Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Let, og du skal finne. Naturkorker kan være ordentlig vakre og kunstferdige. Titt nøye på dette bildet, så får du noen ekstra vintips.

Let, og du skal finne. Naturkorker kan være ordentlig vakre og kunstferdige. Titt nøye på dette bildet, så får du noen ekstra vintips.

Mye god vin kan åpnes med en snusboks

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Hvilken vinkork egner seg best til naturvin?

Naturkork lages av den porøse barken til en korkeik. Når vinen lagres med en slik kork, vil den ta inn bitte litt oksygen – såkalt mikrooksygenering – som bidrar til en elegant aldringsprosess. Disse korkene er biologisk nedbrytbare, men de kommer med noen problemer.

I teorien skal alle korker være like, men de ender ofte opp med å veie litt forskjellig. De lettere er mer porøse enn de tyngre, og når vinen skal lagres over lang tid, utgjør dette en stor forskjell for vinen. I tillegg er naturkork utsatt for trikloranisol (TCA) – en kjemikalie som ødelegger vinen og gjør den «korket».

Ølkork

Et alternativ som ofte blir brukt på naturvin, er kronkorker, det vi gjerne kaller ølkorker. De har vært brukt på musserende vin lenge, men brukes nå oftere til stille viner.

En av grunnene til at naturvinmakere har omfavnet disse, er at de lett kan settes på flaskene med et manuelt stempel. Små produsenter har ikke muligheten til å korke vinene sine med naturkork selv, og må betale for det. Derfor er det mye å spare på kronkorker.

De er imidlertid ikke egnet for viner som skal lagres over lang tid, siden de ikke slipper inn luft. Men for en vin som skal drikkes relativt raskt, er disse korkene perfekte.

Non Dos, Vigna in Alto 2020.

Non Dos, Vigna in Alto 2020.

Gvantsa's Wine, Tsitska Petnat 2021.

Gvantsa's Wine, Tsitska Petnat 2021.

Valli Unite, Alessandrino 2020.

Valli Unite, Alessandrino 2020.

Fakta: Lises anbefalinger: Tre naturviner du kan åpne med en snusboks

Non Dos
Vigna in Alto 2020
Sicilia, Italia

289,90 kroner
Varenr. 10683901
Non Dos

Stille oransjevin. Lokal malvasia fra gammel vinmark, laget på amfora på Salina, en øy utenfor Sicilia. Lang skallmaserasjon på 50–60 dager; det gjør druen mega-ekspressiv. Jeg skulle gjerne hatt denne som parfyme: Den lukter tydelig pasjonsfrukt og moden mango. Lang, kompleks, saftig og tørr.

Gvantsa's Wine
Tsitska Petnat 2021
Imereti, Georgia

355,00 kroner
Varenr. 13009101
Liquid Wines

Gvantsa er søster til mer kjente Baia fra Baia's Wine! Her har vi tre søsken som alle lager sine egne viner, og Gvantsa er yngst. Dette er en pét-nat med mye bunnfall. Dufter tydelig av terrakotta og limonade. Detaljert og lang, kompleks, lette tanniner på tungen og teksturert. Flott til mat!

Valli Unite
Alessandrino 2020
Piemonte, Italia

195,00 kroner
Varenr. 3797701
Non Dos

En ekstremt drikkevennlig usvovlet rødvin på barbera. Denne er frisk, fruktig og litt enkel, men akk så bælmevennlig. Den kan fint drikkes til takeaway-pizza i parken, eller bare for seg selv en sommerkveld. Lages av vinkollektivet Valli Unite, som driver en selvforsynt biodynamisk gård i Alessandria-provinsen.

Skrukork

Skrukorker har mange av de samme egenskapene som kronkorker. De forsegler godt og er hendige for viner som skal ut på tur, men egner seg ikke for viner som skal lagres. Eller gjør de det?

Den australske vinskribenten Tyson Stelzer har skrevet mye om emnet og gjennomført en større blindsmaking hvor skrukorkene gjorde det godt: De gjorde det i all hovedsak bedre enn tradisjonelle korker på unge viner og aromatiske hvitviner.

Når det er sagt, er hverken kron- eller skrukorker biologisk nedbrytbare slik naturkork er.

Sukkerkork

Syntetiske korker – som gummikorker og PVC-korker – har også gjort sitt inntog. De er rimelige, har jevn størrelse, blir ikke utsatt for TCA, forringes ikke over tid og forsegler godt. Kanskje for godt: De tillater heller ikke mikrooksygenering. Derfor egner også disse seg dårlig til viner som skal lagres lenge. Og heller ikke disse er biologisk nedbrytbare.

Et spennende og biologisk nedbrytbart unntak – faktisk med negativt CO2-avtrykk – er en nye type kork laget av overflødig materiale fra produksjon av alkohol fra sukkerrør. Disse korkene blir ikke utsatt for TCA, tillater lufting, og de er jevne i størrelse og porøsitet. Kanskje er dette fremtidens vinkork?

Mange vindrikkere foretrekker den klassiske naturkorken – selv er jeg ikke fremmed for viner man kan åpne med en snusboks. Nå i pikniksesongen er det ekstra hendig med slike. Ta en titt på ukens vintips for inspirasjon!

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.