Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Familiebedrift. Bar Vivant er gjort mulig ved kronerulling og drahjelp fra venner og familie. Den norske grafiske designeren Lea Petrine har laget logoen i bakgrunnen.

Familiebedrift. Bar Vivant er gjort mulig ved kronerulling og drahjelp fra venner og familie. Den norske grafiske designeren Lea Petrine har laget logoen i bakgrunnen.

To nordmenn gjør suksess med vinbar i København

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sidsel Bjørnseth publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Bar Vivant i København er kåret til Nørrebros nye hotspot.

– Hadde vi ikke hatt gigantiske nettverk, så hadde vi ikke turt å åpne bar i post-pandemiske København, forteller Mads Mørch (29).

Siden mai 2021 har bærumsmannen og makkeren Andreas Christensen (39) fra Kongsberg servert naturvin til en rimelig penge midt på Nørrebro i København.

Fakta: Bar vivant

Ligger i Elmegade 4 på Nørrebro i København.

Startet av norske Mads Mørch og Andreas Christiansen.

Serverer et utvalg naturviner; et glass koster fra 50 danske kroner og oppover. Har en liten snacksmeny fra lokale produsenter.

barvivant.dk

Christiansen, som er halvt dansk, kom hit på grunn av studier og en kjæreste for nærmere fem år siden. Utdannelse trakk også Mørch hit for ti år siden. Begge har langt fartstid i restaurantbransjen i byen. De ble hjemsendt under korona, og her dukket ideen om en egen bar opp.

Til tross for at det florerer av naturvinsteder i området, har konseptet gjort seg bemerket, også utover Danmarks grenser. Avisen Politiken kalte det «Nørrebros nye hotspot». Da Time Out Magazine kåret Nørrebro til verdens kuleste nabolag i år, ble Bar Vivant trukket frem som et av stedene det var verdt å stikke innom.

– «Vin Vivant» betyr «levende vin» på fransk og brukes som slang for naturvin. Bar Vivant skal leve opp til navnet og være et levende og inkluderende sted, sier Mørch.

Klientellet er internasjonalt, typisk i slutten av tyveårene eller trettiårene, men baren er dessuten blitt et møtested for mange nordmenn i byen og kalles på folkemunne «Den norske ambassaden i Elmegade».

– Folk er glad i Bar Vivant fordi de føler seg trygge og sett her. Vi er et queer friendly sted. Det betyr aller mest for meg, at vi har klart å skape rammene for noe slikt.

Naturvin. På Bar Vivant serveres alt fra «funky, vill naturvinsjuice» til viner som er mer klassiske i uttrykket. Petnat og oransjevin går ned på høykant.

Naturvin. På Bar Vivant serveres alt fra «funky, vill naturvinsjuice» til viner som er mer klassiske i uttrykket. Petnat og oransjevin går ned på høykant.

Dugnad og dekadanse

– Vi har fått masse hjelp til å skape dette her, sier Mads Mørch og slår ut med armene bak marmordisken.

Det norske arkitektkontoret Studio Øsa har designet de lyse lokalene hvor det lyse nordiske angivelig møter fransk dekadanse. Veggene er delvis hvitmalte, delvis fylt med gammel moro.

– Vi skrellet vekk 20 år med forskjellige tapeter, helt til vi fant noe vi likte.

Alt av møbler er gjenbruk, her står franske wienerstoler og trebord – ved inngangen en pidestall i marmor med en stor bukett friske blomster. Lyse tekstiler og små trehyller kommer fra norske Studio Sandland.

Venner og familie er sterkt representert på eiersiden – og på den andre siden av bardisken.

– De første seks månedene var vi fullstendig avhengige av at vennene våre var her og brukte pengene sine. Heldigvis har vi store nettverk som backet oss opp. Nå kjører det mer av seg selv.

Naturvinmekka

I likhet med byer som Tokyo og Paris har København vokst frem som et mekka for ville, funky dråper. Naturvin er en hit, særlig i områder som Nørrebro hvor det bor mange unge voksne.

– Beliggenheten var en av grunnene til at vi valgte å satse på naturvin. Det er også hva vi selv liker best å drikke, og noe vi tror er en del av fremtiden, sier Mørch.

Hyllen bak ham er fylt med flasker med oransje, rødt, rosa og hvitt innhold. Etikettene er fargesprakende, med dansende dyr, blomster og ansikter. De har et lite utvalg viner som spenner fra «helt vill naturvinsjuice» til noen som har et mer klassisk preg, forklarer Mørch.

– 98 prosent av vinene er biodynamiske. Alle er produsert under de beste forholdene for både druer og arbeidere, sier han.

– Vi velger vinene ut fra hva vi selv synes er godt. Heldigvis er Nørrebro enig med oss.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.