Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Rett i kroppen. Som med andre turmatprodukter er fire–fem dl kokende vann og 15 minutters venting alt som skal til før det varme måltidet står klart.

Rett i kroppen. Som med andre turmatprodukter er fire–fem dl kokende vann og 15 minutters venting alt som skal til før det varme måltidet står klart.

Tar i bruk eldgammel metode for å lage bedre turmat

Tekst

Vil du få varsel hver gang Thomas T. Kleiven publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Lufttørker alle rettene.

I 2014 pakket briten John Fischer sin store tursekk. Han skulle krysse Grønland. Underveis ønsket han å spise mat av høy kvalitet, både hva gjaldt smak og næringsinnhold. Han prøvde det meste av posemat, men ble skuffet. Derfor kjøpte han sin egen lufttørkemaskin og tok på seg kokkefrakken. Så begynte eksperimenteringen.

Etter 15 timer i tørkemaskinen ble maten pakket i poser og tatt med på tur. Midt på Grønlandsisen smakte nisten så godt at Fischer bestemte seg for å sette produksjonen i system.

Dehydrert

Åtte år senere har hans konservering blitt til turmatprodusenten Firepot Nordics gule poser med steinsopprisotto og røkt tomatpaella, eller med grønnkålbaserte retter som mac 'n' greens og green gumbo. Som med andre turmatprodukter er fire–fem dl kokende vann og 15 minutters venting alt som skal til før det varme måltidet står klart.

Det meste av dagens turmat er frysetørket. Det vil si at retten, eller et sett av rettens ingredienser, kjøles ned meget raskt etter produksjon. Deretter varmes det hele opp over lang tid, slik at fuktigheten forsvinner. Fischers metode er mer inspirert av våre forfedre, som konserverte mat ved å lufttørke den. Ivrige tur-fantaster har lenge brukt denne metoden for å tørke frukt og annet til personlig bruk, men som kommersielt turmatkonsept har dette ikke vært vanlig.

Tørket. Det meste av dagens turmat er frysetørket. Fischers metode er mer inspirert av våre forfedre, som konserverte mat ved å lufttørke den.

Tørket. Det meste av dagens turmat er frysetørket. Fischers metode er mer inspirert av våre forfedre, som konserverte mat ved å lufttørke den.

Fakta: Firepot Nordic

Turmat basert på lufttørking.

firepotfood.no

Naturlig

I dag jobber ti mennesker på Fischers fabrikk i Dorset, helt sør i England. Der satser de i stor grad på bruk av lokale råvarer, og samarbeider med en slakter. Målet er å kun bruke de samme ingredienser som matelskere har på eget kjøkken. E-stoffer og kunstige smakstilsetninger tilsettes ikke. Salt brukes kun for smak – ikke for konservering. Dette mener Firepot gir sunnere og mer smakfulle måltider.

– Når du kommer dit, lukter det mat. Kokkene står i hvit drakt. De skjærer løk og skviser sitroner. Det er en hjemmelagd følelse, sier Kim Steen (49).

Han har besøkt fabrikken i Sør-England flere ganger. Til daglig jobber trønderen i sjokoladebransjen. Ved siden av sjokoladejobben har han blitt agent for Firepot i de nordiske landene.

I dag er steinsopprisotto Firepots bestselger.

– Risottoproduktet er faktisk helt genuint. Rørleggeren min sa at kona hans tenkte å bruke den som forrett når hun fikk gjester til helgen, ler Steen.

Mange på tungen

I Norge er den norske turmatprodusenten Real turmat bransjeledende, men de siste årene har flere produsenter meldt seg på kampen om norske turtunger, deriblant Gilde og flere internasjonale produsenter.

– I perioder av pandemien var turmat nesten ikke å oppdrive. Da skulle folk til fjells å spise istedenfor å ligge på stranden på Gran Canaria, sier Steen.

Han merker at flere nå bruker posemat andre steder enn i naturen. Blant annet som beredskap i eget hjem.

– Vi lanserer dette som et turmatkonsept, men hvor folk spiser det får de avgjøre selv, sier Steen.

I kjølvannet av Ukraina-krigen fikk Firepot en bestilling på 3,5 millioner måltider. Den måtte de avslå. Deres 25 ovner klarer bare lage 600.000 i året.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.