flest stemmer.

– Jeg håper leserne vil stemme på kandidaten de mener er den beste rollemodellen, som gjør noe spesielt viktig for verden, og som også inspirerer flere til å bidra. Dette må ikke bli en popularitetskonkurranse, mener Eirik Mofoss.

Engasjement i blindsonene

– Har jurymedlemmene lært seg noe nytt om engasjementet blant de under 30?

– For meg som har jobbet mest innen miljø og energi, har jeg lært mest av å se hvor mye spennende som rører seg innen andre samfunnsområder. Det er jo dessverre ingen mangel på samfunnsutfordringer der det er behov for kreativitet og drivkraft, så det har vært til inspirasjon å se ledestjerner som tar tak i alle de store oppgavene i vår tid. For en bra generasjon som er på vei inn i voksenlivet, mener Ingeborg Gjærum.

I vinter sa Eirik Mofoss at han ønsket å se etter ledestjerner som «tør å jobbe med viktige saker som andre neglisjerer».

– Fant du noen slike?

– Absolutt! Flere av årets ledestjerner jobber med effektive løsninger på store samfunnsutfordringer som altfor få andre bryr seg om. Deres bidrag er derfor spesielt utslagsgivende og viktige. Eksempelvis fant vi personer som jobber for bedre dyrevelferd i kyllingindustrien og mer effektiv bistand, samt med å avsløre internasjonale skatteunndragelser og for at afghanske kvinner skal få allmenne menneskerettigheter.

– Hva med deg selv, nå som du snart trer av som Årets ledestjerne, kan du vel endelig tenke litt mer på deg selv?

– Hehe! Jeg er fremdeles blant verdens mest privilegerte, her jeg bor i Norge, så følelsen av ansvar for å hjelpe de som har mindre, forsvinner ikke så lett. Dessuten er meningsfulle aktiviteter noe som kan gi stor glede for en selv også. Når jeg gir penger til bistand, gir det livet mitt mer mening, og det å velge en meningsfull jobb er også fullt mulig å kombinere med å leve et godt liv.

Fakta: Ledestjerne-juryen 2023

Eirik Mofoss (30), fagdirektør i Norad og styremedlem i Gi Effektivt.

Line Elvsåshagen (33), tekstforfatter og programleder i NRK.

Ada Martini Strøm (33), forfatter, modell og «greenfluencer».

Nassir Achour (36), gründer og daglig leder i venture- og innovasjonsstudioet Reodor Studios.

Ingeborg Gjærum (38), konserndirektør i teknologiselskapet Volue og tidligere leder i Natur og Ungdom.

Ingrid Røise Kielland (46), journalist i Dagens Næringsliv.

Mai Lawson Oldgard (47), bærekraftsdirektør i Statnett.

Arild Eriksen (50), partner i arkitektkontoret Fragment.

Generasjon Thunberg

– «Jeg tror vi kan erklære generasjon Greta Thunberg død», sa Unge Høyre-leder Ola Svenneby etter skolevalget. Kan det bli vanskeligere å finne gode ledestjerner nå som Generasjon Alfa, altså de som er født 2010 og senere, melder sin ankomst?

– Det er mange historier i mediene om at verden blir verre, med krig, pandemi og klimakrise samtidig. Jeg tror at dette kan skape en følelse av avmakt og apati blant unge, som om det ikke spiller noen rolle hva de gjør. Det er heldigvis feil, mener Mofoss.

Ingeborg Gjærum kjenner seg overhodet ikke igjen i påstander om at dagens ungdom og unge voksne er mindre opptatt av bærekraft.

– Snarere tvert imot! Min opplevelse er at unge voksne er bekymret for og engasjerte i klima og miljø, og at når vi rekrutterer, er det en viktig drivkraft for mange at de kan jobbe et sted der de kan gjøre en forskjell. I praksis er det slik at i kampen om de beste hodene, er det å kunne tilby en meningsfull jobb i miljøsammenheng et konkurransefortrinn for oss.

Eirik Mofoss trekker til slutt frem boken «Factfulness» av Hans Rosling, som dreier seg rundt at verden faktisk er blitt utrolig mye bedre de siste tiårene.

– Flere burde snakke om det, og om hvordan bistand effektivt reduserer fattigdom, hvordan klimatiltak er bra for både klima, lommebok og miljø, og hvor mye du og jeg kan utrette ved å ofre så lite. Jeg er optimist, men ja, vi trenger også at noen av «de voksne» i samfunnet trapper opp sin innsats, som rollemodeller og for å motivere de yngste til å ikke gi opp. Verden trenger flere ledestjerner, både unge og eldre!

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.