Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Mitt kjøretøy. – Alle tre er store fans av 80-tallsestetikk, derfor «neon». Og «grut» fordi det er et veldig nordisk, jordnært, kafferelatert ord, sier Anton Söderman om navnet Neongrut.

Mitt kjøretøy. – Alle tre er store fans av 80-tallsestetikk, derfor «neon». Og «grut» fordi det er et veldig nordisk, jordnært, kafferelatert ord, sier Anton Söderman om navnet Neongrut.

Her er Oslos nye kaffevogn

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyunn Rishøi Hedemann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Bak står den meritterte baristaen Anton Söderman, danser Adil Khan og animatør Julian Vargas.

Der finlandssvenske Anton Söderman (36) vokste opp, i den lille landsbyen Malax på den finske vestkysten, var kaffe knyttet til hverdagsluksus.

– Lukten av nytraktet kaffe i barndomshjemmet betydde alltid at det var tid for en liten pause i hverdagen. Eller at det var fest – bursdag, konfirmasjon. Kaffelukten var alltid koblet til noe positivt, sier baristaen.

Fakta: Neongrut

Oslos nye kaffevogn

Instagram: @neongrut

Men han var aldri spesielt interessert i kaffe – ikke før han fylte 28, flyttet til Oslo, trasket rundt med cv-en sin og snublet inn på Kaffebrenneriet på Bislett.

– Jeg trengte bare en jobb. Og de trengte å ansette noen, så jeg ble ansatt, og etter hvert ble jeg trukket lengre og lenger ned i kaffesumpen og begynte å konkurrere i kaffekunst.

I fjor ble Söderman norgesmester i cup-tasting og deltok i VM, i år fikk han sølv i Brewers Cup-NM og vant NM i aeropress, hvilket betyr at han skal representere Norge i VM i november. Seieren kom med bare tre timers søvn i kroppen, fordi han hadde nijobbet med sitt nye prosjekt: kaffevognen Neongrut.

Svette, angst

Sammen med animatør Julian Vargas og danser og skuespiller Adil Khan har han nemlig skaffet en gammel Piaggio Ape 501 i Sør-Italia, lempet den inn i en lastebil (ettersom den går i maks 45 kilometer i timen) og kjørt den opp hit. Sommerferien har de brukt på å bygge den om med egne hender.

Det har vært sveising, glassfiberstrie og en «følelsesmessig berg-og-dal-bane», forteller Söderman, med «sykt masse research, googling, Youtube-sjekking, telefonsamtaler, frustrasjon, tårer, lykke, svette, angst, mestring».

– For meg har dette prosjektet virkelig vært som å prøve å spise en elefant. Og hvordan spiser man en elefant? Jo, en munnfull av gangen.

Det som var en liten trehjuling med lasteplan, er blitt en liten overbygget trehjuling med sidevegger som kan vippes opp, espressomaskin, kjøledisk, neonskilter og bilder av Finlands første kvinnelige president.

– Det største gledesøyeblikket var nok da vi merket at alle store deler vi hadde laget, virkelig passet sammen.

Spesialkaffe

Neongrut tilbyr spesialkaffe – altså kvalitetskaffe med en tydelig adresse, som smaker karakteristisk i samsvar med terroir, variant, prosess og brenning. Söderman bestemmer utvalget.

– Det som interesserer og frustrerer meg med kaffe, er at det i bunn og grunn er ganske lettvint. Alt du behøver å tenke på, er 1) blandingsforholdet mellom kaffe og vann, 2) malingsgrad, 3) hvor lang tid kaffen er i kontakt med vannet, og 4) vanntemperatur. Det høres jo ganske lett ut, men disse fire punktene gir uendelig mange muligheter, sier han.

– I Norge finnes det veldig mange gode brennerier, så jeg tenker bare å ha det gøy med å kommunisere med og prøve de forskjellige brenneriene, så lenge kvaliteten og sporbarheten på bønnene er god.

Foreløpig er Neongrut stort sett å finne på Youngstorget og ulike arrangementer, men de tre kompisene ser seg om etter et sted å stå innendørs og selge kaffe til vinteren. I mellomtiden må oslofolk sjekke instagramkontoen Neongrut for å finne ut hvor Söderman og kaffen hans befinner seg.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.