Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Pils og gulrot. Maten på Mohn er «typen vi spiser sjæl – fisk, grønt, bønner og ting fra skogen så langt det går. Men uten å sette noen restriksjoner på oss selv. En dag har vi bare grønnsaker fra gården og sopp fra pappaen til en av kokkene», ifølge restaurantsjef Joanne Sørheim

Pils og gulrot. Maten på Mohn er «typen vi spiser sjæl – fisk, grønt, bønner og ting fra skogen så langt det går. Men uten å sette noen restriksjoner på oss selv. En dag har vi bare grønnsaker fra gården og sopp fra pappaen til en av kokkene», ifølge restaurantsjef Joanne Sørheim

Eks-shippingkontoristen ville satse på utepils og store volum

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Koronapandemien gjorde restaurantsatsingen til noe mer ambisiøst.

– Dette skal ikke være noe økohimmel. Men du kan komme hit og spise sykt gode gulrøtter og drikke en pils eller et glass Jura-vin, sier restaurantsjef Joanne Sørheim (23).

Klemt mellom kraner, containerbygg og avkjøringen fra E18 mot Aker Brygge, ligger Mohngården. Den nærmest brutalistiske klossen av et industribygg har utsikt til Tjuvholmens blanke bakside og ligger inntil den nylig anlagte Trettenparken – en midlertidig leke- og skatepark som er bygget i påvente av at politikerne skal bli enige om hvordan Filipstad skal bygges ut.

Her har det skjedd noe: I løpet av sommeren har Joanne Sørheim, gründer Jimmy Olafsen (42), kokk Loke-Johan Eliassen Larsen (24) og tidligere barsjef på Vippa, Andreas Kittelsen (32), forvandlet et verkstedlokale og området utenfor til restauranten Mohn.

– Da vi kom hit i januar, var det ingenting her, sier Sørheim.

Berlin, Oslo. Kjøkkensjef Loke-Johan Eliassen Larsen og restaurantsjef Joanne Sørheim har laget restaurant etter eget hode på Filipstad.

Berlin, Oslo. Kjøkkensjef Loke-Johan Eliassen Larsen og restaurantsjef Joanne Sørheim har laget restaurant etter eget hode på Filipstad.

Omskiftelig meny

Nå blomstrer blomkarse og erteblomster under metervis med lysslynger, og gjengen serverer små, ukunstlede retter proppet med grønnsaker og urter fra Sørheims barndomshage på storgården Sveinhaug i Ringsaker.

Menyen forandrer seg fra dag til dag – tomater kommer først på tallerkenen fra det tidspunktet dagens leveranse dukker opp, når enn det måtte være. Omgivelsene leder tankene til Berlin eller Brooklyn i den tidlige gentrifiseringsfasen.

Containerverksted

Den tidligere shippingkontoristen Jimmy Olafsen bygger nå bygg med containere, og står bak konstruksjoner både på Vippa og for Schenker på Filipstad. Han brukte den gamle vaskehallen som verksted, men etter oppfordring fra både gårdeier og kommune om å finne på noe mer med lokalet, tenkte han serveringssted.

Fakta: Mohn

Restaurant i Mohn-gården på Filipstad ved Tjuvholmen i Oslo

mohnoslo.no

Åpnet i juli, og drives av Jimmy Olafsen, Andreas Kittelsen, Joanne Sørheim og Loke-Johan Eliassen Larsen.

Serverer uformelle småretter med grønnsaker, hovedsakelig hentet fra kjøkkenhagen i Sørheims barndomshjem, storgården Sveinhaug i Ringsaker.

Han fikk med seg gatemathallen Vippas tidligere barsjef Andreas Kittelsen. Barsjefen lokket Joanne Sørheim – nylig tilbakevendt fra Tromsø – med på laget, og hun igjen insisterte på å få med Loke-Johan Eliassen Larsen som kokk.

Koronapandemien endret prosjektet. Åpningen ble forsinket, store arrangementer utgikk, og restauranten ble mer ambisiøs enn planlagt.

– I utgangspunktet hadde nok Jimmy og Andreas tenkt å ha store eventer og ølservering, og satse på volum. Så dro Jimmy på ferie. Da han kom tilbake, var det ikke helt blitt slik, sier Sørheim.

– Jeg synes det er gøy at Loke og Joanne har kommet inn og tatt eierskap til det, og laget noe som er så kult, sier Jimmy Olafsen.

– Det skal være veldig hyggelig, det skal være økologisk og grønt, men det skal ikke være in your face jord til bord, sier Sørheim.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.