Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Nordisk sushi. Fiskehandlerdatteren Frida Ronge fra Göteborg er oppvokst med mye fiskemat på middagsbordet. Med sin nye kokebok vil hun gjøre sushi til nordisk husmannskost.

Nordisk sushi. Fiskehandlerdatteren Frida Ronge fra Göteborg er oppvokst med mye fiskemat på middagsbordet. Med sin nye kokebok vil hun gjøre sushi til nordisk husmannskost.

Hun vil gjøre sushi til husmannskost i Norden

Tekst

Vil du få varsel hver gang Eline Lund Fjæren publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Kokk Frida Ronge mener det er langt enklere å tilberede fisk enn folk tror.

Det er rart med det, nordmenns forhold til fisk. Satt på spissen, er fisken fremdeles mer en eksportvare og en pengemaskin, enn mat vi helst setter på middagsbordet. I fjor eksporterte Norge hele 3,1 millioner tonn sjømat, som tilsvarer 42 millioner måltider hver eneste dag, året rundt.

Vel har retter som sushi lenge vært populært blant mange, men potensialet er langt større, skal vi tro Frida Ronge (37), kokk og forfatter av den nye kokeboken «Nordisk sushi».

Den svenske fiskehandlerdatteren vil nå gjøre sushi til husmannskost i Norden.

– Vi i Norden, og Norge spesielt, har verdens beste kvalitet på fisk og skalldyr. Fisk kunne absolutt fått en større plass på tallerkenen hjemme hos folk, sier Ronge.

Fakta: «Nordisk sushi»

Av Frida Ronge.

Forlaget Press, 2022.

Fisketips

Hele sin karriere har hun jobbet med fisk. Hun har vært kjøkkensjef på Råkultur i Stockholm, grunnla Vrå restaurant i Göteborg og har siden 2017 vært kulinarisk direktør ved Tak i Stockholm. I høst åpnet hun den japansk-nordiske restauranten Tak Oslo på det nye storhotellet Sommerro.

«Nordisk sushi» er hennes tredje kokebok.

– Folk tror at det er vanskelig å tilberede fisk, men du trenger bare å vite noen tips og triks, forsikrer Ronge.

– Siden vi spiste mye fersk fisk og skalldyr hjemme til hverdagsmat, forsto jeg nok tidlig forskjellen på god og dårlig kvalitet. Vår familie spiste definitivt mer fisk enn de gjorde hos vennene mine. Det har nok påvirket min interesse for mat, fisk og kunnskap om råvarer.

Fakta: Frida Ronge

Svensk kokk og kokebokforfatter.

Har vært kjøkkensjef på Råkultur i Stockholm. Grunnla Vrå restaurant i Göteborg og har siden 2017 vært kulinarisk direktør ved Tak i Stockholm.

Åpnet i høst den japansk-nordiske restauranten Tak Oslo på det nye storhotellet Sommerro.

Aktuell med kokeboken «Nordisk sushi» (Forlaget Press, 2022). Har tidligere utgitt kokebøkene «Rå som sushi» (2017) og «Food retreat» (2020).

@fridaronge

Mer enn sushi

Kokken begynte å lage sushi i Sverige i 2006, på et tidspunkt da det nordiske sushitilbudet var «nokså begredelig». Selv om mye har endret seg siden den gang, er Ronges mål å «forene kunnskaper og teknikker fra japansk sushitradisjon med nordiske råvarer».

I boken finnes utdypende kapitler om alt fra kniver, redskaper og skjæremetoder, til hvilke fisketyper man bør velge, hvordan koke perfekt sushiris – og en hendig innføring i den risbaserte, alkoholholdige drikken sake.

«Nordisk sushi» byr imidlertid ikke bare på oppskrifter på ulike former for sushi, men også asiatiskinspirert taco, såkalte bowls og desserter. Et godt sted å begynne, mener Ronge, er å opparbeide seg et lite lager av japanske tørrvarer.

– Hensikten med boken er at folk skal begynne å lage sushi hjemme, og forstå hvor enkelt og billig det er. Har du en base hjemme, kan du ganske enkelt supplere med grønnsaker, fisk, sjømat eller kjøtt. Sushi betyr eddikris, så når du har laget risen, har du laget sushi – resten er pålegg!

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.