Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Gammel vin. Mange naturviner blir bedre ved lagring – her i vinkjelleren til Tricot.

Gammel vin. Mange naturviner blir bedre ved lagring – her i vinkjelleren til Tricot.

Det er en myte at naturvin kan ikke lagres

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Du må bare vite hvordan det skal gjøres.

En av de mest utbredte mytene om naturvin er at den ikke kan lagres.

I realiteten kan naturlig vin lagres like godt som konvensjonell vin, men naturviner er noe mer sensitive for varme og temperatursvingninger. Og så er det viktig å huske på at det finnes viner som kan lagres, og viner som ikke kan det – helt uavhengig om de er naturlig tilvirket eller ei.

For å kunne lagres må vinen først og fremst være av god kvalitet. I tillegg trenger den konserveringsmidler, men de trenger ikke å være tilsatt. En enkel tommelfingerregel for all vin: «Store» viner er ofte lagringsdyktige viner. Har vinen tanniner, restsukker, høy alkohol eller god syre? Dette er naturens egne konserveringsmidler – de bevarer vinen, helt naturlig.

Christian Binner, KB Crémant d'Alsace 2013.

Christian Binner, KB Crémant d'Alsace 2013.

Segni di Langha, Barbera d'Alba Superiore 2021.

Segni di Langha, Barbera d'Alba Superiore 2021.

Villa Job, Piantagrane 2020.

Villa Job, Piantagrane 2020.

Fakta: Lises anbefalinger: 3 naturviner som kan lagres lenge

Christian Binner
KB Crémant d'Alsace 2013
Alsace, Frankrike

470 kroner
Varenr. 11907201
Non Dos

Binner-familien har laget vin i Alsace siden 1770, og det merkes på smaken. Kompleks og lang crémant som dufter tydelig av gjendekjeks og smørbakst grunnet lang modning på gjærrester. En classy, usvovlet musserende vin som vil sjarmere selv den mest innbitte naturvinskeptiker.

Segni di Langha
Barbera d'Alba Superiore 2021
Piemonte, Italia

349,80 kroner
Varenr. 5480401
Nebbiolo Wines

Levende, saftig barbera laget med frukt fra 70–92 år gamle vinstokker. Mørke bær, saftig, rik, lang og litt salt, og holder sine 14 % alkohol med stil. Vinmakeren Gianluca Colombo er selv med på å lage vinkorkene, slik at alle vinene hans eldes likt. Svært lagringsdyktig vin.

Villa Job
Piantagrane 2020
Friuli, Italia

339,80 kroner
Varenr. 3968501
Nebbiolo Wines

God nå, bedre ved lagring! En stor oransjevin fra Villa Job i Friuli, nær grensen til Slovenia. En litt varm årgang gir 14 % alkohol, som vil bevare vinen fabelaktig. Skallmaserert, rund og kjøttfull pinot grigio med aprikos, fersken og steinfrukt.

Unngår konserveringsmidler

I masseprodusert vin tilsettes konserveringsmidler, blant annet svoveldioksid, for å bevare vinen. Naturvinprodusenter, derimot, ønsker å bruke så lite av dette som mulig – helst ingenting.

De har imidlertid flere naturlige ess i ermet: I vindruens skall og stilk finnes antioksidanter som beskytter vinen. Under skallmaserasjon, der drueskallet får ligge og trekke sammen med druesaften før pressing, ekstraheres disse antioksidantene.

Skallmasererte viner laget av blå druer, kalles rosé- eller rødvin. Skallmasererte hvitvinsdruer kalles oransjevin. Noe av grunnen til at så mange naturvinprodusenter lager oransjevin, er at de da kan lage vin av hvitvinsdruer uten å måtte bruke mye konserveringsmidler.

Fizz

Et annet triks er karbondioksid. Karbondioksid er et biprodukt av all gjæring, men i storskala vinproduksjon fjernes den fra vinen før flasking, ved hjelp av nitrogen.

Naturvin, derimot, flaskes stort sett med karbondioksid i vinen. Noen vinmakere velger dessuten å flaske vinene sine med litt restsukker, som da fungerer som konserveringsmiddel. Når sukkeret gjærer i den lukkede flasken, skaper det bobler. På grunn av disse teknikkene kan stille naturviner av og til ha litt fizz på tungen.

De siste årene har vi sett en endring i smakstrenden: Lettdrikkelige, fruktdrevne viner med lav alkoholprosent har erstattet de store, bombastiske vinene som ble popularisert av vinkritikeren Robert Parker på 1990- og 2000-tallet. Det at naturlige viner ryktes å være lite lagringsdyktige, kan altså ha noe med tidsånden å gjøre. En fjærlett fruktbombe i glouglou-stil er stort sett ikke egnet for lagring, og bør drikkes som ferskvare.

Men husk at naturlig vin kommer i mange varianter. De er ikke alle enkle og lettdrikkelige. Det er mange røslige og grandiose naturviner der ute, som fortjener noen år på baken hjemme hos deg!

Flaskelagring. Naturviner som har fått hvile på flaske før de slippes på markedet, er mer stabile og holder lenger etter åpning.

Flaskelagring. Naturviner som har fått hvile på flaske før de slippes på markedet, er mer stabile og holder lenger etter åpning.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.