Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Hvordan servere naturvin med bunnfall

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Berme. Ordet har dobbel betydning – hvor bermen i overført betydning kan være en beskrivelse av usselhet, av noe udelt negativt. Slik er det heldigvis ikke med berme i vin, ifølge naturvinentusiast Lise Aanes.

Berme. Ordet har dobbel betydning – hvor bermen i overført betydning kan være en beskrivelse av usselhet, av noe udelt negativt. Slik er det heldigvis ikke med berme i vin, ifølge naturvinentusiast Lise Aanes.

Grums betyr ikke at det er noe galt med vinen.

Fakta: Naturlig vin

I D2s spalte skal naturvinentusiast Lise Aanes (30) lære deg alt hun kan om naturvin.

Lise Aanes har jobbet som barista, kokk og kursholder, drevet vinbaren Esaias i Oslo og har podkasten «Lise + Vin = Sant».

Har du noen gang sendt tilbake vin fordi den er grumsete? Da har du gått glipp av en smaksopplevelse.

Hvis vi tenker logisk på det, er det merkelig at vinen skal være glassklar, nesten gjennomsiktig. Vin består av knust og gjæret frukt. Dette resulterer sjelden i klar væske.

Jeg liker å bruke analogien om eplemost. Den deilige, dyre eplemosten som selges på glassflaske er uklar – dette ser vi som et kvalitetstegn. Samtidig er den billige, brune eplemosten som gjemmer seg i pappkartong i dagligvarebutikken, gjennomsiktig.

Epler og druer er ikke så forskjellige, men likevel har vi fått for oss at det motsatte skal gjelde med vin.

Deilig grums

«Grums» i vinflasken kalles bunnfall og består i hovedsak av døde gjærceller. På norsk kalles det berme, på fransk heter det at vinen er laget sur lie.

Dette høres ikke så delikat ut, men gir nydelig smak på vinen. Mest særegen er smørkjekslukten champagne utvikler når den har vært lagret på berme over lang tid.

Smaksbombe. Ufiltrert vin har ofte mye bunnfall og mye smak.

Smaksbombe. Ufiltrert vin har ofte mye bunnfall og mye smak.

Naturviner har varierende grad av klarhet. For å få vinen klarere på en naturlig måte, brukes et teknikk som kalles racking. Når vin modnes på fat eller tank, faller sedimenter til bunnen som kaffe i en presskanne. Det klare væskelaget på toppen pumpes over til en ny tank og sedimentene etterlates. Dette kan gjøres flere ganger, og gjør vinen klarere.

Når vinen rackes, vil temperaturen påvirke hvor mye berme som blir igjen i den ferdige vinen. Kaldere temperaturer gir klarere vin. Noen vinmakere, som Guy Breton, kjøler ned vinen under racking.

Masseprodusert vin gjennomgår hard filtrering og fining for å bli klarere. Fining er når man fjerner sedimenter/uklarhet og andre uønskede komponenter fra vin, samt justerer smak og munnfølelse, med kjemikalier eller animalske produkter som eggehviter eller fiskeblærer.

Il Roccolo di Monticelli, Molinarosa 2020.

Il Roccolo di Monticelli, Molinarosa 2020.

Thomas Harteneck, Prinz Noah Pét Nat 2021.

Thomas Harteneck, Prinz Noah Pét Nat 2021.

Sous le Vegetal, Auguste 2018.

Sous le Vegetal, Auguste 2018.

Fakta: Lises anbefalinger: Tre naturviner med masse bunnfall

Il Roccolo di Monticelli
Molinarosa 2020
Veneto, Italia

199,90 kroner
Varenr. 13492101
Blend Wines

Rosa pét-nat laget på molinara fra den unge vinmakeren Silvia og hennes onkel Maurizio, fra vinstokker plantet på 1960- og 1970-tallet. I vinmarken finnes urter og bikuber, og de lager også olivenolje. Vinen er fruktig, med lette tanniner og et godt syrebitt. En del bunnfall som forsiktig kan jobbes inn i vinen.

Thomas Harteneck
Prinz Noah Pét Nat 2021
Baden, Tyskland

299,70 kroner
Varenr. 15279901
Tramontane

Ny produsent i Norge! Myke bobler med bunnfall-bonanza. Saftig og lekende, perfekt for den vårlige solveggen. Mine smaksnotater sier lime, sitron og lemonade.

Sous le Vegetal
Auguste 2018
Samos, Hellas

429,90 kroner
Varenr. 15339401
Vin John

Også ny produsent på Vinmonopolet. Spennende samarbeid mellom Auvergne-vinmaker Patrick Bouju og Jason Ligas ved Domaine Ligas i Hellas. Laget på en sjelden gresk drue ved navn avgoustiatis, som det finnes svært få hektar av på verdensbasis. Saftig, konsentrert, lang og med hint av mørk sjokolade. Litt portvinsaktig uten å være for tung. Denne har små sedimentkorn i seg, godt synlig når du holder glasset mot lyset.

Servering og dekantering

Hvordan serverer man vin med mye bunnfall? En tommelfingerregel er at hvis bunnfallet lett blander seg med vinen, kan det trygt vendes inn i vinen før servering.

Hvis bunnfallet derimot er «steinete», synker til bunnen av flasken raskt og ikke blander seg med væsken, bør det bevares i flasken med mindre du ønsker sand mellom tennene. Dette er vinstein – krystaller som naturlig oppstår når vinsyre møter kalium. Ikke farlig, men ubehagelig. La flasken stå oppreist noen sekunder slik at steinene får synke til bunnen. Så dekanterer du.

Å dekantere en vin betyr å helle den over i en større beholder, som en karaffel. Du kan også bruke en saftmugge eller en vase.

Test deg selv

Man kan absolutt dekantere naturvin. Hvis vinen lukter nystrøkne fyrstikker eller kokte egg, er den reduktiv og trenger å puste.

Det samme gjelder viner som har vært lagret en stund, og store viner med heftige tanniner – disse myknes av kontakt med oksygen. Oksidative viner, som vin jaune fra Jura, kler dekantering.

Samtidig må vi huske at naturviner er fulle av levende mikroorganismer, og raskt kan endre smak og aroma i en dekanter. Dette er ikke nødvendigvis negativt. Her er det beste å prøve seg frem!

Det kan du gjøre med ukens tre vintips. Her har alle en god dose bunnfall. Du kan selv smake hva bunnfallet gjør med vinen. La flasken stå oppreist i noen minutter, slik at grumset faller til bunnen. Hell forsiktig opp et vinglass – vær varsom og prøv å kun få med det klare væskelaget på toppen.

Sett så inn korken igjen og vend bunnfallet godt inn i vinen. Hell opp enda et glass og smak side om side med den klare vinen. Merker du forskjell? Viner med bunnfall smaker gjerne mer, og har en spennende dybde og tekstur.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.