Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Sturla Birgisson var blant de 14 kokkene som trakk seg fra det islandske kokkelandslaget. Så ble sponsoravtalen med oppdrettsselskapet Arnarlax terminert.

Sturla Birgisson var blant de 14 kokkene som trakk seg fra det islandske kokkelandslaget. Så ble sponsoravtalen med oppdrettsselskapet Arnarlax terminert.

Kokkeopprør mot oppdrett på Island

Tekst

Vil du få varsel hver gang Harald Berglihn publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Kristiansand

14 av 17 kokker på det islandske kokkelandslaget trakk seg fredag i protest mot en sponsoravtale med et oppdrettsselskap der norske Salmar er storaksjonær. Da ble avtalen kansellert.

«Det er trist å tenke på at samtidig som de beste restaurantene på Island har gått sammen om å beskytte islandsk natur og økosystem, tillater The Chef's Club seg å bli forledet av løfter om penger fra et norskeid oppdrettsselskap som produserer laks i åpne merder i sjøen», skrev det islandske kokkelandslagets kaptein Sturla Birgisson på Facebook sist uke.

Birgisson var den første islendingen som kvalifiserte seg til Bocuse d'Or, kokkeverdenens uoffisielle verdensmesterskap.

Birgisson fikk følge av ytterligere 13 landslagskokker som trakk seg i kjølvannet av sponsoravtalen med Arnarlax der det norske børsnoterte oppdrettskonsernet Salmar er største aksjonær med snaut 42 prosent av aksjene.

Kokkene mente avtalen strider mot landslagets oppdrag om kun å promotere produkter som produseres bærekraftig og i full harmoni med naturen.

Betalte ikke som avtalt

Fredag annonserte så The National Chef's Club, som finansierer driften av kokkelandslaget, at avtalen med Arnarlax var kansellert.

Til lokalavisen Fréttabladid forklarte Björn Bragi Bragason at klubben hadde inngått sponsoravtalen i god tro og at intensjonen aldri var at klubben eller kokkelandslaget med avtalen dermed velsignet Arnarlax produksjonsmetoder.

Begrunnelsen for kanselleringen var at Arnarlax ikke hadde foretatt første innbetaling innen fristen 1. september.

Regionsjef Thorsteinn Masson i Arnarlax sier til Visir at kokkenes reaksjon kom som en stor overraskelse på selskapet. Han sier at sponsorprosessen startet for to måneder siden, og at de aldri hørte merknader eller bekymringer om selskapets lakseproduksjon underveis.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.