Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Fiskenfrelst. På Torgata Botaniske serverer bartender Johannes Lindh mescal med fikensirup i drinken Fiken med svovelstikkene.

Fiskenfrelst. På Torgata Botaniske serverer bartender Johannes Lindh mescal med fikensirup i drinken Fiken med svovelstikkene.

Fra fattigmannssprit til eksklusivt brennevin

Tekst

Vil du få varsel hver gang Mikkel Ihle Tande publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Oslobartendere deler oppskriften på noen av de mest populære mescal-drinkene.

For ikke lenge siden var mescal fattigfolkets foretrukne brennevin i Mexico. Tilværelsen i skyggen til den suksessfulle storebroren tequila medførte begrenset distribusjon, preget av arkaiske og kostnadskrevende produksjonsmetoder.

De seneste årene er imidlertid mescal tilgodesett med en nyvunnet sjarm, og det meksikanske brennevinet er blitt en ny barfavoritt.

– Mescal er ganske unikt, for den har en fin vegetarisk agavesmak, men med en lett røkt smak og lukt i tillegg. Dette er noe som man kjenner igjen fra noen fatlagrede whiskyer, men er ganske uvanlig innenfor hvit sprit, sier Christopher Matre, barsjef hos cocktailbaren Pigalle i Oslo.

Han tror populariteten kommer av den økte tilgangen på mescal blant bartendere og andre i alkoholindustrien.

– De vil da ofte overbevise folk om hvorfor de bør drikke for eksempel en mescaldrink fremfor en GT eller en Whiskey Sour.

Uvanlig røyksmak. Barsjef hos art deco-baren Pigalle i Oslo, Christopher Matre, er spent på om gjestene lar seg begeistre av høstens mescal-drink Pomme Fumée.
Pigalle Cocktail Bar, bartender Christopher Matre, drink is

Uvanlig røyksmak. Barsjef hos art deco-baren Pigalle i Oslo, Christopher Matre, er spent på om gjestene lar seg begeistre av høstens mescal-drink Pomme Fumée.

Kokt og knust

Det var de spanske okkupantene som først begynte produksjon av mescal, etter at de gikk tom for medbrakt vin, rom og brandy.

Fremstilling av alkohol fra agaveplanten har imidlertid lange tradisjoner blant de innfødte før invasjonen i 1519. Frem til 2010-tallet er tradisjonen blitt videreført av mexicanere på landsbygda, hovedsakelig i regionen Oaxaca.

De meksikanske produsentene kalles mezcaleros, og følger fortsatt eldgamle destilleringstradisjoner. Ordet mescal betyr «kokt agaveplante». Agaveplantens stammer, som kan veie opptil 50 kg hver, kokes i tre dager i jordovner under bakken, for deretter å knuses av en stein som dras rundt i ring av et esel eller mennesker. Til slutt fermenteres restene i ti dager, før destilleringen i gryter laget av enten leire eller kobber.

Resultatet er en distinkt røyksmak ulikt noe annet brennevin.

Spicy med chipotle. På Grand Hotels Eight Rooftop Bar serverer bartender Wilhelm Brenna spicy El Chapotle.
Spicy med chipotle. På Grand Hotels Eight Rooftop Bar serverer bartender Wilhelm Brenna spicy El Chapotle.

Spicy med chipotle. På Grand Hotels Eight Rooftop Bar serverer bartender Wilhelm Brenna spicy El Chapotle.

Larvestrid

Markedet for mescal er mer enn seksdoblet siden 2011, og er nå oppe i en årlig produksjon på seks millioner liter, med forventninger om fortsatt stigning.

Over en tredjedel produseres industrielt, slik tilfellet er med tequila – som teknisk sett er en form for mescal, siden den fremstilles av den blå agaveplanten. Den markedsføres imidlertid ikke som det, på grunn av få andre likheter mellom de to. Mescal på sin side kan utvinnes fra over 30 forskjellige former for agave, hver med ulik smak.

I Mexico drikkes brennevinet gjerne bart, noen ganger ispedd biter av ananas og rød banan, i tillegg til kanel og sukker. Noen merker, inkludert eksklusive Patron, tilsetter en karakteristisk rød larve. Til tross for myter om både hallusinogene og afrodisiske egenskaper, har larven liten annen hensikt enn lokkemat for våghalser, som gjerne sluker den sammen med et shotglass mescal.

– På Pigalle fokuserer vi mye på konjakk, calvados og andre druespritdrinker, men med denne drinken på menyen får vi jo kombinert begge deler. Så vi får se om folk lar seg begeistre av kombinasjonen, sier Christopher Matre.

Torggata Botaniske bartender Johannes Lindh, drink is
Torggata Botaniske bartender Johannes Lindh, drink is

Fikenfrelst. På Torggata Botaniske serverer bartender Johannes Lindh mescal med fikensirup i drinken Fiken med svolvelstikkene.

-
+

Pomme Fumée

  • 3 clmescal (San Cosme Mezcal)
  • 3 clcalvados (Coquerel Calvados)
  • 3 clsøt vermouth (Lustau Vermouth)

Slik gjør du:

  • Ha alle ingrediensene i et mikseglass. Rør deretter med is til drinken blir skikkelig kald. Hell over i et coupette- eller martiniglass og server med en epleskive som garnityr.
-
+

El Chapotle

  • 3 clJose Cuervo Tequila
  • 1.5 clVida Mezcal
  • 8 clchipotle tomato spice miks (se egen oppskrift)
  • 3 clappelsinjuice
  • 1 cllimejuice

Slik gjør du:

  • Serveres i rocks-glass med røkt havsalt på kanten og tre oliven som garnityr.

Chipotle spice miks:

  • Bland først én del soyasaus med én del cabernet sauvignon-eddik og en halv del agavenektar, rist for å blande sammen.
  • Bland én liter tomatjuice sammen med 3,33 dl av blandingen fra forrige punkt og seks hele chipotlechilier i adobosaus. Ha alt i en blender, smak til med salt. Sil blandingen.
-
+

Fiken med svovelstikkene

  • 4 clmercal (Del Maguey Vida)
  • 2 clCocchi di torino
  • 0.5 clAngostura di amaro
  • 1.5 clfikensirup (se egen oppskrift)
  • 7 dæsjer angostura, bitter
  • 1 stksitronzest til å mikse drinken på
  • 1 stksitronzest til å ha over drinken
  • Garnityr: Ferske fikenskiver (dehydrert)

Fikensirup

  • 50 gtørket fiken
  • 20 gfersk fiken
  • 1 kgdemerarasukker
  • 1.2 lvann

Slik gjør du:

  • Alle ingrediensene røres på is i ett mikseglass med fersk sitronzest.
  • Siles og serveres i avkjølt cocktailglass, med en vridd sitronzest på toppen, før garnityr.

Fikensirup:

  • Kok vann og løs opp demerarasukkeret.
  • Finhakk tørket fiken, hell i demerarsukkerlaken. La stå på lav varme i 20 min.
  • Finhakk fersk fiken i tynne skiver, hell så alt, inklusiv tørket fiken, over de tynne fikenskivene. La stå kaldt i fem dager.
  • Sil ut restene. Holdbarhet i kjøleskap i to uker, i fryseren to måneder

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Test av Vinmonopolets mescal-beholdning:

91

Navn: Montelobos Mezcal Joven

Produsent: Casa Montelobos , Øvrige , Mexico

Pris: 649,90 Varenummer: 10879701 Utenfor sortiment, Importør: Interbev AS

Dufter av anis og sur røyk. Agave. Bløt og konsentrert med krydret og røykpreget ettersmak. Tørr maskulin avslutning. Bruk i drink. MB

90

Navn: Mezcl Koch Espadin

Produsent: Koch El Mezcal , Øvrige , Mexico

Pris: 729,90 Varenummer: 7735601 Utenfor sortiment, Importør: Interbrands

Dufter av røyk, agave og søt frukt. Krydret og tørr smak med utpreget røyk. Urtepreget ettersmak. Balansert alkohol med god lengde. Brukes i drink. TW

89

Navn: Mezcal Aprendiz Espadin-Tepeztate

Produsent: Santa Sabia S DE RL DE CV , Øvrige , Mexico

Pris: 699,90 Varenummer: 8347801 Utenfor sortiment, Importør: Vectura AS

Dufter av røyk og tjære med hint av sitrus og urter. Røykpreget og krydret smak. Lang, varm ettersmak med preg av søt frukt. Bruk som snaps eller i drink. TW

89

Navn: Atenco Mezcal Espadin Joven

Produsent: Mezcal Atenco , Øvrige , Mexico

Pris: 698,90 Varenummer: 7163201 Utenfor sortiment, Importør: Rimedia AS

Dufter av agave, blomster og søt frukt. Bløt og krydret smak med konsentrert midtparti og en fin lengde med noe anispreget avslutning. Bruk i drink. MB

89

Navn: Ilegal Mezcal Reposado

Produsent: Tlacolula , Øvrige , Mexico

Pris: 549,10 Varenummer: 939102 Utenfor sortiment, Importør: Det Norske Brenneri AS

Dufter av vanilje, karamell og tre. Hint av agave og tørket aprikos. Fruktig og tørr smak med preg av eik og røyk. Lang røykpreget ettersmak. Nytes som avec. TW

88

Navn: La Serpiente Emplumada Mezcal Artesanal Joven

Produsent: La Serpiente Emplumada , Øvrige , Mexico

Pris: 639,90 Varenummer: 10994801 Utenfor sortiment, Importør: Cask AS

Dufter av søt frukt, agave og røy. Noe floralt preg. Bløt og sødmefull munnfølelse med røykpreget ettersmak. Tørr anispreget avslutning. Bruk i drink. TW

87

Navn: Ilegal Mezcal Joven

Produsent: Ilegal Mezcal , Øvrige , Mexico

Pris: 436,50 Varenummer: 782002 Utenfor sortiment, Importør: Det Norske Brenneri AS

Dufter av agave og røyk. Bløt munnfølelse med smak av agave. Noe hult midtparti med en røykpreget ettersmak. Sitter lenge. Nytes som avec eller brukes i drink. TW

85

Navn: Agave De Cortes Mezcal Joven

Produsent: Agave de Cortes , Øvrige , Mexico

Pris: 624,90 Varenummer: 7656601 Utenfor sortiment, Importør: Cask AS

Dufter av agave, søte epler og anis. Bløt og fruktig med noe hult midtparti. Tørr, noe bittert alkoholpreg i avslutning. Brukes i drink. MB

79

Navn: Mezcal Eterno Añejo

Produsent: Alias Smith AB , Øvrige , Mexico

Pris: 725,00 Varenummer: 5482702 Utenfor sortiment, Importør: Bonum Beverages AS

Dufter av søt karamell, tørket frukt, appelsinzest. Røyk og agave. Noe hul og nesten vandig munnfølelse med preg av eik og røyk. Nytes som avec. TW