Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Sterkt på stett. El Mexicano er i bunn og grunn en Margarita med ekstra futt.

Sterkt på stett. El Mexicano er i bunn og grunn en Margarita med ekstra futt.

– Vi hadde en med habanero på menyen, men den ble litt for sterk

Tekst

Vil du få varsel hver gang Erik Valebrokk publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Lær å lage chili-cocktail slik bartenderen på Grand Hotel gjør det.

På toppen av Grand Hotel i Oslo ligger en bar som har vært besøkt i årevis, men samtidig ligger utenfor løypen til den mer «bevisste» cocktailentusiast. Det betyr ikke at Eight – tidligere kjent som Etoile – ikke er et sted verdt å besøke også for dem som vil ha «noe annet».

Fakta: Eight

Karl Johans gate 27, Oslo

grand.no

Den svenske bartenderen Daniel Holmberg har jobbet her i ni år og var for to år siden med på transformasjonen fra Etoile til Eight (baren ligger i åttende etasje). Barkartet består av et utvalg klassikere, noen varianter over velkjente klassikere og selvsagt et knippe egenkomponerte cocktails.

Den mest populære av de sistnevnte – og Eights definitive signaturcocktail – er El Mexicano.

– Altså, det finnes ingen trademark på den. For alt jeg vet, kan det være en fyr et annet sted som har laget den samme, men det er jeg som har komponert den, sier Holmberg.

Se alle drinkoppskriftene i denne serien her: Signaturdrinken

Her handler det om det meksikanske brennevinet mezcal og chili i fyrig kombinasjon. Bartenderen røper at den ble unnfanget på en studietur/guttetur til Mexico for noen år siden.

Chili con cocktail. Daniel Holmberg er barsjef på Eight og mannen bak signaturcocktailen El Mexicano.

Chili con cocktail. Daniel Holmberg er barsjef på Eight og mannen bak signaturcocktailen El Mexicano.

– Jeg har eksperimentert med noen forskjellige typer chili. Vi hadde en med habanero på menyen, men den ble litt for sterk, medgir han.

– Med så sterk chili smaker du ikke noe annet, og da blir jo noe av vitsen borte. Derfor bruker jeg nå chili med mer normal styrke som jeg infuserer mezcalen med.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

Det er altså trendbrennevinet mezcal som er helten sammen med chilien. Det erstatter tequila, og visse andre justeringer til tross, har Daniel Holmberg sine ord i behold når han beskriver El Mexicano som en «Margarita med litt ekstra sting».

– Dette er en ganske tradisjonell bar, og det går veldig mye i Mojito, Gin Tonic og slikt. Selvsagt skulle jeg ønske flere ville velge annerledes, men dessverre er ikke folk flest så eventyrlystne. El Mexicano er likevel en annerledes cocktail vi er kjent for. Det er mange som vet at de vil ha akkurat den og ikke trenger å se på menyen, sier han.

-
+

El Mexicano

  • 3 clfriskpresset lime
  • 5 clchiliinfusert mezcal (se egen oppskrift)
  • 1 clslowjuicet ingefær (du trenger en slowjuicemaskin eller en «vanlig» juicer)
  • 2 clBeso agavesirup

Chiliinfusert mezcal

  • 5 clmezcal
  • 3 stkchili

Slik gjør du

  • Ha alle ingrediensene i en shaker med is og shake, shake, shake, shake.
  • Sil og ha over i et cocktailglass med rosa pepper på kanten i stedet for salt. For å få det til gnir du limesaft på kanten av glasset og gnir det over kvernet rosa pepper som ligger på en fjøl.

Chiliinfusert mezcal

  • Mezcalen infuseres med tre chili i en sifong. To patroner med luft i to til fem minutter. Smak til så du får den sterkhetsgraden du vil ha. På denne måten presser man smaken av chilien inn i mezcalen.
  • Om chilien bare ligger og trekker i mezcal, vil det ta cirka fire dager før den er klar.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.