Stenger dørene - beholder stjerne

Tekst
MED STJERNE. Even Ramsvik er Ylajalis kjøkkensjef. Foto:Thomas Haugersveen

MED STJERNE. Even Ramsvik er Ylajalis kjøkkensjef. Foto:Thomas Haugersveen

Even Ramsvik på Ylajali beholder stjernen han fikk for Ylajali i fjor, til tross for at han har besluttet å legge ned restauranten ved årets slutt.

Torsdag morgen offentliggjorde Michelin-guiden sin nye guide til de nordiske landene – som for første gang også vil inkludere restauranter utenfor hovedstedene.

Fakta: Ylajali

Restaurant oppkalt etter Hamsuns romanskikkelse Ylajali.

Restauranten under Even Ramsviks ledelse serverer nordisk mat i en meny som presenteres som en roman.

Fikk sin etterlengtede første Michelinstjerne i 2014, men annonserte nettopp at restauranten vil stenge før jul for å gjenoppstå i videreutviklet form på nytt og ennå ikke annonsert sted.

Les Magasinets anmeldelse av Ylajali

 

Ylajali i Oslo beholder Michelin-stjerne, til tross for at den stenger dørene om ti måneder.

- For min egen del er jeg fornøyd. Jeg må si at jeg følte meg litt usikker på hva som kom til å skje etter at jeg ga dem beskjeden om mitt valg for tre uker siden, sier Ylajalis kjøkkensjef Even Ramsvik til DN etter torsdagens offentliggjøring.

Er stolt

Ramsvik legger til at han er stolt av å få den anerkjennelsen en Michelin-stjerne representerer.

- Også er det klart at jeg er veldig glad for å beholde den ut Ylajalis historie på St Olavs plass, sier kjøkkensjefen.

Årets liste inneholder ingen endringer for norske restauranter fra ifjor. I likhet med Ylayali, beholder Fauna og Statholdergaarden én stjerne. Maaemo beholder sine to stjerner. Det store spørsmålet før offentliggjøringen var hvorvidt Maaemo i Oslo ville bli blant de første skandinaviske restaurantene som får tre stjerner.

Kjøkkensjef Ramsvik er ikke er veldig overrasket over at det ikke ble noen flere stjerner i Norge, selv om han mener det hadde vært «hyggelig» om en norsk by til hadde kommet med.

-  Jeg har vel hatt en følelse av at det kanskje kom til å skje, og at de skal rekruttere flere byer hvert år. Jeg vil tro jobben med å få inn en ny by er veldig omfattende. Det er lett å tro at det bare er stjernene som skal inni guiden, men det er samtlige hotell og Bib Gourmands også, man skal dekke en del land rett og slett, sier han.

På Island

Ramsvik er for øyeblikket på Island og har et gjestespill på restauranten Dill. Island har ikke fått noen plass i årets guide til tross for at de også er et nordisk land.

- Jeg tror den  generelle oppfatningen her i landet er at de ikke har hatt noe besøk. De har ikke hatt noen forventninger, som de har fortalt meg om, i hvert fall, sier Ramsvik.

Michelin-guidens representanter har foreløpig ikke svart på DNs spørsmål om hvilke byer de vært i.

Dette er de norske restauranter med stjerne i Guide Michelin Nordic Cities 2015:

To stjerner i Oslo: Maaemo

En stjerne i Oslo: Fauna, Statholdergaarden, Ylayali

Bib Gourmand i Norge:

Restauranteik og Oro Bar & Grill.

Les alt om årets nordiske Michelin-stjerner:
Her er årets stjernerestauranter
- Kan se ut som det er en hype
Ingen tredje stjerne til «verdens beste restaurant»
Verdens 19. beste restaurant får ikke Michelin-stjerne
- Skuffende og latterlig
Forvalter og matentusiast: - Ikke alle var like begeistret
Hvem får stjerner i Michelins nye nordiske guide?

TO STJERNER: Maaemo havnet i 2012 i Michelinguiden med to stjerner, etter kun 15 måneders drift. Foto:

TO STJERNER: – Det er helt fantastisk å få holde den plassen vi har i norsk gastronomi, sier kjøkkensjef Espen Holmboe Bang torsdag. Foto: Hampus Lundgren

EN STJERNE: Fauna åpnet dørene i 2013, og fikk raskt en Michelinstjerne. Foto:Hampus Lundgren

EN STJERNE: Fauna-kjøkkensjef Björn Svensson (til høyre) hadde tidligere en stjerne i restaurant Oscars gate. Her sammen med kjøkkensjef-kollega Jo Bøe Klakegg og Anne Heggberget. Foto:Hampus Lundgren

EN STJERNE: Bent Stiansens Statholdergaarden har hatt en Michelinstjerne helt siden 1998. Foto: Hampus Lundgren

EN STJERNE: Statholdergaarden er mer tradisjonell enn de andre med stjerner, og kombinerer norske råvarer med fransk kokekunst ispedd asiatiske detaljer. Foto: Hampus Lundgren

EN STJERNE: Restaurant Ylajali er oppkalt etter Hamsuns romanskikkelse, og fikk sin første stjerne i 2014. Foto: Thomas Haugersveen

EN STJERNE: Under Even Ramsviks ledelse serverer Ylajali nordisk mat i en meny som presenteres som en roman. Nylig ble det kjent at Ylajali stenger dørene rett før jul. Foto: Thomas Haugersveen

BIB GOURMAND: Restaurant Eik beholder utmerkelsen, som som indikerer at restauranten serverer vellaget mat til gunstig pris. Foto:Luca Kleve-Ruud

BIB GOURMAND. Oro Bar & Grill beholder også utmerkelsen. Foto:Mikaela Berg

MISTET UTMERKELSE: – Det har med pris å gjøre. Når prisen ikke er den rette, faller du ut, sier Niklas Johansson (til høyre) på Lille B, som mistet Bib Gourmand-statusen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

111

Les mer om mat og drikke på Smak.no

Klikk her for å melde deg på ukentlige nyhetsbrev fra Smak.no

DNs vindatabase - her finner du de beste vinen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner