Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Påskevinen slukker sorgen. Trenger du drikke til påskelammet, en Kvikk Lunsj eller bare noe å nyte i solveggen? Ukens vintips viser vei.

Påskevinen slukker sorgen. Trenger du drikke til påskelammet, en Kvikk Lunsj eller bare noe å nyte i solveggen? Ukens vintips viser vei.

Naturviner til påsken

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Naturvin til ­påske­lam, Kvikk ­Lunsj eller bare et glass i ­sol­veggen? Her er ukens anbefalinger fra Lise Aanes.

Fakta: Naturlig vin

I D2s spalte skal naturvinentusiast Lise Aanes (30) lære deg alt hun kan om naturvin.

Lise Aanes har jobbet som barista, kokk og kursholder, drevet vinbaren Esaias i Oslo og har podkasten «Lise + Vin = Sant».

Mars og april er nervepirrende for europeiske vinprodusenter. På denne tiden returnerer varmen til kontinentet, og med det våkner vinplantene til liv igjen etter vinterdvalen.

Skudd formes på plantene, og etter en måneds tid blir disse til blomster, som senere skal bli til fruktsett – drueklaser. Og blomstenes naturlige fiende er frost.

Milan Nestarec, Umami 2019.

Milan Nestarec, Umami 2019.

Domaine des Grottes, Un Petit Coin de Paradis 2021.

Domaine des Grottes, Un Petit Coin de Paradis 2021.

Pittnauer, Blonde by Nature 2021.

Pittnauer, Blonde by Nature 2021.

Fakta: Lises anbefalinger: Tre naturviner til påsken

Milan Nestarec
Umami 2019
Morava, Tsjekkia

389,70 kroner
Varenr. 12600801
Nebbiolo Wines

Til påskelammet. En dyp og konsentrert oransjevin. Oransjeviner med lang skallkontakt er fantastiske til lam, da de ofte både har friskhet som skjærer gjennom en tung rett, samt struktur nok til å gi motstand. Denne er spesielt morsom. Laget på gewürztraminer, men ikke floral, slik denne druen gjerne er. Her har vi heller moden fruktkonsentrasjon, dirrende syre og et hint av edelråte.

Domaine des Grottes
Un Petit Coin de Paradis 2021
Beaujolais, Frankrike

244,50 kroner
Varenr. 10896701
Vinatura

Til Kvikk Lunsj. Søtt pluss søtt er lik sant. Pét-nat med svært lav alkoholprosent, litt restsødme og litt volatile syrer. Perfekt for deg som skal tilbake på skiene igjen etter en liten pit stop i solveggen. En markjordbærbombe og virkelig som navnet sier: et lite hjørne av paradis.
OBS: Usvovlet pét-nat kan være vilter ved åpning. Pass på at vinen er iskald, og stå klar med glassene!

Pittnauer
Blonde by Nature 2021
Burgenland, Østerrike

269,90 kroner
Varenr. 12634001
Interlope

Til solveggen. Vin som smaker Solo. Say no more. Dette er ekte brus for voksne, bare ikke søt! Pét-nat med fine, tette bobler, preg av appelsinskall og steinfrukt. Tørr og god, deilig etter en dag i bakken eller til pølser over åpen ild.

Dødelig kulde

Våren 2021 ble katastrofal for franske vinbønder. Mildvær i mars trigget blomstring i markene, før en plutselig kuldeperiode kom i april. Denne skadet så mye som 80 prosent av avlingen på landsbasis, helt fra Chablis og ned til Mâconnais.

Vakre og hjerteskjærende bilder av vinmarker opplyst av fakler og bål var å se på nyhetene: Bøndene forsøkte desperat å holde kulden på avstand, til ingen nytte. Også i april 2022 gjorde varme etterfulgt av frost store skader.

Naturvinprodusenter kan beskytte markene mot frost ved å brenne bål for å skape varm luft i åkrene, eller de kan dekke til plantene.

En sen frost er ikke unikt. I blant annet 1991 og 1997 kom det kuldeperioder som gjorde store skader. Likevel er hyppigheten noe nytt, i tillegg til større temperatursvingninger.

Forberedende arbeid

Et annet viktig arbeid på denne tiden av året, er beskjæring. Dette innebærer å fjerne døde kvister fra plantene, forme dem og bidra til sunn vekst. I naturlige vinmarker gjøres beskjæringen for hånd for å minimere skader på plantene.

I tillegg til frostsikring og beskjæring, er det mye annet arbeid som skal gjøres i starten av april: Bakken må forberedes for planting, og dekkvekster – små planter som tilfører næring til jorden og beskytter mot erosjon – settes ned i marken.

Starten av april er også begynnelsen på en travel og spennende tid for naturvinprodusenter, som nå forbereder vinmarkene for den kommende vekstsesongen.

Til tross for alt slitet, er sluttresultatet – fantastiske viner – verdt strabasene.
La oss heve et glass for de hardtarbeidende vinbøndene denne påsken, og krysse fingrene for at kong vinter holder seg unna!

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.