Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
De nære ting. Kasper Gulbrandsens drinker har gjerne «store» og fortrinnsvis lokale smaker

De nære ting. Kasper Gulbrandsens drinker har gjerne «store» og fortrinnsvis lokale smaker

Litt forenklet. Fiskarbonden er inspirert av drinken Kasper Gulbrandsen deltok med i konkurransen World Class. – Jeg brukte en ettermiddag på å justere den sammen med sommelieren Chris Midtun som jobbet her før, og da bare satt den, sier han.

Litt forenklet. Fiskarbonden er inspirert av drinken Kasper Gulbrandsen deltok med i konkurransen World Class. – Jeg brukte en ettermiddag på å justere den sammen med sommelieren Chris Midtun som jobbet her før, og da bare satt den, sier han.

Lær å lage Lysverkets signaturdrink

Tekst

Vil du få varsel hver gang Erik Valebrokk publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Bartender Kasper Gulbrandsen lager cocktailer i verdensklasse.

Cocktailen med navnet Fiskarbonden ser ut som en hipsterdrink, servert i norgesglass som den er. Når gjestene så smaker den, er det bartender Kasper Gulbrandsens håp at den oppfattes som ren og enkel – og at den gir «fullkommen mening».

– Jeg liker ting som er upolerte og funker som en helhet. Jeg er glad i «store» smaker, sier Gulbrandsen.

Han var nær å kvalifisere seg til verdens største bartenderkonkurranse World Class da han i fjor tok en tidlig versjon av Fiskarbonden til den nordiske finalen. Den var så vellykket at den fikk plass på Lysverkets cocktailmeny og er blitt restaurantens signaturcocktail.

– Folk kommer hit for å spise, men den første de møter, er meg, forteller han og sikter til cocktailbarens plassering i lokalet.

Fakta: Lysverket

Rasmus Meyers allé 9, Bergen
lysverket.no

Gulbrandsen liker å eksperimentere med lokale smaker, urter og planter som han finner ute i naturen. Det er dogmatisk, og det kan være vanskelig å bruke lokale råvarer i drinker hele tiden, forteller han, men «det er veldig morsomt».

– Vi har en liten og tydelig meny med fokus på lokale ingredienser. Å bruke så mye lokalt som jeg gjør, er nesten litt anti-cocktail. Selv i Sogndal i desember kan hvem som helst få tak i kokosnøtter og ananas, men aldri mjødurt, sier han.

– Jeg elsker å lage siruper og forskjellige typer smaksforsterkere. Visste du for eksempel at tunbaldersirup kan erstatte ananas, kokos og kamille? Jeg bytter gjerne ut mynte med dill. Det er spennende. Prøv denne løpstikkesirupen, sier han entusiastisk.

– Og salviesirupen min er veldig fin å bruke! Frysekonsentrerer du rabarbra, blir det som en sitronjuice.

Ifølge Gulbrandsen hjelper det å ha god forståelse for klassikerne – blant annet Old Fashioned, Whiskey Sour og Daiquiri – da står du godt rustet til å utforske egne varianter.

Det blir som med kokekunst og det grunnleggende franske kjøkken. Det er når du mestrer hver smak og teknikk at du kan begynne å ha det gøy!

-
+

Fiskarbonden

  • 30 mlakevitt (gjerne Bareksten Botanical)
  • 30 mlsyrlig bringebærmost (gjerne Freidig fra Innigo)
  • 10 mlrødbetjuice
  • 10 mlhonningsirup
  • 10 mlvann
  • en kvist dill

Slik gjør du:

  • Ha alle ingrediensene i et norgesglass sammen med isbiter og rist i minst et halvt minutt. Fyll på med mer is når du har ristet ferdig, og pynt med en dillkvast.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.