Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Hadde Land Cruiser vært en indisk matrett, ville den vært en Punjabi Dhaba Chicken

Tekst

Vil du få varsel hver gang Karl Eirik Haug publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

– Den er nummer 23 på menyen, sier Surjinder Singh Brar.

For 23 år siden startet Surjinder Singh Brar (57) sammen med kona Sarabjit Kaur Brar Oslo-restauranten Jaipur, oppkalt etter hovedstaden i den nordindiske delstaten Rajasthan hvor slekten opprinnelig kommer fra. I nesten like lang tid har han rattet Toyota Land Cruiser. Restauranten drives nå av et av barna, men bilen gir Brar ikke slipp på.

Hvor på Toyota-kartet plasserer du Land Cruiser?

Når jeg besøker India, ser jeg ofte rike folk og høytstående politikere bak rattet på denne. I en Land Cruiser blir du ikke stoppet av politiet, selv om du kjører på rødt lys. Det er jo ikke bra – på flere måter. Land Cruisers høye status kan gi forbrytere falsk identitet.

Hvilke privilegier gir Land Cruiser her i landet?

Ingen. I Norge regnes Land Cruiser som en bil for vanlige folk. Jeg er ikke rik, men her har jeg likevel muligheten til å kjøpe en.

I Norge er Land Cruiser kanskje mest likt og minst solgt av alle Toyotaer?

Jo, men mange som har lånt bilen min, vil ikke låne den igjen. De mener den bruker for mye diesel. Da er de blitt fristet til å teste kreftene og kjøre fort. Jeg har ikke samme behov og kjører alltid rolig med et fornuftig drivstofforbruk.

Fakta: Bil-cv

1991 Datsun Cherry (1981)

1994 Mercedes 190D (1987)

2004 Suzuki Grand Vitara (2004)

2002 Toyota Land Cruiser V8 (2002)

2012 Toyota Land Cruiser V8 (2012)

Hva kan få giganten til å bryte sammen?

Ingenting. Min forrige Land Cruiser hadde få feil. Med denne har jeg bare opplevd en punktering. Det var min tabbe og ikke bilens.

Du er ellers kjent for å tyne bilene dine til de ikke går mer?

Ja, familiens første bil var en Datsun Cherry 1991-modell som jeg kjøpte billig på auksjon fordi vi ikke hadde råd til annet. Før første Land Cruiser hadde vi en nøysom Mercedes 190 D som holdt lenge. Heldigvis, for vi hadde ikke god økonomi.

Når skal du bytte til elbil?

Sønnen min vurderer en elektrisk Porsche Taycan, men du vet, barna tenker på en annen måte enn oss eldre. Jeg trenger bare én bil og har tenkt å beholde Land Cruiseren så lenge jeg kan, inntil myndighetene sier at jeg ikke lenger får lov å kjøre den.

Den er bred som en stor Tesla og høy som et stabbur?

Ja, den er for stor til vanlige p-plasser Første gang vaktmesteren i garasjeanlegget ved restauranten så bilen forsto han problemet og ga meg en frittstående plass ved utgangen.

I oppkjørselen hjemme står også den hybride sportsbilen BMW i8?

Den tilhører sønnen min. En så lav bil er ikke noe for meg.

Og hvis Land Cruiser var en indisk matrett?

En Punjabi Dhaba Chicken. Der bruker vi mye paprika og lite saus. Den er nummer 23 på menyen i restauranten.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.