Fikentreet finnes i et mylder av varianter, og er å finne på alle kontinenter. Det er kanskje best kjent for sin frukt, men har også rukket å bli relativt populær innomhus, så vel som i hagen eller drivhuset. Mest tilgjengelig er fiolinfiken og ficus carica.
Middelhavsskapningen foretrekker høyere temperaturer og trives godt i en lun og solrik krok innendørs, gjerne i nærheten av en lysreflekterende flate som forsterker effekten av sollyset.
Fakta: Fikentre
Opprinnelse: Forskjellige varianter med opprinnelse i Sørøst-Asia og middelhavsområdet
Størrelse: Fra en halvmeter til flere meter, da gjerne utendørs
Passer til: Vinterhagen eller leiligheten med gode lysforhold
Trives best: I en lun krok med mye sol
Vanning: Først når jorden så vidt har tørket ut
Gjødsling: Én gang i måneden i vekstperioden fra mars til september
Kilder: «Indoor Green» av Bree Claffey, Youtube.com
Ideelt sett bor fikentre i en større krukke eller potte, og trives dårlig med å bli omplantet for ofte. Dette gir plass til vekst og lettere tilgang til stell. Da treet normalt vokser fritt og åpent, er det ingen behov for beskjæring underveis, med mindre treet vokser seg for stort for eierens smak og behag. En eventuell beskjæring gjøres gjerne på senvinteren eller starten av våren.
Fikentreet behøver ikke mye fuktighet, men vannes med fordel når jorden har begynt å tørke ut. Dets verste fiende er overvanning, som kan føre til rotråte og flekkete, myke blader. Derfor kan en potte med god drenering være til hjelp. Samtidig kan det å tørke ut jorden for mye føre til at bladene visner. Trette blader fjernes gjerne med en gang disse dukker opp.
Fikentreet liker høy luftfuktighet, og å dusje bladene med en sprayflaske er lurt – spesielt i vintersesongen når kunstig varme tørker ut luften.
Ekstreme temperaturer som ved radiatorer eller trekk er også fy-fy, og for å unngå bladdød bør man unngå å flytte det for mye rundt. Fiken er notorisk vanskelig å ta stiklinger fra, og det er ikke å anbefale for den gjennomsnittlige inneplanteeier.
Å modne frukten tilstrekkelig til å spise er vanskelig under nordiske forhold, men bladene kan brukes til å infusere. For eksempel kan man infusere fløte med bladene, for så å lage en panna cotta på den. Er man likevel så heldig å få modne fiken, kan disse spises som de er, eller tørkes for lengre oppbevaring.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.