Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Klimaprater. – Jeg prøver å normalisere klimaprat. Jeg tror det å snakke høyt om klima er en veldig viktig nøkkel for å normalisere den grønne omstillingen, forteller Ada Martini Strøm, ferskt jurymedlem i D2s kåring av 2022s ledestjerner.

Klimaprater. – Jeg prøver å normalisere klimaprat. Jeg tror det å snakke høyt om klima er en veldig viktig nøkkel for å normalisere den grønne omstillingen, forteller Ada Martini Strøm, ferskt jurymedlem i D2s kåring av 2022s ledestjerner.

Ledestjerner 2022: Ser etter engasjement og spennende ideer

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Holen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

– Jeg tror definitivt det finnes flere ledestjerner der ute, sier modell og forfatter Ada Martini Strøm. Hun er nytt jurymedlem i D2s årlige kåring av 30 ledestjerner.

Tidsfristen nærmer seg. Lørdag 2. april er det siste sjans for å nominere kandidater til Ledestjerner 2022, og etter det skal D2s eksterne jury sette seg ned for å plukke ut 30 ledestjerner under 30 år, «som vil gjøre verden mer bærekraftig gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper».

Modell, forfatter og «greenfluencer» Ada Martini Strøm (32) har akkurat rukket å bli for gammel til selv å bli nominert, i år må du være født i 1992 eller senere for å bli regnet med. Men Strøm takket raskt ja da hun fikk spørsmål om hun ville ta plass i ledestjernejuryen.

Nå har hun alt fått inn nesten 150 navn å bryne seg på, men hun ønsker seg mer jobb. På årets første og siste skitur brakk hun nemlig beinet, og hun kommer seg ikke så langt unna leiligheten i Ullevål hageby i dagene som kommer.

– Jeg har definitivt redusert forbruket mitt ved hjelp av en brukket fot, ler hun.

Men å brekke egne lemmer for å redusere sitt klimafotavtrykk er neppe nok for å nå opp i D2s ledestjernekåring. Her trengs det sterkere historier, mener Strøm.

– En ledestjerne for meg ser på utfordringene vi har i dag, og utfordringene som kommer i fremtiden, som en mulighet til positiv endring.

Fakta: Ledestjerner 2022

D2 og Dagens Næringsliv presenterer 30 personer under 30 år som vil gjøre verden mer bærekraftig gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper.

2022-kåringen er basert på at leserne har nominert sine kandidater. Ut fra disse har en uavhengig jury plukket ut 30 ledestjerner, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål.

I høst vil juryen, sammen med leserne, kåre Årets ledestjerne blant disse 30. Les mer om kåringen på DN.no/ledestjerner2022.

Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells, PwC og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås (NMBU).

Bærekraftsmål

Ada Martini Strøm gleder seg til å bli bedre kjent med de ulike historiene og arbeidet til alle de nominerte, mennesker som vil bidra til å dytte verden i riktig retning.

– Det at FNs bærekraftsmål ligger til grunn for denne kåringen gjør at den etter min mening skiller seg ekstra positivt ut. Den fremmer rett og slett vår tids aller viktigste sak, nemlig klimakrisen.

Det er også viktig å understreke at FNs bærekraftsmål ikke bare handler om klimaendringer, forbruk og renere energi. De totalt 17 målene som utbroderes på FN.no handler også om å bekjempe fattigdom og sult, fremme likestilling mellom kjønnene og sikre god utdannelse.

– Egenskaper jeg kommer til å se etter hos de nominerte er evnen til å jobbe målrettet, og et engasjement som smitter. Jeg håper også å se spennende ideer og kreative løsninger som utfordrer utdaterte tankesett og problemer. Og jeg kommer til å se etter evnen til å tørre å satse på noe man er utrolig engasjert i – og har lyst til å få til.

Organisasjonsmedlem. Ada Martini Strøm er også opptatt av å understreke våre begrensninger som enkeltpersoner og forbrukere. – Jeg ser hvordan jeg kan dytte politikken i riktig retning, blant annet ved å være medlem i flere klimaorganisasjoner, og er også blitt en kløpper i å delta i underskriftskampanjer.

Organisasjonsmedlem. Ada Martini Strøm er også opptatt av å understreke våre begrensninger som enkeltpersoner og forbrukere. – Jeg ser hvordan jeg kan dytte politikken i riktig retning, blant annet ved å være medlem i flere klimaorganisasjoner, og er også blitt en kløpper i å delta i underskriftskampanjer.

Mulighetsrommet

I vinter debuterte Ada Martini Strøm som forfatter, med boken «Green Glam: Kunsten å leve grønt og beholde stilen samtidig», som hun beskriver som «en personlig, oppløftende og underholdende klimaguide». Hun har jobbet som modell i over ti år, og jobber i dag bare med klesmerker som tar bærekraft på alvor.

– Jeg begynte å tenke grønt for mange år siden.

Hun beskriver det som en lang modningsprosess, som begynte med at hun i jobben som modell så hvordan klesindustrien beveget seg mot overproduksjon.

– Kvantitet begynte å trumfe kvalitet i alle ledd, og jeg kjente det på kroppen. For elleve år siden besto en normal arbeidsdag av å ta bilder av kanskje syv plagg, i dag er den mengden nærmere 70 plagg.

Fakta: Ledestjerne-juryen 2022

Morten Thorsby (26), profesjonell fotballspiller og fjorårets vinner av Ledestjerner. Driver stiftelsen We Play Green.

Ada Martini Strøm (32), forfatter, modell og «greenfluencer».

Nassir Achour (35), gründer og daglig leder i venture- og innovasjonsstudioet Reodor Studios.

Mai Lawson Oldgard (47), bærekraftsdirektør i Statnett.

Line Elvsåshagen (32), tekstforfatter og programleder i NRK.

Lene Liebe Delsett (36), paleontolog og forfatter, ansatt som forsker i det tverrfaglige prosjektet Collecting Norden ved Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo.

Arild Eriksen (49), partner i arkitektkontoret Fragment.

Strøm legger ikke skjul på at hun vil kaste et ekstra grundig blikk på de nominerte innen mote, kultur og mat.

– Jeg brenner for historiefortelling og formidling, og har veldig tro på mulighetsrommet som ligger i å få klimakampen ut til en bred målgruppe. Derfor tror jeg det er et enormt potensial i mote-, mat- og underholdningsindustrien. Min oppfatning er også at det bare blir mer kreativt, gøy og spennende å jobbe med å løse oppgaver og utfordringer fra et bærekraftig standpunkt.

– Dette er fjerde gangen D2 kårer ledestjerner. Tror du at vi har støvsugd markedet tomt for gode navn?

– Jeg tror definitivt det er flere ledestjerner der ute. Det er stadig flere unge som tør å satse, og siden vi står midt i en klimakrise vil det å ta hensyn til bærekraftsmål bare bli viktigere i tiden fremover. Vi er helt i starten av en grønn omstilling, og da tror jeg det er viktig at det finnes en arena som nettopp denne kåringen. Ledestjerner retter søkelyset mot ungdom som tør å satse.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.