Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Salt er verstingen

Tekst

Elleve millioner mennesker dør hvert år på grunn av mangelfullt eller dårlig kosthold. Selv velfødde nordmenn kan øke levealderen sin med to år om de spiser sunnere.

Salt er den største synderen i antallet kostholdsrelaterte dødsfall verden over. Deretter følger mangel på frukt, grønt, og fullkornsprodukter, viser tall den amerikanske forskeren Christopher J. L. Murray ved det Bill Gates-finansierte forskningsinstituttet  Instittute for Health Metrics and Evaluation ved University of Washington,  la frem på EAT-konferansen denne uken.

- Jeg er veldig glad for at Gunhild Stordalen er tilbake 

- Vi forsøker å måle hva folk spiser og hvordan de lever og hvor ille det er for deg å eksponeres for forskjellige faktorer. Kosthold er på toppen av listen av det som påvirker levealder, sa Murray, som tidligere ble rekruttert til verdens helseorganisasjon av Jonas Gahr Støre.

- Hovedhistorien er at vi ser fremgang i levealderen til og med i områder med stor hiv-epidemier, sa Murray.

- Men antallet kostholdserlaterte dødsfall er stigende.  Og hvis du endrer det fra å se på dødsfall til leveår med god helse, er korthold fortsatt den viktigste faktoren.

Les om Norges første gourmetsalt: Salt for Norge 

Mye salt. Salt markerer seg som den største enkeltsynderen i Murrays tall, men mangel på matvarer med positiv effekt på helsen som frukt, grønnsaker og fullkornsprodukter er kanskje like viktig.

En studie med tall fra 66 land publisert i New England Journal of Medicine i fjor, fant at 1,65 millioner dødsfall fra hjerte-kar-sykdom årlig kan tilskrives et kosthold med for mye salt.

Stordalen: – Enorm oppgave å endre verdens matsystem

-Det er bemerkelsesverdig høyst, nesten en av ti hjerte-kar-dødsfall globalt, sa Dariush Mozzaffarian, en av studiens forfattere, da den ble publisert.

Også velstående land som Norge har opp mot to leveår å hente på å legge om kostholdet. I fattige land er det enda mer å hente.

- Det er en kraftig sammenheng mellom optimale bærekraftige kosthold og levealder. Globalt kan forventet levealder øke med tre til fire år med et bedre kosthold. Om vi løste sultproblemene og optimaliserte kostholdet kunne det utgjøre en enda større forskjell, sier Murray.

Maten vår inneholder fortsatt for mye akrylamid (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.