Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Voksesmerter. Gummiplanten vokser hurtig, men er avhengig av pottestørrelse. Hold den i en mindre potte for å bremse den.

Voksesmerter. Gummiplanten vokser hurtig, men er avhengig av pottestørrelse. Hold den i en mindre potte for å bremse den.

Planten for den håpløse

Tekst

Vil du få varsel hver gang Alisa Larsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Gummiplantens tilgivende natur gjør den ideell for de mest distré.

Gummiplanten er en klassiker, i den grad at den er en typisk «nybegynnerplante». En av dens mer ukjente egenskaper er plantens evne til å rense luft.

Den krever lite stell og kan klare seg under relativt beskjedne lysforhold, noe som gjør den til en ideelle forsøkskanin for noviser. Men ikke sett den i direkte sollys, den har det best med indirekte lys. Unngå også frostskader ved for eksempel åpne vinduer om vinteren. Planten er også sensitiv for varmekilder, og bør ikke stå for tett på for eksempel radiatorer.

Fakta: Gummiplante

Plante: Ficus elastica, bedre kjent som gummiplante eller gummifiken
Opprinnelse: Sørøst-Asia
Størrelse: Flere meter under de rette innendørsforhold, med mindre den beskjæres jevnlig
Passer til: Den glemsomme eier på jakt etter en tilgivende plante som kan vokse seg stor
Trives best: I 15–22 grader, men tåler å stå i en av boligens mindre solfylte kroker
Vanning: La jorden tørre ut mellom hver vanning, gummiplanten er lett utsatt for overvanning
Gjødsling: Alminnelig husplantegjødsel om våren og sommeren


Kilder: Houseplantexpert.com, Youtube.com

Planten vokser hurtig og må beskjæres om en ønsker å holde den i sjakk. Våren er den mest ideelle tiden å gjøre dette på. Man skjærer i topp eller i siden med en skarp kniv, og det sies at «blødningen» av klissete, hvit saft (lateks) med fordel kan stoppes med potetmel eller litt jord. Avleggeren kan plantes om direkte i litt plantejord og bør vannes godt i inkubasjonsperioden.

Pass godt på å ikke overvanne gummiplanten, da den trives best i tørre forhold. Et godt tips kan være å kjenne etter når potten virker lett, om jorden føles tørr. Vanning maksimalt én gang i uken er vanligvis nok, selv om sommeren innimellom kan kreve mer.

Potten platen sitter i bør ha god dreneringsevne og fylles med jord som holder nøytral til svakt syrlig pH-verdi. I og med at den vokser såpass hurtig, kan den med fordel plantes om cirka én gang om året til planten når ønsket størrelse. En beskjeden dose alminnelig husplantegjødsel i vekstperioder gjør gummiplanten godt.

Begynner plantens blader å falme eller falle av, er sannsynligheten stor for at den står for mørkt eller i et område med trekk.

Klarer man å ta livet av gummiplanten, er trolig alt håp er ute.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.