Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Vinmakerne som ikke vanner vinrankene

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Stekende hete og varmere klima tvinger også naturvinprodusenter til å tenke nytt.

Praksisen kalles tørt jordbruk – dry farming – og mange naturvinprodusenter mener det må til for å lage ekte naturvin. Vannbruk er nemlig et stort problem i vinindustrien, og mye ferskvann går ut i vinmarkene.

I gjennomsnitt behøves seks liter vann for å produsere én liter vin, men i svært varme områder kan vann til vin-mengden nå 20-tallet.

Råte

Mange naturvinbønder bedriver tørt jordbruk – hvor de ikke vanner plantene sine overhodet. Innenfor noen appellasjoner er det ikke tillatt å vanne vinmarkene, og produsentene må komme opp med kreative løsninger i et stadig varmere klima. Andre vinmakere velger tørt jordbruk helt frivillig.

Vanning gjør at vinplantens røtter blir liggende nær jordoverflaten og blir mer utsatt for råte. Man får skviset flere liter druesaft ut av hver jordflekk, men druene blir vandige og mindre konsentrerte, noe som gir vin av lavere kvalitet.

Hvis vinplanter tvinges til å grave dypt på leting etter vann, blir røttene sterkere og tar til seg mer næringsstoffer fra jorden, som motvirker sykdom. Plantene produserer litt mindre frukt, men den smaker til gjengjeld bedre. Og vinprodusenten blir ikke like avhengig av sprøytemidler i markene.

Scions of Sinai, Feniks Pinotage 2021.

Scions of Sinai, Feniks Pinotage 2021.

Matassa, Olla Rouge 2022.

Matassa, Olla Rouge 2022.

La Sorga, The Boyfriend 2022.

La Sorga, The Boyfriend 2022.

Fakta: Lises anbefalinger: Naturviner fra tørt jordbruk

Scions of Sinai
Feniks Pinotage 2021
Stellenbosch, Sør-Afrika

399,90 kroner | 8329501 | Unico

Bernard Bredell er en mester i tørt jordbruk etter syv generasjoner med vinmaking i Stellenbosch. Feniks er laget på Pinotage – en sørafrikansk hybrid av pinot noir og cinsault. Vinrankene var plantet i 1976 og jordsmonnet er dekomponert sandholdig granitt. Dette gir en unik rødvin som er frisk, men samtidig moden, med masse røde bær, kledelige tanniner og en godt balansert syre.

Matassa
Olla Rouge 2022
Roussillon, Frankrike

309,90 kroner | 3859901 | Unico

Tom Lubbe ved vineriet Matassa i Roussillon er lidenskapelig opptatt av tørt jordbruk og dekkvekster. Han dyrker vin i Frankrikes tørreste område, som de seneste årene faktisk har vært like tørt som Darfur. Olla Rouge er en lys og leskende rødvin laget på betong, som dufter ekspressivt av røde bær og fersken. Levende, kalkede, lys og frisk.

La Sorga
The Boyfriend 2022
Languedoc, Frankrike

299 kroner | 12836301 | Vin John

En av tre viner fra samarbeidet mellom musikeren Gaahl og La Sorga. The Boyfriend er ekspressiv og tropisk oransjevin laget på marsanne, grenache blanc og muscat d'alexandria fra en vinmark med lavt utbytte – 35 hektoliter per hektar. Vinen duver lett på sommerlige 9,5%. Den er slank, men med kalkete tanniner på tungen og en frisk utgang og en ettersmak som minner litt om love hearts – passende nok!

Varmere vær

Sørafrikanske Bernhard Bredell, vinmaker i stekende klima på syvende generasjonen, har et triks for å «trene» nye vinplanter. Han graver en dyp vollgrav med kompost langs nyplantede vinranker, fyller den med vann og lukker den med jord. Da sanser plantene næringsstoffene langt nede i jorden og begynner å grave dypt helt fra start.

Det finnes også andre naturlige løsninger. Mange vinprodusenter lar være å trimme bladverket på plantene, slik at det skjermer frukten og røttene fra solen. Man kan også plante frukttrær som gir skygge, og la gress og andre planter gro vilt mellom vinrankene for å holde på fuktigheten til jorden.

Jord med store mengder organisk materiale kan holde opptil ti ganger så mye vann som jord med lite humus. Derfor er jordhelse viktig i et varmt klima.

Naturlig vannbesparing

I tillegg til vanning av planter, er vannforbruket høyt også i vinkjelleren.

En ren kjeller er det beste utgangspunktet for god vin, og vask av tønner, presser og utstyr krever mye vann. Nyvinninger som høytrykksdyser som reduserer vannforbruket og dryppebrett for vintønner, hjelper godt, men her skorter det heller ikke på smarte løsninger.

Ved det tsjekkiske vineriet Krásná Hora i Moravia samles regnvann i våte perioder for gjenbruk til vask av utstyr. Dermed reduseres vannforbruket til nesten null. Og Vinyes Tortuga i Catalonia i Spania har gravd en 17 meter dyp brønn som dekker det totale vannbruket til vineriet.

For naturvinprodusenter er varmere vær et nytt element i deres terroir. De legger ikke skjul på at det kan være utfordrende, men å benytte seg av vanningssystemer blir av mange produsenter det samme som å fake et klima som ikke lenger finnes.

Isteden tilpasser de seg et klima i endring og tar hensyn til miljøet, samtidig som de bevarer sine viners unike uttrykk.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.