Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Denne retten eksploderer i munnen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Hjelle publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

At noe så godt som denne tomatsalaten kan være så sunt, er en tilfeldig bonus.

Fish & kålchips. Tomatsalat med langtidsstekte tomater, røkt laks, skjørost og chips av grønnkål, servert med landbrød.

Fish & kålchips. Tomatsalat med langtidsstekte tomater, røkt laks, skjørost og chips av grønnkål, servert med landbrød.

Tomat er ikke lenger bare tomat. Fra kun å selge den harde, vannete, smakløse standardtomaten med det nitriste navnet 50–60, har flere store norske gartnerier spesialisert seg på tomatdyrking.

Nå kan man velge mellom alt fra store plomme-, biff- og klasetomater og til små, snertne snacktomater med navn som Angelle, Dulcita og Juanita.

Alle disse tomatene har egne smaker, farger og egenskaper, og det å blande disse forskjellige tomatene i en salat, er en god idé. For hver bit får man en ny smak, og dette lille trikset gjør retten mer spennende.

Eksplosiv

I mørketiden er det også godt for humøret å få litt varierte, livlige farger på tallerkenen. Tomaten har flere egenskaper hvis man kommer litt under skinnet på den. Etter et dypp i kokende vann og en slow food-manøver i ovn, fremkaller man det aller beste i dem.

Final kål. Rød-/grønnkål tåler snø og drittvær, og er den siste grønnsaken i åkeren som gir seg før kong Vinter tar over.

Final kål. Rød-/grønnkål tåler snø og drittvær, og er den siste grønnsaken i åkeren som gir seg før kong Vinter tar over.

Tomahto, tomayto. Plomme-, biff-, klase- og snertne snacktomater – alt går i gryten til kokk Øyvind Hjelle.

Tomahto, tomayto. Plomme-, biff-, klase- og snertne snacktomater – alt går i gryten til kokk Øyvind Hjelle.

Dette er imidlertid ikke retten å begynne på hvis tiden er knapp, men etter fem timer i ovn på lav temperatur, kulminerer ingrediensene i en livlig, sunn og smakfull kreasjon. Tomater, grønnkål, skjørost og røkt fisk blir et inferno av gastronomisk, kroppslig og mental sunnhet.

Ordet tomat kommer for øvrig fra «frukten som eksploderer» og sjelden kommer uttrykket eksploderer i munnen bedre til sin rett enn akkurat her.

Knasende

Grønnkålchips er så sprøtt og godt at man nesten ikke kan tro det er sunt, men grønnkål er proppet med vitaminer og jern, og er den grønnsaken med mest antioksidanter. Til og med spinaten må gi seg i denne duellen.

Fakta: Øyvind Hjelle

Kokk med bakgrunn fra Palace Grill og Kulinarisk akademi.
Matformidler, kursholder og tv-kokk.
Kåret til kokkenes kokk i 2017

Til chips blir den i ovn, hvor bladene bakes sprø med litt olivenolje på lav varme. På denne måten beholdes næringsstoffene og den gode, rene smaken.

Et eldgammelt norsk produkt som har sett dagens lys i meierihyllene igjen, er proteinbomben skjørost. En frisk, fast og nærmest fettfritt cottage cheese-lignende produkt fra Røros-traktene. Osten inneholder faktisk mer protein enn både fisk, fugl og kjøtt, og har vært på den norske menyen siden vikingtiden. Blandet med noen skjeer rømme og finhakket gressløk blir den et protein og smaksrikt tilbehør til tomatene.

En annen god smak til tomater er smaken av røyk, og en enkel og velprøvd metode er å blande noen biter med røkt fisk inn i skjørosten. En røkt bit villaks er det gjeveste, men en bit med einerrøkt laks eller ørret er også bra. Bruk gjerne et halestykke, det er det fasteste og mest smaksrike alternativet i en slik miks.

At noe så godt som denne tomatsalaten kan være så sunt, er bare en tilfeldig bonus.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

-
+

Tomatsalat

 • 1 kgsmå og store tomater
 • 5 ssolivenolje
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 ssgrovhakket sitrontimian (eller vanlig timian)
 • 2 tsflaksalt

Chips av rød-/grønnkål

 • 300 grød/grønnkål
 • 3 ssolivenolje
 • 1.5 tssalt

Skjørost og laks

 • 500 gskjørost (eventuelt cottage cheese)
 • 200 geinerrøkt villaks
 • 5 ssrømme
 • 6 ssgressløk
 • salt og grovmalt svart pepper etter behov
 • 1.5 stklandbrød

Slik gjør du


Tomatsalat:

 • Kok opp tre liter vann, finn frem en hullsleiv og fyll en bolle med iskaldt vann som du setter ved siden av komfyren.
 • Ta av stilkene på tomatene og riss et par centimeter langt snitt i skinnet i tuppen på tomaten, uten at kniven går mer enn to millimeter inn i kjøttet.
 • Ha alle tomatene i det kokende vannet og kok de i cirka 30 sekunder. Sjekk så om skinnet løsner når du drar i det. Løsner det greit, løft de raskt over i en bolle med iskaldt vann. Etter ett minutt løftes de kalde tomatene over på et kjøkkenhåndkle.
 • Dra så av det løse skinnet på alle sammen. Bruk gjerne en liten kniv da skinnet kan være litt sleipt og glatt på innsiden. Legg tomatene utover i en ildfast form, dryss over salt, sukker, hakket hvitløk, sitrontimian og olivenolje.
 • Sett formen i ovnen på 80 grader og la stå til de begynner å krympe, cirka fire timer. Det er ingen hast med å servere dem, og tomatene kan gjerne stå til dagen etter. Store tomater (plomme-, klase- eller bifftomater) kan skjæres i skiver eller båter, de små kan være hele.

Chips av rød-/grønnkål:

 • Dra av stilken på kålen, hell noen skjeer med olivenolje over kålen og masser hvert kålblad forsiktig (uten å krønsje det) noen sekunder, til hele bladet er dekket med olje.
 • Dryss over litt finsalt og legg kålbladene på et brett med litt luft i mellom. Bakes i ovn på 90 grader til de er 100 prosent sprø. Sjekk underveis når de er ferdige, cirka 20 minutter.
 • Chipsene holder seg lenge sprø i romtemperatur.

Skjørost og laks:

 • Skjær av skinn og det brune fra laksen, og hakk den i fine biter. Bland den med skjørosten, finhakket gressløk og rømmen. Smak til med grovmalt svart pepper.