Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Box fresh? Bag-in-box er notorisk vanskelig å lage uten bruk av masse konserveringsmidler. Men det finnes unntak!

Box fresh? Bag-in-box er notorisk vanskelig å lage uten bruk av masse konserveringsmidler. Men det finnes unntak!

Det er ikke bare-bare å lage naturvin på boks

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Men noen får det til.

Hele 43 prosent av klimaavtrykket fra Vinmonopolets produkter kommer fra emballasje. Det er omtrent like mye som avtrykket fra vindyrkingen- og vinproduksjonen til sammen, ifølge Vinmonopolets bærekraftsrapport for 2021.

Vinmonopolet har som mål å redusere halvparten av egen klimabelastning innen 2030, og bare i år skal avtrykket fra emballasje ned med 20 prosent. Da trengs det smarte løsninger.

Utenfor boksen

Du har kanskje lagt merke til etiketten «klimasmart emballasje» i polhyllene? Det betyr at emballasjen enten er lettere, kan gjenvinnes eller pantes. Unødvendige ting som flaskeinnpakning eller krympehetter – forseglingen over korken – fases ut, lettere flasker er in. Polets ferske strategi er at alle nye viner under 150 kroner må komme med klimasmart emballasje, ifølge bærekraftsrapporten.

Take away. Et glass vin på boks kan bli med overalt.

Take away. Et glass vin på boks kan bli med overalt.

Glass er jo bedre enn plast, sier du? Dette stemmer på noen måter, men glass er energikrevende å skape og gjenvinne. Det er også tungt, og vin reiser ofte langt. Bag-in-box har for lengst gått fra å være utskjelt «lavkultur» til å bli anerkjent for å huse god vin. Men er det miljøvennlig?

Svaret er ja. Pappvin er lettere enn glassflasker – det har enhver campingentusiast erfart. Nå kommer flere viner dessuten uten pappboksen, rett og slett bare vin på pose – og mange av dem er helt resirkulerbare.

Fra et naturvinperspektiv er problemet med slike løsninger at man ofte må tilsette ekstra konserveringsmidler. Dette er fordi viner på bag-in-box eller pose hele tiden kommer i kontakt med luft, så fort forseglingen er brutt. Mengden av konserveringsmiddelet SO2 ligger derfor sjelden under 40 mg/L, som er litt vel høyt for naturvin. Likevel finnes det unntak – se ukens tips!

Canetta, Orange Malvasia 2022.

Canetta, Orange Malvasia 2022.

Valli Unite, Valli Unite 2020.

Valli Unite, Valli Unite 2020.

La Bodega de Las Estrellas, Dionisos Homewine 2020.

La Bodega de Las Estrellas, Dionisos Homewine 2020.

Collecapretta, Pigro della Sorbe 2020.

Collecapretta, Pigro della Sorbe 2020.

Fakta: Lises anbefalinger: 4 naturviner i klimasmart emballasje

Canetta
Orange Malvasia 2022
Catalonia, Spania / Cognac, Frankrike

79,90 kroner
Varenr. 14825204
Nebbiolo Wines

Kvartflasker med vin som er lette å ta med seg og scorer høyt på sjarmfaktor. Lettdrikkelige glou-glou-viner, men det er absolutt ikke noe kompromiss på smakene her. Jeg digger alle fire, men mest av alt denne oransje laget på malvasia.

Valli Unite
Valli Unite 2020
Piemonte, Italia

589,90 kroner
Varenr. 9382706
Non Dos

Usvovlet (!) bag-in-box-rødvin laget på barbera, fra hippiekollektivet Valli Unite i Toscana. Vinen er økologisk, biodynamisk og laget på gamle eikefat. Resultatet blir en saftig og fruktig rødvin med litt tanniner. Åpner svært bra, men mister ikke overraskende en del frukt når den har vært åpen noen dager. Likevel en saftig, naturlig og bra priset barbera som er fin å ta med seg på tur.

La Bodega de Las Estrellas
Dionisos Homewine 2020
Castilla, Spania

309,90 kroner
Varenr. 14488306
Winemarket

Nok en usvovlet vin i spennende emballasje. Dette er en oransjevin på «bagnum» – magnum (halvannen liter) i pose. Laget på 50/50 alrén og macabeu som har fått ligge på amfora. I likhet med den røde bag-in-boxen mister denne en del frukt en stund etter åpning. En god, aromatisk og passe teksturert oransjevin som er lett å like og ta med seg, til en billig penge.

Collecapretta
Pigro della Sorbe 2020
Umbria, Italia

299,90 kroner
Varenr. 12666801
Non Dos

Tredjegenerasjons vinmakere fra Umbria som arbeider med manuelle kurvpresser. Ekspressiv vin med en lett floral aroma, lang og kompleks, og den holder sine 13,5 % ekstremt godt. Denne har fruktkonsentrasjon så det holder! Og den er laget på en lett glassflaske, under 420 gram – polets grense for klimasmarte flasker.

Innenfor boksen

Vin på boks har begynt å dukke opp i polhyllene, og nå kommer også naturvin i aluminiumsbeholdere: Canetta. Norge er første land til å selge disse boksene utenfor Frankrike, og de rommer 187 ml – en kvart flaske vin.

Canetta er et covidprosjekt startet av Luca Pronzato og David Migueres. Pronzato er eks-Noma-sommelier og initiativtager til We Are Ona – en popup-gruppe for unge, ambisiøse kokker. Migueres eier Mezcal Brothers, en grossist for agavesprit av høy kvalitet.

Druene til Canetta produseres i Catalonia, før de sendes i ståltanker til Cognac i Frankrike, hvor vinen «flaskes» – altså bokses! Boksene kommer i fire varianter: en lettdrikkelig rødvin, en frisk hvitvin, en lett oransjevin og en mer teksturert oransjevin.

Linjevin

For folk som driver restaurant, er vin på tapp en klimasmart løsning. Det populære merket Keykegs så dagens lys i Nederland, med «kegs», en slags store bag-in-boxer for både øl og vin som rommer opptil 30 liter. De lages i resirkulert plast, er selv resirkulerbare og kobles på tappelinjer, slik man gjør med ølfat. De reduserer vekten på vinen med hele 60 prosent.

I tillegg bidrar kegs til at mye mindre vin går i vasken. Når viner serveres på glass i bar, er det gjerne litt igjen i flasken ved dagens slutt. Det er ikke alltid at vinen holder seg like godt, og den kastes ofte.

På kegs holder den lenge. Jeg har selv opplevd at usvovlede viner som var åpnet før korona-nedstengningen i mars 2020 og ble stående i fire måneder, kunne serveres da sommeren kom.

I dag kan du prøve vin på tapp ved svært mange barer rundt om i landet, spesielt i hovedstaden. Ifølge Vinhuset, et av distribusjonsselskapene til barer og restauranter, har salget av vin på kegs tidoblet seg på bare to år.

Ikke vær redd for å teste ut vin fra noe annet enn glassflasker. Det er en ny vår for tapp- og pappvinen!

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.