Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

17. mai-tips: Gode naturviner med lav alkoholprosent

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Blir du litt tung i hodet etter 17. mai-frokosten? Prøv å bytte ut champagnen med en lett naturvin.

Fakta: Naturlig vin

I D2s nye spalte skal naturvinentusiast Lise Aanes (30) lære deg alt hun kan om naturvin.

Lise Aanes har jobbet som barista, kokk og kursholder, drevet vinbaren Esaias i Oslo og har podkasten «Lise + Vin = Sant».

Mange forbinder 17. mai med champagnefrokost. En typisk champagne inneholder 12 prosent alkohol, og dette gjør at mange føler seg litt pussa og slitne allerede før dagen er i gang.

Så hvordan skal vinelskeren holde det gående hele dagen?

Mitt tips: gå for viner med lav alkoholprosent.

Å hacke vinen

I konvensjonell vinproduksjon kan man nedjustere alkoholprosenten og oppjustere friskheten på flere måter. En tung vin med høy alkoholprosent kan vannes ut og tilsettes syre for å bli friskere.

Man kan også justere vinen med omvendt osmose. Da vil vinen presses gjennom svært fine membraner og separeres i alle sine «deler» på et molekylært nivå. Smaks- og aromakomponentene filtreres ut til et konsentrat, alkoholen destilleres bort, og vann tilsettes for å blande ut konsentratet.

Slik kan man justere ned alkoholmengden eller fjerne den helt – dette er én av metodene som brukes for å lage alkoholfri vin.

Pormenor, Com Ginga 2021.

Pormenor, Com Ginga 2021.

Marto, Crazy Crazy 2021.

Marto, Crazy Crazy 2021.

Partida Creus, CX Cartoixa Vermell 2021.

Partida Creus, CX Cartoixa Vermell 2021.

Fakta: Lises anbefalinger: Tre lette naturviner

Pormenor
Com Ginga 2021
Barcos, Portugal

230,90 kroner
Varenr. 15074801
Volatil

Pormenor, som betyr «detalj» på portugisisk, er vinhuset til Pedro Coelho, som har laget vin siden 2013. Denne vinen er et samarbeid med produsenten Niepoort og ble lansert under maislippet. Tidlig innhøsting gir en frisk og fruktig vin med deilig syre og 9,5 prosent ABV. Preg av rød frukt med et hint av urter på nesen. Saftig rødvin på literflaske – lett å like!

Marto
Crazy Crazy 2021
Rheinhessen, Tyskland

269,90 kroner
Varenr. 15097501
Vininor

Oransje pét nat fra tyske Martin, aka Marto, som har gått i lære hos mer kjente Gut Oggau og Matassa. Denne vinen har 9,5 prosent ABV og nyanser av pære og kvede. Den er fruktig, leskende, morsom og perfekt til koldtbord-slagere som skalldyr, røkelaks og eggerøre.

Partida Creus
CX Cartoixa Vermell 2021
Catalonia, Spania

299,90 kroner
Varenr. 13777001
Volatil

Partida Creus er en kultprodusent man må få med seg. Bestående av det italienske paret Massimo og Antonella, som forlot arkitektjobbene sine for å kjøpe opp forlatte parseller med bortglemte lokale druesorter. Mange av vinene kommer fra svært gamle bushvines, og alle er uten tilsatt SO2. CX lages av en mutert avart av hvitvinsdruen xarel-lo, med lyserosa skall. Resultatet blir en ferskenfarget rosévin som lukter av kjøttfull steinfrukt, aprikos og multe. Nydelig, med 9,5 prosent ABV.

Naturlig friskhet

Ønsker man å lage vin med lav alkohol på den naturlige måten, må andre teknikker tas i bruk.

Kaldt klima gir frisk vin med lav alkohol. Det er fordi varme temperaturer gir moden frukt med mye druesukker. Jo mer sukker i druen, jo høyere blir alkoholprosenten på vinen.

Det er likevel mulig å lage lettdrikkelige viner i varme strøk. Vinmarkene kan nemlig bli avkjølt av eksterne faktorer. Jordsmonn er én omstendighet som kan regulere temperatur: leirjord, kalkholdig jord og jord med siltstein virker avkjølende og vil ofte resultere i slankere, friskere viner.

Nærhet til havet, beliggenhet i høyden eller i et dalføre vil også kunne kjøle ned en vinmark. Det samme vil god gjennomlufting, og dette kan man fremme ved riktig bæskjæringsteknikk.

Kalde druer, elegant vin

I tillegg er plukketeknikk viktig. Vinmakeren kan velge å høste tidlig i sesongen, før druene utvikler et høyt sukkernivå. Ofte høster man tidlig om morgenen, mens frukten er kald, siden varme druer kan bråstarte gjæringsprosessen. Kalde druer og langsom gjæringsprosess i en sval kjeller gir stabile, friske og elegante viner.

Jeg har funnet frem tre lette og detaljerte naturviner som ukens vintips. Alle er gode og spennende alternativer for oss som ønsker å drikke noe med mindre alkohol uten å gå på akkord med vininteressen.

Skål for Norge! Nyt dagen ved dine fulle fem, seilende på en akkurat passe frisk bris.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.