Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Maaemo droppet øko-sertifisering

Tekst
Maaemo-kjøkkensjef Esben Holmboe Bang. Foto: Lars Petter Pettersen

Maaemo-kjøkkensjef Esben Holmboe Bang. Foto: Lars Petter Pettersen

Flere og flere serveringssteder søker om Debios økologiske  serveringsmerke. Men øko-restauranten Maaemo vil ikke være med lenger.

Maaemo var den eneste restauranten i Norge som fikk serveringsmerket i Gull det første året sertifiseringsordningen kom i gang –  noe som betydde at 90 prosent eller mer av maten på Maaemos bord var økologisk. Nå vil kjøkkensjef Esben Holmboe Bang ikke lenger være med i ordningen.

- Jeg skal ikke si noe vondt om Debio, men for meg personlig og for  Maaemo  blir det feil, at man kan få en øko-klassifisering når man ikke er heløkologisk. For  meg er man enten økologisk eller så er man det ikke, sier kokken, hvis restaurant har to stjerner i Michelinguiden.

Serveringsmerket deles ut i tre kategorier. Bronse krever at 15 prosent av matbudsjettet går til økologisk mat eller at serveringsstedet til enhver tid har 15 ulike økologiske matvarer på menyen. For sølvmerket må 50 prosent av serveringsbudsjettet brukes på økologiske varer, mens gull altså krever 90 prosent eller mer.

 

Maaemo. Foto:Hampus Lundgren

Maaemo. Foto:Hampus Lundgren

Mot strømmen. Holmboe Bang er en av de få som går mot strømmen i en sertifiseringsordning som blir stadig mer populær. 125 serveringsbedrifter, fra restauranter til barnehager, gikk en eller annen form for godkjenning i 2013, det første året merkeordningen fantes. Ved utgangen av 2014 hadde litt fler enn 200 serveringssteder fått et merke, et tall som allerede har steget til 284 i 2015.  Danmark har en tilsvarende sertifiseringsordning og rundet 1000 øko-serveringssteder i slutten av februar.

Musikkfestivalen Øyafestivalen er blant de som også har serveringsmerket i gull. Siden 2003 har festivalen satset på miljø og bærekraftighet, og er nå oppe i 94 prosent økologiske råvarer.

-  Når vi er sertifiserte er det enkelt å formidle til publikum at vi mener alvor med satsningen på bærekraftig mat, sier Ingrid Kleiva Møller, matansvarlig og miljøsjef i Øyafestivalen.

-  Debio-reglementet har også vært en god rettesnor for oss i prosessen med å bli mer miljøvennlige, sier hun.

- Det er veldig gledelig å se at det er veldig mange aktører som nå velger å bruke det, sier Idun Bjerkvik Leinaas, Debios markeds- og kommunikasjonsansvarlig. Om Maaemos valg sier hun:

-  At Maaemo har valgt å gå ut av ordningen er nok fordi det passer deres situasjon best nå, men den positive tilstrømmingen viser at behovet for merkeordningen er sterkt til stede hos mange aktører i bransjen.

 

 

 

Les om Michelin-bråket: - Skuffende og latterlig
- Kjedelig å alltid havne i skyggen av Oslo
Stenger dørene - beholder stjerne
Ingen tredje stjerne til «verdens beste restaurant»
- Det står på maten. Det er den som avgjør
- Kan se ut som det er en hype

 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Klikk her for å melde deg på ukentlige nyhetsbrev fra Smak.no

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.