Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Lager sesongbasert sjokolade i Eidfjord

Tekst

Vil du få varsel hver gang Kamilla Rønnestad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Bean to bar-sjokkis. Trenden har pågått i noen år, og Fjåk sjokolade fra Eidfjord i Hardanger produserer håndlaget kvalitetssjokolade fra bunnen av.

Bean to bar-sjokkis. Trenden har pågått i noen år, og Fjåk sjokolade fra Eidfjord i Hardanger produserer håndlaget kvalitetssjokolade fra bunnen av.

Kulestøt. I tillegg til sjokoladeplater lager Fjåk også konfekt, som disse røde bonbon-variantene, inspirert av norsk natur.

Kulestøt. I tillegg til sjokoladeplater lager Fjåk også konfekt, som disse røde bonbon-variantene, inspirert av norsk natur.

– Kvalitetssjokolade er et levende produkt som smaker ulikt fra sesong til sesong – akkurat som vin.

– Alle har et forhold til sjokolade, men jeg tror det er få som tenker over hvor den kommer fra, sier Siv Hereid (44).

Sammen med Agurtxane Concellon har hun nettopp lansert Fjåk, en av Norges aller første produsenter av såkalt bean to bar-sjokolade. De spesialimporterer kvalitetsbønner til den lille fabrikken sin, som de deretter sorterer, rister, knuser, kverner og tempererer for hånd.

Fakta: Fjåk sjokolade

Drevet av kokk Siv Hereid og designer og fotograf Agurtxane Concellon.

Produserer sjokoladeplater og konfekt.

fjaak.no

Sesongvarer

Sjokolademakerne fra Eidfjord i Hardanger mener kakaobønner varierer enormt i smak avhengig av hvor de har vokst – og hvordan de er bearbeidet.

– Kvalitetssjokolade er et levende produkt som smaker ulikt fra sesong til sesong – akkurat som vin. Men det merker man jo ikke på den sjokoladen man får i butikken nå, sier Hereid.

Nystartet. Arbeidet med Fjåk startet i 2015, og etter flere testproduksjoner er den lille sjokoladefabrikken ute med sine første produkter.

Nystartet. Arbeidet med Fjåk startet i 2015, og etter flere testproduksjoner er den lille sjokoladefabrikken ute med sine første produkter.

Oppvåkning

I første omgang bruker Fjåk sjokolade bønner fra to gårder – én i Brasil, én på Madagaskar.

– Akkurat nå er sjokoladen fra Madagaskar vår store favoritt – den er laget på en veldig spesiell bønne, som smaker sitrus og moreller. Smaksopplevelsen er lang og kompleks, og jeg tror den gjør at folk forstår hva sjokolade faktisk kan være, sier Agurtxane Concellon (44).

- (Vilkår)