Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
På høyden. Kaja Skovborg-Hansen hadde aldri jobbet med restaurantdrift da hun ble spurt om hun ville være med på å starte Vippa. – Poenget er å syngliggjøre forbindelsen mellom dyrkingen og matbodene, sier hun om takhagen de er i gang med å planlegge.

På høyden. Kaja Skovborg-Hansen hadde aldri jobbet med restaurantdrift da hun ble spurt om hun ville være med på å starte Vippa. – Poenget er å syngliggjøre forbindelsen mellom dyrkingen og matbodene, sier hun om takhagen de er i gang med å planlegge.

– Visjonen til Vippa burde ha vært mange andre steder

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Hun har gjort et gammelt skur om til en av Oslos mest bærekraftige matsuksesser – og blitt Ledestjerne-nominert.

Fakta: Ledestjerner

Dagens Næringsliv og D2 har kåret 30 under 30 som vil gjøre verden mer bærekraftig gjennom ideer, handlekraft eller lederegenskaper.

En ledestjerne kan finnes i alle felter – fra kultur og næringsliv til sport og politikk.

De 30 ledestjernene ble offentliggjort i D2 21. juni – nå skal DNs lesere stemme frem en vinner, som blir kåret 19. september.

Kåringen presenteres i samarbeid med Coca-Cola, EY, Ragn-Sells, og kunnskapspartnerne Ungt Entreprenørskap og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

– Her skal vi ha grønnsaker og urter. Og der blir det en dome hvor vi kan dyrke året rundt. Og på det tårnet skal bikuben stå.

Kaja Skovborg-Hansen (27) står på taket til det gamle skuret på Vippetangen i Oslo og peker rundt seg. Hun er en av de nominert i D2s kåring Ledestjernene, som i juni vil presentere 30 mennesker under 30 år som jobber for å gjøre verden mer bærekraftig. Det blåser litt på toppen av det tidligere sukkerskuret fra 1970-tallet, og utsikten er spektakulær, fra Ekebergåsen til Hovedøya og videre ut i Oslofjorden.

Om ikke lenge skal det bli et grønt tak her, en hage hvor de som driver matbodene på Vippa kan dyrke urter og salat og chili, og gjestene kan følge kretsløpet fra jord til bord.

– Poenget er å synliggjøre forbindelsen mellom dyrkingen og matbodene, sier Skovborg-Hansen.

– Hva med vanningen?

– Nei, vi må jo legge opp vann, da. Og samle regnvann.

Hun ler litt.

– Vi har jo klart å bygge opp hele Vippa, så det skal nok gå.

Springbrett

I mai 2016 sto Kaja Skovborg-Hansen for første gang i det som skulle bli den nye arbeidsplassen hennes – et 1000 kvadratmeter stort, tomt og uisolert skur fra 1970-tallet. Veggene var dekket med blikkplater, og gjennom takvinduene falt lyset ned på det skitne gulvet.

Siden har mye skjedd. Vippa er blitt et matmarked med ambisjon å samle mennesker rundt forskjellige kjøkken – og et springbrett for matgründere med ulik bakgrunn. Langs veggene står fargerike matboder der det serveres alt fra dumplings og falafel til sveler. Bodene drives av folk fra blant annet Syria, Kina og Eritrea. Mens råvarene i så stor utstrekning som mulig, kommer fra gårder rundt Oslo.

– Jeg blir rørt hver dag når jeg er her, fordi jeg ser så mange forskjellige folk her. Det er bestefedre og oldemødre – et spedbarn her og en hijab der, sier Skovborg-Hasen.

Jeg blir rørt hver dag når jeg er her, fordi jeg ser så mange forskjellige folk her. Det er bestefedre og oldemødre – et spedbarn her og en hijab der

Kaja Skovborg-Hansen – Vippa-gründer

– Og jeg tror at alle føler seg velkommen.

Kjøttsubstitutt

Kaja Skovborg-Hansen vokste opp i Grimstad, og har alltid vært rastløs, og hatt mange baller i luften. Hun startet musikk- og kulturfestivalen Ikkjevel!, tok en bachelor i markedsføring på BI og en master i innovasjon og forretningsutvikling ved NTNU. Der jobbet hun med en start-up hvor ideen var å bruke larver og insekter fra andre land som et miljøvennlig og proteinholdig substitutt til kjøtt.

I prosessen kontaktet hun Heidi Bjerkan, som blant annet eier og driver restauranten Credo, og etter noen dager med eksperimentering på kjøkkenet, fikk hun rådet å sette prosjektet på vent.

De to holdt kontakten, og da Bjerkan overtok leien av det tidligere sukkerskuret i 2015 for å lage en mathall, ville hun ha med 24-åringen – selv om hun aldri hadde jobbet med restaurantdrift.

– I løpet av to dager leverte jeg masteren, tok skjenke- og etablererprøven, og flyttet til Oslo, sier Skovborg-Hansen, og beskriver disse årene som en «psyko bratt læringskurve».

– De kjente meg jo ikke, men Heidi fulgte sitt instinkt, og har stått ved min side hele veien. Hun er eldre enn meg, har mer erfaring og vet akkurat når man må snu seg – ting jeg ikke kunne for to år siden. Hun ser også kvaliteter i mennesker, uansett alder. Det tenker jeg at flere burde gjøre.

Springbrett

Kaja Skovborg-Hansen tok på seg rollen som byggeleder. Hun inviterte folk på møter i en boks uten vinduer oppunder taket i det ene hjørnet av skuret, og tente stearinlys fordi det manglet lys.

Hun tekket tak, og klarte å få isolert de siste veggene natten før kåringen av Matprisen. Og hun sto og hylgråt i regnet oppå taket, mens vannet rant nedover veggene i skuret, der rørlegger og elektriker sto og ventet på å installere ventilasjonskanaler.

– Jeg skjønner at folk rynket på nesen da jeg fortalte at vi skulle åpne en mathall om noen måneder, og bygget fortsatt manglet vegger. Men da vi åpnet, klappet de i hendene.

Jeg skjønner at folk rynket på nesen da jeg fortalte at vi skulle åpne en mathall om noen måneder, og bygget fortsatt manglet vegger

Kaja Skovborg-Hansen – Vippa-gründer

Vippa er et kommersielt aksjeselskap, og filosofien baserer seg på hvordan Heidi Bjerkan har jobbet i mange år, med lokale produkter og råvarer – bare i en annen setting.

– Det høres sikkert skikkelig visvas ut, men det er masse kjærlighet i dette prosjektet, sier Skovborg-Hansen.

Et søknadsskjema hvor folk kunne søke om å drive sin egen matbod ble delt på Facebook, men cv-er har vært mindre viktig. Det som teller, er hva folk vil – og hvordan Vippa kan fasilitere drømmene. Det gründerne trenger å investere i, er eget utstyr. De betaler også leie for boden, og en del av poenget er at de etter hvert skal videre.

– Mye handler om at vi forstår hverandre, sier Skovborg-Hansen.

– Vi jobber med lokale råvarer, og vil få dem til å forstå mer om kretsløpet. De må selv skjønne hvorfor de skal gjøre ting, og må kunne historien til maten de serverer.

Tenke større

Kaja Skovborg-Hansen tar inn og følger opp nye mattilbydere, hjelper dem med å finne bedre leverandører, går over menyene, og pusher dem til å tenke større – noe som blant annet har resultert i at matboden Kinabolle åpnet en restaurant på Grønland etter det første året.

Hun jobber med alt fra småting – som hvor mye papir man egentlig trenger å bruke for å tørke hendene – til strategiske og langsiktige prosjekter, som takhagen. Hun er også med mattilbyderne ut på gårdene de samarbeider med, der de hjelper til med dyrking og luking.

– Mange som jobber her, har en relasjon til gårdsbruk fra sitt hjemland, men blir overrasket når de ser at det også finnes i Oslo, sier hun.

Rett før åpningen i 2017 traff hun Ragnhild Jennifer Slettner fra Mestringsguiden, som bosetter flyktninger i Oslo, og som visste om en fyr som var en mester i å lage syrisk mat.

– I dag er Aleppo Bahebek den mest populære matboden vår, og har sysselsatt enormt mange mennesker, sier Skovborg-Hansen.

Samarbeidet førte også til åpningen av Injera Palace, der flere eritreiske damer nå har fast jobb. Og i samarbeid med Unikum, som jobber med arbeidstrening, har Vippa åpnet boden Lille Oslo.

– Jeg synes visjonen til Vippa burde ha vært mange andre steder. Vi jobber vi med veldig mye, på forskjellige plan, som kan overføres til andre bransjer.

Vi jobber vi med veldig mye, på forskjellige plan, som kan overføres til andre bransjer

Kaja Skovborg-Hansen – Vippa-gründer

Aldri ferdig

Det har begynt å bli kaldt på taket, og Kaja Skovborg-Hansen trekker jakken rundt seg. De seneste årene har hun jobbet non stop. Vippa har kontrakt til 2021, med opsjon på forlengelse. Hun er sikker på at prosjektet vil fortsette, uansett hvor, og at hun vil være med.

– Jeg flyttet til Oslo, men føler at jeg egentlig flyttet til Vippetangen, for det er her jeg har bodd, sier hun.

– Og det er jeg veldig glad for, for Vippa er det beste prosjektet i hele verden. Og det blir aldri ferdig.

Hun går foran ned branntrappen på baksiden av bygget.

– Hva jeg har lært? sier hun.

– Jeg har lært å tenke at alt ordner seg. Du møter jo ting og tang hele tiden, og det hadde vært lett å si: «Dette går ikke, nå stopper vi bare.» Men jeg ser at de som jobber her, får veldig mye ut av det. Det er noe jeg må minne meg selv på litt oftere.

Fakta: Kaja Skovborg-Hansen

Alder: 27 (født 01.08.91)

Stilling: Medeier og daglig leder i Vippa as

Har en master i innovasjon og forretningsutvikling fra NTNU. Begynte å jobbe med ideen om å bruke larver i mat som et miljøvennlig og proteinholdig kjøttsubstitutt. Sammen med Heidi Bjerkan, som blant annet driver restauranten Credo i Trondheim, har hun bygget opp Vippa.

Ledestjerne fordi: Kaja Skovborg-Hansen har omformet det tidligere sukkerskuret på Vippetangen i Oslo til en mathall som rommer mange matkulturer, rådgir matbodene for å bedre deres egne bærekraftsmål, samarbeider med lokale matprodusenter, komposterer alt matavfall og jobber med å etablere en takåker.

Alt overskudd fra Vippa går til Stiftelsen Kretsløpet som jobber med formidling om sirkulært landbruk, bærekraft og mat til barn og unge i Oslo.

Mathistorie. – De må selv skjønne hvorfor de skal gjøre ting, og de må kunne historien til maten de serverer, sier Kaja Skovborg-Hansen om mattilbyderne på Vippa, som er med på å både dyrke, luke og kompostere.

Mathistorie. – De må selv skjønne hvorfor de skal gjøre ting, og de må kunne historien til maten de serverer, sier Kaja Skovborg-Hansen om mattilbyderne på Vippa, som er med på å både dyrke, luke og kompostere.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.