Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Tiden har gått fra Mucho Mas

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Havner i skyggen. Den store uteterrassen som lå foran veggmaleriet er revet, og frem til parkeringsplassene i Thorvald Meyers gate blir borte, er det bare noen få uteplasser til rådighet.

Havner i skyggen. Den store uteterrassen som lå foran veggmaleriet er revet, og frem til parkeringsplassene i Thorvald Meyers gate blir borte, er det bare noen få uteplasser til rådighet.

Lite forfriskende utelunsj hos Grünerløkkas meksikanske pionér.

Det var en sånn varm sommerdag som forlangte utelunsj. Følget satte kursen mot den solfylte bakgården til Tijuana midt på Grünerløkka, men der ble de møtt med stengte dører og en beskjed om at de åpnet en halvtime senere enn annonsert tid denne dagen. De var helt innstilt på meksikansk, så de fulgte trikkeskinnene opp til Løkka-pioneren Mucho Mas, som de hadde glemt litt.

Fakta: Mucho Mas

Thorvald Meyers gate 36, Oslo

Telefon: 22 37 16 09

muchomas.no

Meny: ★★

Mat: ★★★

Miljø: ★★★

Service/Effektivitet: ★★★★

Pris: ★★★★

Totalt: 16

– Jeg husker at det var stas å komme hit for en burrito. Men det er jo kanskje ti år siden. Siden har det dukket opp mange nye steder som virker langt mer autentiske, sa Pepper idet de satte seg på uteserveringen langs fortauet.

Restaurantens kanskje største trekkplaster i sommermånedene har vært terrassen som nå er fjernet til fordel for en tom, hellelagt plass foran fasaden til den nyinnflyttede kleskjeden Cos. Trist at så mye sommerkos måtte ofres for logoens synlighet på veggen.

På de få bordene ute ved fortauet var solen fortsatt en snau time unna i lunsjtiden.

Tacosavnet

– Lunsjmenyen her ser ikke så rendyrket meksikansk ut, bemerket Salt.

En steaksandwich hentet ingen inspirasjon fra sør for Rio Grande-elven. Og selv om meksikansk burger hørtes godt ut, tok den opp plassen til modigere valg.

– Nei, menyen er tam. De skal være «California Mexican». Jeg har spist en god del tacos i California, og savner mye her, sa Pepper.

Lunsj på Taco República: – Det er jo umulig å få øyenkontakt

Taco República, nevnte Tijuana og de suverene tacovognene til 4 Gringos har gått i bresjen for å introdusere tacoen til et folkeslag som ellers forbinder ordet med en stor hvetetortilla overfylt med kjøttdeig, Norvegia, tacosaus fra glass og maiskorn – servert på fredagskvelden.

Egentlig er en taco små maistortillas med langt mer spenstig topping, gjerne med mye limefriskhet, chilisting, koriander og rene smaker. Den lille røveren har inntatt Oslo for fullt – da Salt spiste på Pjoltergeist tidligere samme uke, ble det servert saftig svinetaco i en tortilla av blå mais.

Anmeldelse av Pjoltergeist:

På lunsjmenyen til Mucho Mas, var tacos helt fraværende. Taqueriaene i San Franciscos Mission District ville ristet på hodet. Og det var tanken på tacos som hadde fristet til meksikansk lunsj i utgangspunktet.

– For meg har alltid Mucho vært synonymt med rause burritos, men de serveres langt bedre fra tacovognene eller den rendyrkede burrito-sjappa Freddy Fuego i Hausmanns gate, sa Salt.

Blodfattig vegetarrett. Veggisburgeren smaker for lite, og minner lite om både California og Mexico.

Blodfattig vegetarrett. Veggisburgeren smaker for lite, og minner lite om både California og Mexico.

Altfor tamt

Maten kom kjapt, servert av en hyggelig servitør. Salt hadde valgt chilaquiles, en meksikansk rett der totopos (nacho-chips) dekkes av salsa og toppes med ferskost.

– Ganske deilig på smak! Passe sterkt krydret, og entrecôte-bitene er saftige. Men salsaen er for vandig, chipsene blir fort veldig soggy. Og de kunne hatt mer queso fresco, var Salts dom.

Pepper hadde gått for en vegetarvariant av burgeren, med aubergine og sopp.

– Jeg liker at de bruker den store biten av grillet aubergine som burger. Men ellers smaker dette for lite. Helt ok, sa Pepper.

Liker du sterk mat? Chili-eksplosjonen

All juicen hadde gjort burgerbrødet til en våt svamp. Den syltede rødløken var tørr, og kjøkkenet hadde gått for en puristisk guacamole som bare smakte most avokado. For lite salt, limesyre og smak. Det hadde vært hendig om forskjellige chilisauser sto tilgjengelig på bordet.

– Det beste med meksikansk mat er de skikkelig dype smakene kombinert med alle de friske og sterke. Jeg får lite av det her, sa Salt.

I skyggen

Det har skjedd så vanvittig mye med matbyen Oslo bare de siste fire–fem årene. Tenk da på hva som har skjedd på 20 år. Da Mucho Mas åpnet i 1996, var Grünerløkka et utenkelig sted å dra for å spise. Det innovative texmex-stedet fikk prisen «Årets utested» (ikke restaurant, men utested) av Natt & Dag. Den svenske tegneserieskaperen Martin Kellerman hadde det som sitt favorittsted i Oslo, og tegnet restauranten inn i Rocky.

– Det er synd å si det, men tiden har gått fra Mucho Mas. De har fått så sterk konkurranse, og har ikke klart å bevare sin posisjon i det hele tatt, konkluderte Salt, og tok siste slurk av en obligatorisk Corona med limebåt før regningen kom.

Den var på hyggelige 415 for to, med kaffe og maisøl.

Prøv å lage meksikansk lunsj selv med oppskriftene nedenfor.(Vilkår)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

-
+

Bønneblanding

 • 1 boks kidney eller svarte bønner i chilisaus
 • 1 hermetisk chipotle chili (eller en rehydrert chipotle, se tips)
 • 1 tsmalt spisskummen
 • 1 tsmalt koriander

Salsa pico de gallo

 • 4 finhakkede modne tomater
 • 0.5 finhakket salatløk (eller gul løk)
 • 1 finhakket jalapeño chili
 • 0.25 bunt finhakket koriander
 • saften av 1 lime
 • litt salt

Tortilla med ost

 • 4 store, myke maistortillas
 • 80 gfast ost, for eksempel blanding av hvit cheddar og parmesan

Slik gjør du

Sil av chilisausen fra bønnene, men ikke kast den. Ha chilisaus, krydder og 1/3 del av bønnene i en blender. Kjør noen runder til det moser seg. Ha blandingen i en kjele og tilsett resten av bønnene. Kok opp forsiktig under omrøring.

Salsa pico de gallo

Bland alle ingrediensene og smak til med salt og lime. Dette er en fersk salsa som skal smake sterkt og syrlig. 1 stor avocado kuttes i terninger.

Tortilla med ost

Sett ovnen på 250 grader overvarme.

Stryk noen dråper olje med en pensel på tortillaene. Sett dem inn i varm ovn noen minutter. Ta tortillaene ut, snu dem, strø over osteblandingen og gi dem noen minutter i ovnen for å smelte osten. Stek ønsket antall egg per person. Legg bønneblandingen, stekt egg, salsa og avocadoterninger på maistortillaen. Server gjerne med ekstra koriander og limebåter. Dette er en taco som trenger kniv og gaffel.

Oppskrift:
-
+

Salsa Pico de Gallo

 • 3 dlfinhakket tomat, søt, syrlig, moden og rød – med skall og frø
 • 1.5 dlfinhakket, helst hvit, salatløk
 • 3.5 ferske grønne bullet-chili, gjerne med frø, finhakket 
 • 1 dlhakket frisk koriander
 • 1 lime, saften

Slik gjør du

Bland tomat, løk chili og koriander. Smak til med limesaft og salt.

Det skal smake sterkt og syrlig på samme tid.

Oppskrift: