Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Smaken av Libanon. Maher Harb ønsker å vise frem Libanons unike druesorter og egenartede terroir.

Smaken av Libanon. Maher Harb ønsker å vise frem Libanons unike druesorter og egenartede terroir.

– Jeg er konge i mitt eget paradis, langt vekk fra alt

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Libanesiske Maher Harb eksperimenterer med nye måter å lage vin på.

Fakta: Naturlig vin

I D2s nye spalte skal naturvinentusiast Lise Aanes (30) lære deg alt hun kan om naturvin.

Lise Aanes har jobbet som barista, kokk og kursholder, drevet vinbaren Esaias i Oslo og har podkasten «Lise + Vin = Sant».

Maher Harbs reise som vinmaker i konfliktfylte Libanon, er gjennomsyret av et ønske om å fortelle historien til landet han kommer fra.

For Harb handler vin om gode vennskap, kompromissløs kvalitet og en ukuelig tro på at alt som skjer, skjer for en grunn.

Fra Paris til Libanon

Harb er født og oppvokst i Beirut i Libanon, men har bodd store deler av sitt liv utenfor fødelandet, blant annet 12 år i Paris. Der tok han et masterkurs ved OIV (Organisation Internationale du Vin), hvor han møtte den Loire-baserte vinmakeren Nicolas Joly, en kjent talsperson for biodynamisk vinproduksjon.

– Jeg fikk høre om hvordan de arbeidet med månefasene. Det trigget et minne i meg om min bestemor fra fjellene, som snakket mye om månefaser og agrikultur, forteller Harb.

– På hennes tid kalte de det ikke biodynamisk, hun visste ikke hva det var. Alt hun visste var at den kunnskapen kom fra hennes far, som lærte det fra sin far, og så videre.

I 2012 bestemte Harb seg for å flytte tilbake til fødelandet. Der ville han plante vinranker på familiens hjemsted Nehla, i Nord-Libanon, og han jobbet etter biodynamiske prinsipper fra starten av. På Mount Bartoun, like over en av verdens eldste byer, grunnla han Sept Winery, som ligger 900 m.o.h. – Libanons første, og hittil eneste, biodynamiske vineri.

Herb er selvlært vinmaker, og hans lidenskap er éndrueviner som best mulig viser frem den uforfalskede smaken av hans terroir.

Smaken av Libanon

Ideen om et terroir-drevet vineri kom, ifølge ham selv, mens han beskar sine vinstokker med syrah i 2015. Mens han arbeidet, funderte Harb på hvordan han skulle skille seg ut fra mengden og overleve som en liten vinmaker. Han kom det libanesiske ordspråket «ingen synes at ens egen olivenolje er dårlig» (fritt oversatt).

– Og så tenkte jeg at enten betyr dette ordspråket at alle libanesere har en vrangforestilling om at vi er best i verden, eller så lager vi faktisk fantastisk olivenolje fordi vi har så unikt jordsmonn, forteller Harb.

– Da innså jeg at det er på tide å verdsette våre forskjellige unike terroir, og at det er på tide å vise frem hver enkelt drue og vinmark, heller enn å gjemme dem bort i en blend.

Herb hadde kun noen små parseller, og innså at han trengte hjelp for å kunne lage nok vin til å overleve. Neste dag kastet han seg i bilen på jakt etter Libanons beste økologiske drueprodusenter.

Hasjisj

Ferden gikk til nord i Beeka-dalen, hvor han hadde hørt om økologiske vinmarker som erstattet tidligere hasjplantasjer. Her møtte han en druebonde som først var svært skeptisk til prosjektet, men som lot ham jobbe med en enkelt vinmark først, som et prøveprosjekt.

Siden er de blitt gode venner og Harb har arbeidet med vinmarken siden den gang.

– Fra ham kjøper jeg druer fra en fantastisk parsell med tempranillo og cabernet sauvignon side om side. Disse druene blir til Cuvée du Soleil.

Harb forteller at hans bånd til drueprodusentene han handler med, er essensielt for arbeidet med vinen.

– For hver flaske er det en historie, en forbindelse med dyrkeren, et «Hei, hvordan har du det?», forteller Harb.

– Og noen av menneskene jeg møtte, stolte på meg og ble med på reisen videre. Noen andre gjorde det ikke. Jeg har alltid ment at det som skjer, skjer for en grunn. Og hvis det ikke skjer, så er det ikke meningen.

Positiv. Maher Harb, her på besøk hos kafeen Cousins i Oslo, nekter å la konfliktene i Libanon diktere livet.

Positiv. Maher Harb, her på besøk hos kafeen Cousins i Oslo, nekter å la konfliktene i Libanon diktere livet.

Ville gourmander

Denne filosofien har for alvor fått stå sin prøve i Harbs egne vinmarker.

Det er ikke uvanlig at man, i en naturlig vinmark med et levende økosystem, støter på problemer med ville dyr, men rever, sjakaler og villsvin som elsker druer, gir en unik vri på Harbs siste vintage. Det lokale dyrelivet har nemlig påvirket produksjonen av noen av Sept Winerys mest eksklusive viner.

I Harbs tilfelle ble hans egne vinmarker slagmark for en uventet kamp mot sultne inntrengere. Han mistet 700 kilo med druer til lokalt dyreliv, og fikk bare laget en brøkdel av sin planlagte syrah-vin i år.

Harbs prosjekt går imidlertid lenger enn egne vinmarker og det kollaborative arbeidet med å løfte økologisk druedyrking i Libanon. Han jobber også for å bevare lokale druesorter, og har tatt over parseller med flere hundre år gamle vinstokker med merweh og zitani, som tidligere bare ble brukt til å fremstille rosiner og melasse (sirup).

De seneste årene har han også begynt med en mer eksperimentell tilnærming i sin vinmaking. Han har blant annet utviklet en teknikk for en lagdelt gjæringsprosess som han kaller millefeuille, hvor han lagvis gjærer knuste og hele druer.

Resultatet er viner som har en leken friskhet og syre, samtidig som de har en jordlig tyngde og struktur.

Vinens politiske rolle

Harb er vinmaker i et land som gjennomgår en politisk, sosial og økonomisk krise. Ifølge en rapport fra World Food Programme fra september i år, sliter 45 prosent av befolkningen med å få i seg nok mat.

Nå er usikkerheten i Libanon enda større en tidligere. Landet grenser til Israel i sør, og mange er redde for at den sjiamuslimske islamistbevegelsen Hizbollah skal gjøre alvor av sine trusler mot Israel og trekke Libanon inn i den nyoppblussede konflikten i Midtøsten.

Harbs egen livshistorie er et vitnesbyrd om utfordringene til de som har vokst opp i et land som har gjennomgått en langvarig borgerkrig og flere politiske kriser. Faren døde i borgerkrigen bare 33 år gammel, Maher Harb var syv. Til tross for uroen understreker Harb viktigheten av å fokusere på arbeidet og jobbe for en positiv fremtid.

– Heldigvis merker jeg lite til den pågående konflikten, forteller han.

– Jeg er konge i mitt eget paradis, langt vekk fra alt. Jeg ønsker ikke å fokusere på det som er negativt.

Han har derfor valgt å legge energien i å skape eksepsjonelle viner, fremme en følelse av fellesskap og ta vare på libanesiske tradisjoner og arv. Han sier at mens han erkjenner realiteten i den politiske situasjonen, nekter han å la den diktere livet.

Vinindustrien i Libanon, inkludert Sept Winery, har ifølge Harb spilt en betydelig rolle i det å stille Libanon i et positivt lys i utfordrende tider. Han fremhever blant annet veksten i vineksport og lokalt forbruk, som han mener gir et glimt av håp midt i uroen.

Sept
Viognier 2021
Beeka Valley, Libanon

429,90 kroner | 15061601 | NonDos

Vinen lukter modent og lubbent av den florale Viognier-druen. Det finnes 3000 flasker i verden. Kledelig fet munnfølelse med innslag av hvite blomster. Frisk og leskende utgang med god syre som sitter i kinnene.

Sept
Syrah de Nehla 2021
Nehla, Libanon

1189,90 kroner | 11157101 | NonDos

Syrah fra Harbs egen villsvin-rammede vinmark som ligger 950 m.o.h. En mørk og tett syrah som gjerne bør lagres. Den er fruktig og krydret, med det tørt preg av anis og lakris, røyk og lær. En massiv vin.

Chateau Musar
Jeune 2020
Beeka Valley, Libanon

259,90 kroner | 5892201 | Autentico

Verdenskjente Chateau Musar har satt Libanon på vinkartet. Vinene lages ved Lake Qaroun, 30 kilometer fra Beirut, hvor det har vært laget vin i 6000 år. Jeune er, som navnet tilsier, en ung og frisk innstegsvin. Smaker fruktig av røde og blå bær, lang, tørr og klassisk i stilen. Laget på cabernet sauvignon, cinsault og syrah – servert til senhøstens viltgryte!.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.