- Det står på maten. Det er den som avgjør

Tekst
NY UTGAVE. En stjerne i Michelin-guiden er mål for mange topprestauranter. Foto: Bobby Yip, Reuters/NTB Scanpix

NY UTGAVE. En stjerne i Michelin-guiden er mål for mange topprestauranter. Foto: Bobby Yip, Reuters/NTB Scanpix

Michelin-redaktør Rebecca Burr svarer på kritikken som har haglet torsdag formiddag.

Torsdag morgen offentliggjorde Michelin sin nye guide til de nordiske landene.

Ett av de store spørsmålene var på forhånd hvorvidt årets guide ville inneholde de første skandinaviske restaurantene med tre stjerner.

Slik ble det ikke denne gangen. Rebecca Burr, redaktør for Michelin Nordic Cities 2015, har følgende melding til dem som ble skuffet:

- Det er så mange med to stjerner som jobber så hardt. Norden har restauranter som så absolutt kan få tre stjerner - lokalet og omgivelsene tatt i betraktning. Samtidig står det på maten. Det er den som avgjør. Akkurat nå er det ingen, men kanskje i fremtiden.

- Gjort research

Ett annet spørsmål som etter offentliggjøringen ble tema for debatt, er hvilke byer og restauranter Michelin-guidens representanter egentlig har vurdert.

Årets guide inkluderer for første gang restauranter utenfor hovedstedene. Likevel er ingen andre byer enn Oslo på listen over norske restauranter med stjerne.

- Vi har fokusert på Oslo. Men ja; vi har vært og gjort «research» utenfor, sier Burr.

Til VG sier imidlertid Michelin-sjef Michael Ellis at de ikke har besøkt flere norske byer og at grunnen er «begrensede ressurser».

- Egne bedømminger

Foruten hovedstedene, er kun Malmø i Sverige og Århus i Danmark representert i årets guide. Torsdag har blant annet danske Fäviken blitt trukket frem som en kandidat som kanskje burde fått plass.

Fakta: Michelin-guiden

  • Ble utgitt av den franske bildekkprodusenten Michelin første gang 24. januar 1900 som en guide for franske bileiere.
  • I starten dominerte bilverksteder, bensinstasjoner og overnattingssteder guiden, men etter hvert ble det mer og mer restauranter og hoteller.
  • Guiden gir fra en til tre stjerner.
  • Tre stjerner gis til en restaurant som har et eksepsjonelt kjøkken og er verdt en egen reise.
  • To stjerner gis til en restaurant med utmerket mat som det er verdt å ta en omvei for.
  • En stjerne gis til en restaurant som er veldig god i sin kategori.
  • I tillegg kommer ”Bib Gourmand” – som er god matlaging til moderate priser.
  • Oslo har ligget en del bak Stockholm og København i antall stjerner. I fjor fikk Oslo fem stjernerestauranter (to til Maaemo, en til Statholdergaarden, Fauna, Ylajali og Bagatelle) mens København fikk 17 stjerner til 15 restauranter og Stockholm 11 stjerner på 10 restauranter.
  • Ingen nordiske restauranter har så langt fått tre stjerner.

Fäviken Magasinet i nordsvenske Järpen er rangert som verdens 19. beste på «The World`s 50 Best Restaurants». Listen organiseres av Restaurant Magazine med San Pellegrino som sponsor, og regnes som en viktig konkurrent av Michelin-guiden.

- Kanskje i fremtiden vil de også komme med. Vår forretningsidé handler først og fremst om byer, sier Burr, som ikke vil spesifisere mer konkret.

- Pellegrino har en liten liste, men den gir mye oppmerksomhet. Vi overser ikke andres meninger, men vi gjør våre egne bedømminger, sier hun.

Guide Michelin Nordic Cities 2015:

NORGE

To stjerner i Oslo: Maaemo
En stjerne i Oslo: Fauna, Statholdergaarden, Ylayali

Bib Gourmand i Oslo: Restauranteik og Oro Bar & Grill.

SVERIGE

2 stjerner i Stockholm: Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen, og Oaxen Krog (Ny).
1 stjerne i Stockholm: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren-Matbaren, Operakllaren og Volt (Ny).
1 stjerne i Gøteborg: Thörnströms Kök, 28+, Sjömagasinet, Bhoga, Koka (Ny) og SK Mat & Människor (Ny).
1 stjerne Malmø (Ny): Ambiance à Vindåkra (Ny), Bloom in the Park (Ny) og Vollmers (Ny).
 

Bib Gourmand Stockholm: Brasserie Bobonne, Den Gyldene Freden, EAT, Oaxen Slip, Proviant, Rolfs Kök, Ulla Winbladh og Lilla Ego (Ny).
Bib Gourmand i Gøteborg: Familjen.
Bib Gourmand i Malmø (Ny): Bastard (Ny) og Sture (Ny).

DANMARK

2 stjerner i København: Noma, Geranium og a|o|c (Ny).
1 stjerne i København: Clou, Den Røde Cottage, Era Ora, formel B, Grønbech and Churchill, Kadeau, Kiin Kiin, Kokkeriet, Marchal, Relæ, Søllerød Kro og Studio at the Standard.
1 stjerne i Århus (Ny): Frederikshøj (Ny), Gastromé (Ny) og Substans (Ny).


Bib Gourmand i København: L’Altro, Bror, Enomania, Famo, Frederiks Have, Kødbyens Fiskebar, Marv & Ben, Mêlée, Pluto og Rebel.
Bib Gourmand i Århus (Ny): Hærværk (Ny) og Pondus (Ny).

FINLAND

1 stjerne i Helsinki: Ask, Chef & Sommelier, Demo, Luomo og Olo.

Bib Gourmand i Helsinki: Boulevard Social, Emo, Farang, Gaijin og Pure Bistro.

KILDE: Michelin.no

Les alt om årets nordiske Michelin-stjerner:
Ingen tredje stjerne til «verdens beste restaurant»
Stenger dørene - beholder stjerne
Her er årets nordiske stjernerestauranter
- Kan se ut som det er en hype
Verdens 19. beste restaurant får ikke Michelin-stjerne
- Skuffende og latterlig
Forvalter og matentusiast: - Ikke alle var like begeistret
Hvem får stjerner i Michelins nye nordiske guide?

TO STJERNER: Maaemo havnet i 2012 i Michelinguiden med to stjerner, etter kun 15 måneders drift. Foto:

TO STJERNER: – Det er helt fantastisk å få holde den plassen vi har i norsk gastronomi, sier kjøkkensjef Espen Holmboe Bang torsdag. Foto: Hampus Lundgren

EN STJERNE: Fauna åpnet dørene i 2013, og fikk raskt en Michelinstjerne. Foto:Hampus Lundgren

EN STJERNE: Fauna-kjøkkensjef Björn Svensson (til høyre) hadde tidligere en stjerne i restaurant Oscars gate. Her sammen med kjøkkensjef-kollega Jo Bøe Klakegg og Anne Heggberget. Foto:Hampus Lundgren

EN STJERNE: Bent Stiansens Statholdergaarden har hatt en Michelinstjerne helt siden 1998. Foto: Hampus Lundgren

EN STJERNE: Statholdergaarden er mer tradisjonell enn de andre med stjerner, og kombinerer norske råvarer med fransk kokekunst ispedd asiatiske detaljer. Foto: Hampus Lundgren

EN STJERNE: Restaurant Ylajali er oppkalt etter Hamsuns romanskikkelse, og fikk sin første stjerne i 2014. Foto: Thomas Haugersveen

EN STJERNE: Under Even Ramsviks ledelse serverer Ylajali nordisk mat i en meny som presenteres som en roman. Nylig ble det kjent at Ylajali stenger dørene rett før jul. Foto: Thomas Haugersveen

BIB GOURMAND: Restaurant Eik beholder utmerkelsen, som som indikerer at restauranten serverer vellaget mat til gunstig pris. Foto:Luca Kleve-Ruud

BIB GOURMAND. Oro Bar & Grill beholder også utmerkelsen. Foto:Mikaela Berg

MISTET UTMERKELSE: – Det har med pris å gjøre. Når prisen ikke er den rette, faller du ut, sier Niklas Johansson (til høyre) på Lille B, som mistet Bib Gourmand-statusen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

111


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk