Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Denne planten er nesten som et kjæledyr

Tekst

Vil du få varsel hver gang Alisa Larsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Tillandsia passer best den nerdete typen.

Dampklar. Et bad eller kjøkken kan være gode steder å plassere en tillandsia på, på grunn av fukten.

Dampklar. Et bad eller kjøkken kan være gode steder å plassere en tillandsia på, på grunn av fukten.

Tillandsia er en særegen sjel – den skiller seg radikalt fra andre typiske husplanter, både i vedlikehold og vekst. De er eksepsjonelt tørste, men også relativt lette å få i gang igjen om man glemmer ut en vanning.

Den er ingen direkte ørkenplante som kaktusen, og tåler de tørreste inneklimaene best når den får en spraydusj i ny og ne. Man kan med fordel vanne den tvers gjennom hver uke. Om planten vokser løsrevet fra en krukke, kan dette gjøres ved å tappe en skål med vann, legge plantene med toppen ned i vannet og la dem ligge der i 30–60 minutter. Rist gjerne av det overflødige vannet.

Er planten i jord, vannes den tvers gjennom og så la den dryppe ut ved å for eksempel la den stå i en vask, balje eller dusj. Om våren og sommeren kan den godt sprayes hver annen uke, og én gang i måneden om vinteren.

Fakta: Planter

Tillandsia

Opprinnelse: Sentral- og Sør-Amerika

Størrelse: Opptrer ofte liten, da stiklinger bruker lang tid på å nå moden alder

Passer til: Den nysgjerrige, nerdete planteeieren

Trives best: I fuktige, lysrike omgivelser utenfor direkte solstek

Vanning: Ofte, gjerne tvers gjennom eller i skål én gang i uken, eller når jorden har tørket

Gjødsling: Cirka én gang i måneden, gjerne en gjødsel som er tilpasset tillandsia da disse absorberer næring gjennom bladene

Tørre inneklimaer er typisk under det kalde vinterhalvåret hvor luftsirkulasjonen er dårlig og radiatorene konstant står på. En luftfukter kan være en god løsning på dette. Et bad eller kjøkken kan være gode steder å plassere en tillandsia på, på grunn av fukten og dampen.

Begynner planten å krølle seg sammen, er dette typisk et tegn på dehydrering. Dette kan løses ved å la planten stå i vann over natten.

Planten har ikke røtter på samme måte som andre husplanter, og trekker primært fukt gjennom de mikroskopiske skjellene på bladene. Gjødsling gir også raskere vekst, men er ikke strengt nødvendig. Vær i så fall bevisst på at det må være en type som kan absorberes gjennom bladene.

Hver plante er unik og behovene kan være ulike. En tillandsia med relativt grønne blader behøver gjerne hyppigere vanning, mens modne planter med sølvaktige blader tåler mer sol og mindre vann.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

En av plantens magiske kvaliteter er dens blomstringstid, som varierer i lengde, opp til flere måneder. Blomsten kan være alt fra rød til blå, gul til hvit, og opptrer vanligvis i starten av våren. Blomstring skjer kun én gang i dens livssyklus. Derfor er det praktisk at den lett produserer stiklinger, gjerne fire til åtte i løpet av en vekstperiode, og at disse lett kan tas fra en plante og dyrkes videre. Lar man stiklingene være på etter at moderplanten er død, kan de gamle bladene fjernes og la den nye vokse videre.

Siden planten kommer fra de varmere klimaene i Amerika, er den vant til mye lys. Om vinteren kan planten godt bo i vinduskarmen, men bør flyttes bort fra direkte sollys så snart våren kommer. Dette fordi den foretrekker filtrert lys, men da mye.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.