Her er årets nordiske stjernerestauranter

Tekst
STERNERESTAURANT. Maaemo i Oslo beholder sine to stjerner i  Michelinguiden.  Foto: Lars Petter Pettersen

STERNERESTAURANT. Maaemo i Oslo beholder sine to stjerner i Michelinguiden. Foto: Lars Petter Pettersen

Det ble ikke tre stjerner til Maaemo, og Lille B mister utmerkelsen Bib Gourmand. Dette er nytt i årets Michelin-guide for Norden.

Torsdag morgen offentliggjorde Michelin-guiden sin nye guide til de nordiske landene – som for første gang inkluderer restauranter utenfor hovedstedene.

Listen inneholder ingen endringer for norske restauranter fra ifjor. Maaemo beholder sine to stjerner, og Fauna, Statholdergaarden og Ylayali beholder alle  én stjerne i den prestisjetunge guiden.

Se den komplette listen over Norden nederst i saken.

Fikk ikke tre stjerner

Det store spørsmålet før offentliggjøringen var hvorvidt Maaemo i Oslo ville bli blant de første skandinaviske restaurantene som får tre stjerner og dermed kan betegnes som en restaurant «verdt en egen reise.»

Slik ble det altså ikke i år. Overfor DN gir likevel ikke kjøkkensjef og medeier Esben Holmboe Bang uttrykk for noen stor skuffelse.

Maaemo-kjøkkensjef Esben Holmboe Bang. Foto: Lars Petter Pettersen

Maaemo-kjøkkensjef Esben Holmboe Bang. Foto: Lars Petter Pettersen

- Det er fantastisk, vi er kjempestolte. Det er helt fantastisk å få holde den plassen vi har i norsk gastronomi, sier Holmboe Bang minutter etter offentliggjøringen.

- Vi jobber veldig hardt for å forbedre oss hver dag for å få lov til å være eneste restaurant med to stjerner i Norge, sier han.

Norges eneste restaurant med to Michelin-stjerner åpnet i 2010, har en økologisk og kortreist profil  og gikk som første nordiske restaurant rett inn i Michelinguiden med to stjerner i 2012.

Mistet utmerkelse

I Norge får Restaurant Eik og Oro Bar & Grill utmerkelsen Bib Gourmand - merket som indikerer at restauranten serverer vellaget mat til gunstig pris.

Ut av denne listen forsvinner Lille B. Det lille brasseriet eies av Christen Sveaas’ selskap Kistefos gjennom Bagatelle as. Restaurantselskapet drev inntil ifjor høst gourmetrestauranten Bagatelle.

- Det var ventet. Vi snakket med Michelin-guiden da vi la ned Bagatelle. Det har med pris å gjøre. Når prisen ikke er den rette, ut fra et europeisk perspektiv, faller du ut. Tenk på økonomi, ikke tenk på Bib Gourmand, sa Michelin-guiden til oss, forteller restaurantsjef på Lille B Niklas Johannsson til DN torsdag morgen.

«Kjempefornøyd»

Kjøkkensjef Bjørn Svensson ved Fauna er på sin side «kjempefornøyd» med å beholde sin stjerne.

- Det var det vi håpet på. Jeg hadde håpet Noma skulle få tre stjerner, og det har vi egentlig trodd at de skulle få alle år. Men jeg aner ikke hvorfor de ikke har fått dette. Men vet jo aldri hvordan Michelin jobber, og man må respektere jobben de gjør, sier han til DN.

- Vi er veldig tilfreds med det vi holder på med, og er veldig glad for at Michelguiden belønner oss med en stjerne. Vi ble jo tatt på sengen sist, sier han.

Fauna åpnet dørene forsommeren 2013 og fikk raskt en Michelinstjerne. Maten er nynordisk og prisene er hakket lavere enn på byens andre stjernerestauranter.

Se bilder av stjernerestaurantene nederst i saken.

Spekulasjoner

Spenningen var på forhånd høy også på restaurantene utenfor Oslo som hadde en sjanse til å bli Michelin-restauranter for første gang. Kort tid etter at guiden ble offentliggjort, begynte spekuasjonene på hvilke byer og restauranter anmelderne egentlig har besøkt.

Sven-Erik Renaa driver REE-NAA i Stavanger og sier i en kommentar til DN:

- Ingen overraskelser for oss, da de har ikke vært her i Stavanger engang.

Etter det DN forstår, er det ikke alltid Michelin-anmelderne gir seg til kjenne. Michelin-redaktør Rebecca Burr sier torsdag ettermiddag at de har konsentrert seg om de største byene, men også gjort «research» utenfor.

Fakta: Michelin-guiden

  • Ble utgitt av den franske bildekkprodusenten Michelin første gang 24. januar 1900 som en guide for franske bileiere.
  • I starten dominerte bilverksteder, bensinstasjoner og overnattingssteder guiden, men etter hvert ble det mer og mer restauranter og hoteller.
  • Guiden gir fra en til tre stjerner.
  • Tre stjerner gis til en restaurant som har et eksepsjonelt kjøkken og er verdt en egen reise.
  • To stjerner gis til en restaurant med utmerket mat som det er verdt å ta en omvei for.
  • En stjerne gis til en restaurant som er veldig god i sin kategori.
  • I tillegg kommer ”Bib Gourmand” – som er god matlaging til moderate priser.
  • Oslo har ligget en del bak Stockholm og København i antall stjerner. I fjor fikk Oslo fem stjernerestauranter (to til Maaemo, en til Statholdergaarden, Fauna, Ylajali og Bagatelle) mens København fikk 17 stjerner til 15 restauranter og Stockholm 11 stjerner på 10 restauranter.
  • Ingen nordiske restauranter har så langt fått tre stjerner.

Skal feire

Interessen var torsdag særlig stor rundt Maaemo torsdag morgen. Mye presse hadde før offentliggjøringen av den ferske guiden tatt stand utenfor restauranten i Barcode-byggene i Oslo.

- Blir det feiring i kveld?

- I kveld blir det vanlig service, men det blir nok et glass champagne etterpå, svarer kjøkkensjef Holmboe Bang.

- Er det ikke på tide at Norden snart får sin første trestjernersrestaurant?

- Ja, vi får håper det.

Dette er de norske restauranter med stjerne i Guide Michelin Nordic Cities 2015:

To stjerner i Oslo: Maaemo

En stjerne i Oslo: Fauna, Statholdergaarden, Ylayali

Bib Gourmand i Norge:

Restauranteik og Oro Bar & Grill.

SVERIGE

2 stjerner i Stockholm: Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen, og Oaxen Krog (Ny).
1 stjerne i Stockholm: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren-Matbaren, Operakllaren og Volt (Ny).
1 stjerne i Gøteborg: Thörnströms Kök, 28+, Sjömagasinet, Bhoga, Koka (Ny) og SK Mat & Människor (Ny).
1 stjerne Malmø (Ny): Ambiance à Vindåkra (Ny), Bloom in the Park (Ny) og Vollmers (Ny).
 

Bib Gourmand Stockholm: Brasserie Bobonne, Den Gyldene Freden, EAT, Oaxen Slip, Proviant, Rolfs Kök, Ulla Winbladh og Lilla Ego (Ny).
Bib Gourmand i Gøteborg: Familjen.
Bib Gourmand i Malmø (Ny): Bastard (Ny) og Sture (Ny).

DANMARK

2 stjerner i København: Noma, Geranium og a|o|c (Ny).
1 stjerne i København: Clou, Den Røde Cottage, Era Ora, formel B, Grønbech and Churchill, Kadeau, Kiin Kiin, Kokkeriet, Marchal, Relæ, Søllerød Kro og Studio at the Standard.
1 stjerne i Århus (Ny): Frederikshøj (Ny), Gastromé (Ny) og Substans (Ny).


Bib Gourmand i København: L’Altro, Bror, Enomania, Famo, Frederiks Have, Kødbyens Fiskebar, Marv & Ben, Mêlée, Pluto og Rebel.
Bib Gourmand i Århus (Ny): Hærværk (Ny) og Pondus (Ny).

FINLAND

1 stjerne i Helsinki: Ask, Chef & Sommelier, Demo, Luomo og Olo.

Bib Gourmand i Helsinki: Boulevard Social, Emo, Farang, Gaijin og Pure Bistro.

KILDE: Michelin.no

TO STJERNER: Maaemo havnet i 2012 i Michelinguiden med to stjerner, etter kun 15 måneders drift. Foto: Lars Petter Pettersen

TO STJERNER: – Det er helt fantastisk å få holde den plassen vi har i norsk gastronomi, sier kjøkkensjef Espen Holmboe Bang torsdag. Foto: Hampus Lundgren

EN STJERNE: Fauna åpnet dørene i 2013, og fikk raskt en Michelinstjerne. Foto:Hampus Lundgren

EN STJERNE: Fauna-kjøkkensjef Björn Svensson (til høyre) hadde tidligere en stjerne i restaurant Oscars gate. Her sammen med kjøkkensjef-kollega Jo Bøe Klakegg og Anne Heggberget. Foto:Hampus Lundgren

EN STJERNE: Bent Stiansens Statholdergaarden har hatt en Michelinstjerne helt siden 1998. Foto: Hampus Lundgren

EN STJERNE: Statholdergaarden er mer tradisjonell enn de andre med stjerner, og kombinerer norske råvarer med fransk kokekunst ispedd asiatiske detaljer. Foto: Hampus Lundgren

EN STJERNE: Restaurant Ylajali er oppkalt etter Hamsuns romanskikkelse, og fikk sin første stjerne i 2014. Foto: Thomas Haugersveen

EN STJERNE: Under Even Ramsviks ledelse serverer Ylajali nordisk mat i en meny som presenteres som en roman. Nylig ble det kjent at Ylajali stenger dørene rett før jul. Foto: Thomas Haugersveen

BIB GOURMAND: Restaurant Eik beholder utmerkelsen, som som indikerer at restauranten serverer vellaget mat til gunstig pris. Foto:Luca Kleve-Ruud

BIB GOURMAND. Oro Bar & Grill beholder også utmerkelsen. Foto:Mikaela Berg

MISTET UTMERKELSE: – Det har med pris å gjøre. Når prisen ikke er den rette, faller du ut, sier Niklas Johansson (til høyre) på Lille B, som mistet Bib Gourmand-statusen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

111

Les alt om årets nordiske Michelin-stjerner:
- Skuffende og latterlig
- Kan se ut som det er en hype
Ingen tredje stjerne til «verdens beste restaurant»
Verdens 19. beste restaurant får ikke Michelin-stjerne
Stenger dørene - beholder stjerne
Forvalter og matentusiast: - Ikke alle var like begeistret
Hvem får stjerner i Michelins nye nordiske guide?

Les mer om mat og drikke på Smak.no

Klikk her for å melde deg på ukentlige nyhetsbrev fra Smak.no

DNs vindatabase - her finner du de beste vinen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk