Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Disdrikks-Norge. Det skorter ikke lenger på naturvinbarer i Norge. Her serveres edle dråper på Dapper Bistro i Oslo.

Disdrikks-Norge. Det skorter ikke lenger på naturvinbarer i Norge. Her serveres edle dråper på Dapper Bistro i Oslo.

Her drikker du naturvin i Norge

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Nå kan du drikke naturlig vin i hele landet – fra Lustrafjorden til Nasjonalmuseet.

Fakta: Naturlig vin

I D2s spalte skal naturvinentusiast Lise Aanes (30) lære deg alt hun kan om naturvin.

Lise Aanes har jobbet som barista, kokk og kursholder, drevet vinbaren Esaias i Oslo og har podkasten «Lise + Vin = Sant».

Vi er heldige i Norge. I Vinmonopolets hyller finnes naturvinflasker som er sjeldne på verdensmarkedet – og de kan attpåtil bestilles til hvilket som helst polutsalg i landet. I tillegg kan du drikke masse god naturvin på bar.

I 2010 var Jakobs Bar & Kjøkken i Bergen det første stedet som serverte naturvin over norsk bardisk. Ifølge initiativtageren Joseph di Blasi var det ikke spesielt populært.

13 år senere er de edle dråpene mye enklere å få tak i.

Hiv og hoi. Små leveranser med sjelden vin gir deg følelsen av skattejakt når du går på bar.

Hiv og hoi. Små leveranser med sjelden vin gir deg følelsen av skattejakt når du går på bar.

Sjeldne dråper

Noen naturviner kommer kun til salgs for hotell, restaurant og catering. Det kan være fordi importøren av ulike grunner ikke jobber med Vinmonopolet, eller fordi dette partiet med vin kommer i et svært begrenset opplag. Det siste er vanlig når det gjelder naturvin.

Mange av disse vinmakerne jobber på gamlemåten. De kanskje ploger med hest, reduserer avlingen for å øke fruktkvaliteten, presser langsomt og flasker for hånd. Kvaliteten øker gjerne etterspørselen, og det blir lite vin igjen til det norske markedet. Derfor kan det være ekstra spennende å drikke vin på bar og restaurant.

Her kan man prøve nye ting og få kyndig veiledning av bartendere og servitører – noe som kan være nyttig når man skal navigere i naturvinens verden, der nye og eksperimentelle årganger og cuvéer dukker opp og forsvinner like fort.

La Perdida, O Pando Orange 2021.

La Perdida, O Pando Orange 2021.

Microbio, Circustancial 2020.

Microbio, Circustancial 2020.

Didier Charrafdon, Le Rouzé 2021.

Didier Charrafdon, Le Rouzé 2021.

Fakta: Lises anbefalinger

TRE SJELDNE NATURVINER SOM FINNES PÅ POLET *NÅ*

Microbio
Circustancial 2020
Catalonia, Spania

649,90 kroner
Varenr. 14064301
Unico

Sjelden vin fra Ismael Gonzalo – det finnes under 700 i verden. Denne usvovlede hvitvinen på Verdejo er laget med frukt fra noe så sjeldent som 204 år gamle upodede vinstokker, fra sandholdig jord. Vinen er laget på 17 liters glassballonger og den blå kapselen indikerer at 2020 var en kjølig årgang. Vinen er fast og frisk, lang, med en dirrende og nesten elektrisk syre.

Didier Charrafdon
Le Rouzé 2021
Loire, Frankrike

329,90 kroner
Varenr. 14677201
Vin John

Denne har vært på markedet en stund, men snart er det tomt for denne gang. Dette er en av mine favoritt Anjou-produsenter fra tiden jeg bodde i London. Nylig kom vinene til Norge. En konsentrert, usvovlet rødvin på cabernet franc og cabernet sauvignon med frisk syre og bitte små bobler – dette er lett perlende, heller enn sprudlende, vin. Saftige noter av skogsbær og forsiktige tanniner.

La Perdida
O Pando Orange 2021
Galicia, Spania

304,90 kroner
Varenr. 15364701
Blend Wines

Denne finnes det kun 130 flasker av i Norge. Vinen kommer fra over 100 år gamle vinstokker – bushvines. Vinmaker Nacho Gonzales kjøper opp gamle, forlatte parseller som aldri har vært sprøytebehandlede. Derav navnet – La Perdida (the loss). Vinen er en konsentrert oransjevin med fem–seks måneder skallmaserasjon. Urtete preg av rosmarin og granbar på nesen, konsentrert, fruktig, teksturert. Det kom også et bitte lite parti med O Proscrito fra samme produsent, en spennende rødvin laget på sherrydruen palomino.

Bywein

Her er et utvalg steder i større byer som fortjener å bli nevnt:

  • I Tromsø var det lenge kun Helmersens Delikatesser som kunne by på naturvin. Men i august i fjor åpnet Ida Kristine, oldebarnet til den originale Tøllefsen, igjen dørene til gamle Tøllefsen Kolonial fra 1924 – og her serverer Anders Elvestad naturlige viner, flere av dem egenimporterte.
  • Vinbaren på Mølla på Grim, like ved Kristiansand sentrum, hadde sin første pop-up sommeren 2021. De fikk tillatelse til å bruke den vernede gamle møllen én sommer, men etter suksessen fikk gjøre det samme i 2022, og åpner dørene igjen sommeren 2023.
  • I Bergen er naturlig vin gammelt nytt, men noe som rokker ved normalen er pairingen til Banzha, der sterke kinesiske retter fra Yunnan-provinsen får selskap av naturvin. Resultatet er både spennende og godt, og minner oss på at det er mulig å drikke vin til mer enn ost og kjeks.
  • I Oslo kan du nå – heldigvis – knapt kaste en stein uten å treffe en bar som serverer naturvin. Det serveres til og med i det nye Nasjonalmuseets kafé. Og for alle som ferdes utenfor Ring 2 er det positivt at steder som Stykke på Løren og Papirfly på Fornebu også har begynt å servere naturvin.
  • Et innsidetips: Pillefyken, lunsjrestauranten på Tøyen, har nylig åpnet for at man kan forhåndsbestille vin fra «spesialkartet» via nettstedet. Dette er viner som må letes frem, og ikke er tilgjengelige i vanlig service. Her finnes sjeldne naturviner som bare venter på å bli oppdaget!

Avsidesliggende

Litt mer overraskende enn at naturvin finnes i storbyene, er utbudet på vinkartene til små steder utenfor allfarvei, som på 29.2 i Aurland, Hardanger Fjordlodge i Hardangerfjorden eller Nes Gard i Lustrafjorden.

Også ved Fagerheim Fjellstugu, som ligger avsidesliggende til i rå natur mellom Haugastøl og inngangen til Hardangervidda, serveres det naturlige dråper. Jeg besøkte dem senest påsken 2022, og det var smått absurd å se sjeldne viner man ikke engang ser i Paris, i et glass midt på vidda.

Den beste måten å lære om naturvin på, er å drikke den. For man kan lære mye av å lese om teknikk og terroir, men egne smaksopplevelser er tross alt viktigst.

DN retter: I en tidligere versjon av denne saken, sto Lapin Vinbar i Stavanger på listen over steder man kan drikke naturvin i Norge. Lapin Vinbar stengte dørene for godt i november 2022, og er derfor tatt ut. Rettelsen ble gjort 10.03.2023 klokken 12.29.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.