I fjor høst ble Eirik Mofoss (29) kåret til årets ledestjerne, som er D2s årlige talentjakt etter mennesker under 30 år som prøver å gjøre verden til et litt bedre sted. Mofoss er fagdirektør i Norad og styremedlem i Gi Effektivt – og har blant annet forpliktet seg til å gi 20 prosent av inntekten til effektive bistandsformål, for eksempel myggnetting i malariarammede områder.
D2-intervjuet med den effektive altruisten Mofoss traff utvilsomt en nerve hos leserne, og endte opp som tidenes mest leste ledestjernesak. Mofoss opplevde også overveldende respons fra både kjente og ukjente, og får fortsatt meldinger fire måneder senere.
– Det er spesielt morsomt når jeg hører via-via at intervjuet hadde en effekt. Senest i går fikk jeg melding fra en som hadde truffet noen som hadde begynt å donere etter å ha lest saken.
Fakta: Ledestjerner 2023
D2 og Dagens Næringsliv løfter frem ledestjerner under 30 år som gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper bidrar til å gjøre verden litt bedre.
Til 2023-kåringen har en uavhengig jury totalt plukket ut 33 ledestjerner blant lesernes nominerte kandidater, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål.
Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells, PwC og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås.
Les om alle ledestjernene her.
Nytt jurymedlem
Tradisjonen tro trer fjorårets ledestjerne også inn i juryen påfølgende år, og Eirik Mofoss gleder seg til å få se og høre om alt engasjementet der ute. Han får selskap av ytterligere to nye jurymedlemmer: Ingeborg Gjærum, konserndirektør i teknologiselskapet Volue, og DN-journalist Ingrid Røise Kielland.
Frem til søndag 19. mars kan alle nominere sine personlige favoritter, kjente og ukjente ledestjerner, via nettstedet dn.no/ledestjerner2023.
– Jeg kommer til å se etter ledestjerner som ikke bare jobber med viktige og effektive tiltak, men også de som tør å jobbe med viktige saker som andre neglisjerer. Man har størst mulighet til å påvirke om man tør å gå foran trenden, sier han.
Ordet bærekraft er den røde tråden, men bredden i FNs 17 bærekraftsmål gjenspeiles i hvor ulike fjorårets ledestjerner var. Her sto sankerkokken Jørgen Ravneberg og naturforskeren Siri Vatsø Haugum side om side med komikeren Jonis Josef og skihopperen Maren Lundby. Kåringen ga plass til influensere, klimaaktivister, ledere, poeter, gründere, tegneserieskapere og politikere.
– Du er jo selverklært effektiv, vil du ta med deg tankegangen og ideene fra effektiv altruisme inn i juryarbeidet?
– Ja. Det er mange behov i verden og mange ulike løsninger. Noen løsninger er mer effektive enn andre, og av empati med dem vi skal hjelpe, bør vi derfor prioritere de løsningene som kan gjøre størst forskjell.
Fakta: Ledestjerne-juryen 2023
Eirik Mofoss (30), fagdirektør i Norad og styremedlem i Gi Effektivt.
Line Elvsåshagen (33), tekstforfatter og programleder i NRK.
Ada Martini Strøm (33), forfatter, modell og «greenfluencer».
Nassir Achour (36), gründer og daglig leder i venture- og innovasjonsstudioet Reodor Studios.
Ingeborg Gjærum (38), konserndirektør i teknologiselskapet Volue og tidligere leder i Natur og Ungdom.
Ingrid Røise Kielland (46), journalist i Dagens Næringsliv.
Mai Lawson Oldgard (47), bærekraftsdirektør i Statnett.
Arild Eriksen (50), partner i arkitektkontoret Fragment.
Effektiv hverdag
Det var engasjementet for den internasjonale bevegelsen effektiv altruisme som førte til at juryen plukket ut Eirik Mofoss som ledestjerne i fjor. Nonprofit-organisasjonen Gi Effektivt tilrettelegger for at små og store pengedonasjoner skal utrette mest mulig godt for flest mulig. Basert på kunnskap og forskning skal effekten av folks donasjoner maksimeres.
Mofoss holder ofte foredrag for bedrifter og private som ønsker å lære mer om hvordan de kan gjøre en forskjell for verdens fattige.
I 2022 samlet Gi Effektivt inn rundt 20 millioner kroner fra private givere, og ifølge Mofoss har det vært 50–80 prosent økning i donasjoner hvert år siden oppstarten i 2016.
– Sammenlignet med bistandsbeløpene jeg jobber med i Norad, er det ganske smått, men det monner virkelig. At folk gir ekstra i en tid der det er enorme behov i verden, betyr mye.
Som fersk ledestjerne er det de siste månedene også blitt langt flere oppdrag innen formidling rundt omkring i landet.
– Det er utrolig gøy, men har også hatt betydelig effekt på fritid og treningsmengden å bli ledestjerne, sier Mofoss.
– Jeg pleide å trene omtrent hver dag. Nå har jeg ennå ikke trent denne uken, og det er torsdag! Jeg har dessverre også gått tilbake til gamle studievaner med å ofte jobbe til sent om natten. Men det er verdt det.
- Eirik (29) skal gi bort 20 prosent av inntekten sin. Resten av livet
- Han vil redde fremtidens mennesker
- Maud Angelica Behn: – Jeg var jo i sjokk gjennom de dagene
- Sumaya Jirde Ali: – Jeg forsto tidlig at jeg må ta mikrofonen selv. Ingen kommer til å gi den til deg
- Alt han ville, var å bli rik. Komiker Jonis Josef er blitt så mye mer
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.