Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Tropisk. Bananplanten trives best i fuktig luft, og bladene kan gjerne sprayes med vann et par ganger i uken.

Tropisk. Bananplanten trives best i fuktig luft, og bladene kan gjerne sprayes med vann et par ganger i uken.

Hils på trendplantenes trivelige lillebror

Tekst

Vil du få varsel hver gang Alisa Larsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Monstera deliciosa-planten er overalt. Det er på tide å vende blikket mot andre tropiske planter.

I en tid der den tropiske Monstera dliciosa-planten er blitt Ikea-normalisert, kan det være en idé å vende blikket mot bananplanten. I norske butikker vil man mest sannsynlig støte på en dvergvariant, som Musa dwarf cavendish. Innendørs blir disse sjelden høyere enn én og en halv meter. Se etter en plante med friske blader; de er en god indikator på plantens generelle helse og røper om den har vært utsatt for kuldeskader, skadedyr eller rotråte.

Fakta: Bananplante

Plante: Bananplante, med fellesnavnet Musa.

Opprinnelse: Sørøst-Asia.

Størrelse: Flere meter under riktige forhold, men en dvergvariant vil vanligvis holde seg under én og en halv meter.

Passer til: En leilighet eller et hus med gode lysforhold og en tålmodig, tilstedeværende planteeier.

Trives best: Jungelplanten trives naturlig nok i varme og solrike omgivelser med høy luftfuktighet.

Vanning: La jorden tørke litt mellom hver vanning. Selv om planten behøver mye vann, er det viktig å ikke overvanne, da dette kan føre til rotråte.

Gjødsling: Bananplanten er en sulten skapning og trenger balansert gjødsel cirka én gang i måneden.

Kilder: The Plant, «Indoor Green Living», HouseplantCentral.com

Bananplanten er en relativt tilgivende organisme, og under riktige forhold vokser den raskt. Siden den er litt tung og klumsete av seg, må den gjerne bindes opp for å sikre en mer symmetrisk vekst. Man bør forsøke å gjenskape plantens opprinnelige klima – en utfordring når norsk tussmørke tar over. En vinterhage eller et drivhus er åpenbart foretrukne vekststeder, men det er ingenting i veien for at en studenthybel med gode lysforhold skal duge. Bananplanten trives best ved temperaturer mellom 22 og 26 grader, og tåler fall ned til 12 grader, hvor veksten vil stoppe helt opp.

I månedene med mest sol krever planten aktiv vanning, altså rundt to ganger i uken, men ingen plante er lik. Man kan gjerne la jorden tørke litt ut før man vanner på nytt. Men pass på, overvanning kan føre til rotråte. Dekk gjerne jordens topplag med bark for å sikre jevn fukt.

Høsten og vinteren er utenfor vekstsesongen, og man kan trappe ned vanningen. En ekstra lyskilde utover vinteren gjør at planten trives bedre. Et næringsrikt og syreholdig jordsmonn er å foretrekke, og kaktusjord, gjerne med stener, vil gi en god drenering. Planten kan med fordel gis ekstra næring i form av gjødsel, spesielt med innhold av nitrogen og kalium, én gang i måneden. Velg en relativt stor potte.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her