– «Bosh!» er den raskest selgende kokeboken som er utgitt i Storbritannia i år, sier forfatterne Ian Theasby og Henry Firth, via epost.
De to tidligere kjøtteterne fra Sheffield er blitt kalt veganske varianter av Jamie Oliver og har fått æren for å ha gjort vegansk mat mer hverdagslig.
Duoens matvideoer er sett en halv milliard ganger verden over, og «Bosh!», som er navnet på både kokeboken og deres nettkanal, har 1,7 millioner Facebook-fans.
– Da vi ble veganere, fant vi ikke mat som passet for oss, så vi begynte å remikse: Vi tok velkjente retter og gjorde dem plantebaserte. Vi lager vegansk mat som ikke er komplisert, men for vanlige folk, med ingredienser de finner på supermarkedet, sier Ian Theasby.
Nyttårsforsett
I boken finnes ikke belæring om sukkerfritt kosthold eller glødende helseformaninger, men her er populære klassikere som carbonara, taco og fish and chips – med vegansk vri: Carbonara lages med malte cashewnøtter, tacoen er fylt med kjøttaktig jack-frukt, og fish & chips lages med tofu.
– Vi lager også «kyllingvinger» av blomkål. Det er alltid en suksess når vi har gjester.
Theasby og Firth, som nå er basert i London, har begge bakgrunn fra digital markedsføring. Theasby prøvde seg som veganer som et nyttårsforsett i 2015.
– Jeg hånte ham litt for det. Men en kveld så vi en dokumentar om kjøttbransjen og klimaendring, og dermed ville jeg også bli veganer, sier Firth.
Fakta: «Bosh!»
Vegansk kokebok av Henry Firth og Ian Theasby
Utgitt på Harper Collins i 2018
Timing
De begynte å eksperimentere med oppskrifter og delte dem på nett. Etter hvert kom klikkene, flere og flere, og de to kameratene ble snart kjendiser. Da var det duket for neste skritt: en bokkontrakt med Harper Collins, etter budkrig mellom åtte forlag og tilbud om en sekssifret sum.
Kameratene mener de har truffet tidsånden.
– Veganer er ikke et skjellsord lenger, det er tidsriktig. Folk er mer bevisste både på hva de spiser og hvorfor, sier Theasby.
Ifølge organisasjonen The Vegan Society er antall veganere i Storbritannia mer enn tredoblet siden 2006, og det er nå en av landets raskest voksende livsstilstrender.
Blomkål-«kyllingvinger»
- 1 stort blomkålhode
- 150 ghvetemel
- 300 mlplantebasert melk
- 1 tsløkpulver
- 1 tsmalt spisskummen
- 1 tspaprika
- 0.5 tssalt
- 0.25 tssvart pepper
- 100 gpaneringsmel
- 120 gplantebasert smør
- 200 gbuffalo hot sauce
Ranch-dressing
- 150 gcashewnøtter
- 150 mlplantebasert melk
- 1 sssitronsaft
- 2 tshvitløkspulver
- 0.75 tssalt
- 0.25 tssvart pepper
- en håndfull frisk persille
- 4 stkgressløk
Slik gjør du
- Varm ovnen til 180 grader. Legg bakepapir på to stekebrett, sett en liten gryte med kokende vann på høy varme og finn frem en kjøkkenmaskin eller blender.
- Ha cashewnøttene i gryten med kokende vann og kok i 15 minutter, hell av og skyll under kaldt vann for å kjøle dem ned litt.
- Imens, del blomkålen i buketter og skjær stilken i små munnfullstore biter.
- Ha melet, plantebasert melk, hvitløk-, løk- og paprikapulver, spisskummen, salt og pepper i en bolle og visp til en røre. Ha paneringsmel i en annen bolle og gni dem mellom tommel og fingre slik at du får enda mindre smuler.
- Ha blomkålbitene i røren og dekk dem helt. Ha dem så i smulene, noen få om gangen, til de er heldekket. Spre så bitene på stekebrettene og stek dem i 20 minutter.
- Imens, smelt smøret i mikrobølgeovn og rør inn buffalo hot sauce.
- Ta brettene ut av ovnen etter 20 minutter, hell over den sterke sausen og rull blomkålbitene rundt slik at de igjen dekkes helt. Sett brettene i ovnen igjen i 20–25 minutter, til en skap kniv glir glatt gjennom blomkålen og utsiden er gyllenbrun og sprø. Ta ut av ovnen.
Ranch-dressing
- Mens blomkålen steker, ha alle ingrediensene til ranchdressingen, minus de friske urtene, i en kjøkkenmaskin eller blender og kjør i ett til to minutter til alt er kremete og glatt. Ha i en serveringsskål. Finhakk persille og gressløk og rør mesteparten inn i dressingen. Spar litt til pynt.
- Server blomkålvingene mens de ennå er varme, på et fat, pyntet med resten av urtene og med ranchdressing ved siden av.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.