Slik lager du croque monsieur

Tekst

Vil du få varsel hver gang Liz Buer publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Ostesmørbrød på fransk vis.

Fakta: Kristin Jacobsen Frigstad

Født 1970.

Kokk, kokebokforfatter og stylist.

Har jobbet på Bagatelle, hos Paul Bocuse i Lyon og på restaurant Troisgros i Roanne.

Har også jobbet med flere tv-produksjoner om mat.

– Jeg er veldig glad i Frankrike. Å sitte på Café de Flore, eller konkurrenten Les Deux Magots over gaten, og se på folkelivet, det er det noe eget ved. Helst med en croque monsieur og et glass vin, sier Kristin Jacobsen Frigstad.

Hun gikk på Paul Bocuses kokkeskole i Lyon, og har jobbet i ulike roller i matbransjen som kokk. Når det ikke går an å reise, kan hun gjenskape minnene og drømme om nye turer til Paris, broene over Seinen og lyden av noe annet enn Bent Høie.

– Ostesmørbrødet skal ikke være som de tørre du får på franske togstasjoner, men ha Mornay-saus både inni og på toppen, før de gratineres, sier Jacobsen Frigstad.

Etter hennes mening er osten i sausen viktig:

– Helst gruyere, sier hun, selv om parmesan, comté, emmentaler eller annen gul ost er lov.

Sausen er som en bechamel, eller hvit saus, tilsatt ost og eggeplommer, og skal være oppkalt etter Duc de Mornay på 1500-tallet. For Kristin Jacobsen Frigstad er varm ost et sikkert kjennetegn på comfort food. Med sultne ungdommer som craver etter kalorier i huset, kan duften av det smeltende melkeproduktet aldri være feil.

– Vår yngste på 18 år vil gjerne lage toast eller pizza når han kommer hjem fra skolen. En dag fikk jeg det for meg at jeg skulle være en god mor, og laget opp flere croque monsieur som jeg hadde i kjøleskapet. Han syntes det var veldig godt, forteller Jacobsen Frigstad og legger til:

– Hos oss har vi aldri kjørt diettmat, men vi bruker sunne og gode råvarer. Det er skummelt med ungdom som ikke får i seg nok næringsrik mat. Jeg tror ikke det er bra. De trenger litt ekstra i voksealderen.

-
+

Croque Monsieur

  • 8 stkskiver landbrød eller annet brød
  • 4 stkskiver kokt skinke
  • Mournaysaus:
  • 50 gsmør
  • 50 ghvetemel
  • 5 dlvarm melk
  • 100 grevet ost, helst gruyère
  • 2 stkeggeplommer
  • salt og pepper

Salat og vinaigrette

  • grønn salat etter smak
  • 1.5 ssdijonsennep
  • 1 sssherryeddikk
  • 2 dlsoyaolje
  • salt og pepper
  • 1 sssjalottløk, finhakket
  • 1 ssgressløk, finhakket

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 250 grader.
  2. Smelt smør i en kjele. Ta kjelen av varmen. Rør inn hvetemelet i smøret, hell over den varme melken, og rør godt. Sett kjelen tilbake på platen, og rør til det koker opp. La sausen koke i 3-5 minutter. Rør hele tiden så det ikke brenner seg i bunnen av kjelen. Trekk kjelen av varmen. Ha i revet ost. Pisk så inn eggeplommene. Rør i sausen mens den varmes et par minutter. Sausen må ikke koke.
  3. Legg fire skiver landbrød på en stekeplate, eller i en ildfast form. Ha på en skinkeskive og litt av sausen, legg en brødskive oppå, og fordel resten av sausen over.
  4. Stek på 250 grader til de har fått en gyllen farge, ca. 10-15 minutter.
  5. Server gjerne en grønn salat ved siden av, med fransk vinaigrette.

Vinaigrette:

  1. Rør sammen sennep og eddik. Tilsett oljen i en tynn stråle mens du visper kraftig. Smak til med salt og pepper. Rør inn gressløk og sjalottløk rett før servering.
  2. Vend inn i den grønne salaten ved servering.
Les også:

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner