Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Hvordan lage naturlig vin uten kjemikalier

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Produsenter av naturlig vin har mange ess i ermet. Ett av dem er å alliere seg med en liten armé av planter.

Når man lager naturlig vin, ønsker man å arbeide så nær naturen som mulig i markene. Likevel er det ikke til å komme forbi at naturen ikke alltid spiller på lag.

Insekter og invaderende planter vil alltid prøve å få sin del av kaken, og været har vært mildt sagt uforutsigbart de seneste årene. Hvis vinmakeren ikke vil bruke sprøytemidler for å få bukt med ugress eller gi vinplantene sine næring, hva gjør man da?

Jo, man planter små venner.

Polykultur

Disse små, hjelpsomme vekstene kalles dekkvekster – cover crops.

Dekkvekster plantes mellom radene med vinranker. De øker jordkvaliteten, reduserer erosjon, forbedrer jordens pH-verdi, fremmer mikroorganismer og gir næringsstoffer til vinstokkene. I tillegg tilfører de naturlig kompost til jorden når de brytes ned. Bruk av flere planter i samme mark kalles polykultur, og bidrar som en bonus til naturlig sykdomsresistens i vinplantene.

En av naturvinmakerne som er lidenskapelig opptatt av dekkvekster, er Tom Lubbe ved vineriet Matassa i Rousillon. Jeg intervjuet Lubbe i podkasten min i vår, og han fortalte at i svært varme områder som Rousillon, er dekkvekster eneste måte å bedre jordhelsen på når Matassa overtar gamle parseller.

Matassa, Tattouine Rouge

Matassa, Tattouine Rouge

Clos Lentiscus, Croak Croak Pink 2021

Clos Lentiscus, Croak Croak Pink 2021

Villa Job, Serious 2019

Villa Job, Serious 2019

Fakta: Lises anbefalinger

Matassa
Tattouine Rouge
Rousillon, Frankrike

439,90 kroner | 11042701 | Unico

Tattouine Rouge er et bevis på at man kan lage friske rødviner i et tett og varmt klima som Rousillon – som i forrige sesong var like tørt og varmt som Darfur. Blend av tre grenache-varianter (rouge, gris og blanc) samt en dæsj carignan, og teknisk sett nærmere en rosévin. Lukter tydelig av syrlige jordbær og rips. Den er kompleks, med en lang utgang full av rød frukt og Lollipop, og en tørr finish fra betongkarene den er laget på. Drikk til lett grillmat, eller bare for seg selv.

Clos Lentiscus
Croak Croak Pink 2021
Catalonia, Spania

369,00 kroner (1 l) | 13874601 | Non Dos

Elskverdig spansk rosé på literflaske! Clos Lentiscus holder til i en nasjonalpark i Garraf-fjellene. Familiens biodynamiske vingård er fra 1300-tallet. Denne vinen dufter sommerlig og modent av bringebær og jordbær, med et bløtt, yoghurtaktig preg. Frisk og lettdrikkelig.

Villa Job
Serious 2019
Friuli, Italia

339,00 kroner | 6991701 | Nebbiolo Wines

100 prosent refosco fra ekteparet Lavinia og Alessandro Job ved Villa Job, som jobber biodynamisk i Zugliano. Markene ligger på terrasser ved Cormor-elven, omkranset av skog. Nydelig vin til enhver Italia-elsker: saftig, med et solid bærpreg og rund syre. Lang, med fine tanniner som sitter i kinn og front, tørr og fast finish og holder alkoholprosenten på 13 med stil. Litt rustikk og ekstremt anvendelig.

Kløver, gress og korn

Matassa har, siden oppstarten i 2003, kjøpt opp nærliggende vinmarker. I de 20 årene de har holdt på, har vineriet vokst fra seks til 20 hektar.

Tom Lubbe forteller at når de tar over en mark og tester jorden, er nivået av organisk materiale i bakken mellom 0,8–1 prosent. Etter bare noen år med dekkvekster og naturlig kompost, har nivået økt til fire ganger så mye organisk materiale – fire prosent.
Næringsrik jord er en forutsetning for friske planter som kan produsere frukt av høy kvalitet, som igjen blir til den aller beste vinen. Dekkvekster har ikke minst en dobbel funksjon når det gjelder vann: De beskytter jorden slik at man unngår tørke, og hindrer samtidig at det blir oversvømmelse ved store regnskyll. Med dekkvekster blir det ikke nødvendig å vanne vinmarken.

Lubbe fortalte at med én prosent organisk materiale i jorden, kan bakken holde cirka syv liter vann per kvadratmeter. Med fire prosent kan jorden holde ti ganger så mye vann. Da bygger man med tiden et vannreservoar under jordoverflaten.

For å få til dette mest effektivt, bruker Lubbe en teknikk som heter deep ripping, hvor de åpner opp jorden én gang i året for å plante dekkvekster. Han planter dem svært dypt, slik at dekkvekstenes røtter kan hjelpe til å bryte opp jorden og holde vann lenger nede i bakken.

Pasta og oliven

Belgvekster som kløver, erter og bønner, brukes ofte i markene. Disse plantene tilfører nitrogen i bakken, som er næring for vinstokkene. I tillegg har belgfrukter dype røtter, som bidrar til å bryte opp komprimert jord, gi vinplantene lettere tilgang på vann og redusere erosjon.

Gress som svingel og raigress har dype røtter som forbedrer jordstrukturen og øker tilgjengeligheten på vann. De tiltrekker seg også nyttige insekter som bier og sommerfugler, som pollinerer vinmarkene.

Kornsorter som rug, hvete og havre er heller ikke uvanlig å finne i markene. I tillegg brukes markblomster, urter, frukttrær og grønnsaker. Dette er grunnen til at mange produsenter med polykultur, også produserer for eksempel olivenolje, syltetøy og pasta.

Å lage naturvin handler i stor grad om å ta vare på jorden. Kløver, gress og korn er noen av vennene til vinmakerne som hjelper dem med å lage fantastiske viner, helt naturlig.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.