2016-årgangen er her!

Tekst
Årets beaujolais nouveau er en fargerik gjeng med flasker. Foto: Sigurd Fandango

Årets beaujolais nouveau er en fargerik gjeng med flasker. Foto: Sigurd Fandango

Torsdag morgen lanseres 13.000 flasker med årets ferskeste vin, beaujolais nouveau.

I en årrekke har vinbøndene i Beaujolais gitt oss den første smaksprøven på årets årgang. Vinen beaujolais noveau er både elsket og hatet, men tradisjonen tro slippes dem i morgen, som de har gjort hver tredje torsdag i november i 65 år.

Vinen som skapte furore og lange køer på 1980-tallet, har nærmest vært glemt de siste årene. Nå har den fått en renessanse. Kvalitetsnivået har steget, og det er kanskje på tide å børste støv av en gammel klassiker igjen. Om ikke annet for å få en liten førpremiere på hva vi kan vente oss fra 2016-årgangen i fremtiden.

Trøblete start

Årgang 2016 bød på en vanskelig begynnelse for Beaujolais da regionen ble rammet av vårfrost i slutten av april, noe som førte til at det ble færre druer og ergo mindre vin.
En lang og kjølig vekstsesong gav friskhet til vinene, og de fleste produsentene er fornøyd med en klassisk årgang som har levert bra kvalitet etter fjorårets rekordvarme årgang. Men den kjølige sommeren førte også til at innhøstingen i Beaujolais i år fant sted to uker senere enn vanlig. Dermed hang lanseringen av beaujolais noveau i en tynn tråd. Og det måtte jobbes på overtid for å klare å levere vinen over hele verden tidsnok til at den kunne lanseres den tredje torsdagen i november.

I flaskens tjeneste

Vellykket

Selv om det meste som lanseres av beaujolais nouveau er av det høyst ordinære slaget, dukker det nå opp flere viner det kan være verdt å få med seg. Noen produsenter lager faktisk seriøs beaujolais nouveau. De gjærer blant annet vinene sine helt ut. Resultatet er en mer vellykket stil sammenlignet med de tradisjonelle vinene laget på Maceration Carbonique.

Ung og lovende i Beaujolais

Disse vinene er ikke tilgjengelig på polets nettbutikk, og er ikke mulig å bestille. Men et utvalg blir tilgjengelig på en mengde polutsalg rundt om i landet ved åpning i morgen.

Uforglemmelig beaujolais

Far og sønn med legendarisk beaujolais

Frankrikes vinproduksjon hardt rammet av frost

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner