Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Nam nam. Saftig og fruktig rødvin til lakris er en kombinasjon det er verdt å merke seg.

Nam nam. Saftig og fruktig rødvin til lakris er en kombinasjon det er verdt å merke seg.

Disse naturvinene passer perfekt til snacks

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Bort med østers og ost, frem med smågodt og potetgull – det er halloween!

Halloween-helgen er her!

Kanskje du er en av dem som – i likhet med meg – ser frem til denne helgen med pirrende forventning. Tilhører du millenniumsgenerasjonen eller er enda yngre, har du mest sannsynlig vokst opp med allehelgensaftenens kostymer, skumle filmer og snop.

Hvis du ikke har noe forhold til denne feiringen, er det likevel høst for deg, også.

Fakta: Naturlig vin

I D2s spalte skal naturvinentusiast Lise Aanes (30) lære deg alt hun kan om naturvin.

Lise Aanes har jobbet som barista, kokk og kursholder, drevet vinbaren Esaias i Oslo og har podkasten «Lise + Vin = Sant».

Skal vi snacke

Nå er det på tide å trekke inn og nyte sesongens tv-serier eller en god bok med et pledd over føttene, som i sin tur er plantet godt inn i favoritt-tøflene. Og la oss være ærlige: Hvis du vil kose deg med et glass vin til dette, er det ikke østers du kommer til å spise ved siden av.

Nesten all lære om mat og vin i kombinasjon handler om franske matretter. Hvor ble det av vin til de tingene vi faktisk spiser, eller til når vi skal kose oss?

Jeg snakker selvfølgelig om vin til snacks!

Surt og søtt

Den eneste kombinasjonen vi har hørt om et utall ganger, er fyldig rødvin og sjokolade. Ja, dette er godt, men la oss prøve noe annet. Hva drikker man for eksempel til lakris?

Jo, det skal jeg fortelle deg! Saftig, lettdrikkelig og fruktig rødvin, gjerne laget på gamay eller pinot noir, gjør seg utmerket til lakris. Hvis du finner en god pairing her, lager salt lakris og røde frukter søt musikk i munnen, og ettersmaken vil lede tankene mot et annet kjent smågodt: de runde, røde og svarte peace-merkene.

Hva så med surt godteri? Her synes jeg det kan være artig å eksperimentere med syrlige viner. Når disse drikkes alene, vil syrligheten ofte overdøve de andre smakene i vinen – men når vinen møter surt godteri, er godteriet mye surere enn vinen. Da kan man oppdage andre spennende smaker som ellers vil gjemme seg bak vinens friskhet.

Man kan godt prøve det selv: Smak først på vinen alene. Ta en bit surt godteri, og smak igjen. Kjenner du hvordan vinen har endret seg? Syren blir mye bløtere.

Luksusdyrenes alternativ

Er du ikke så glad i smågodt, har jeg et tips til deg også. Du foretrekker kanskje potetgull, og dermed er du også et luksusdyr.

Det har seg nemlig slik at den perfekte matchen til potetgull, er champagne. Salt og fett møter presis syre. Rensende små bobler klargjør munnen for neste bit. Jeg kan love deg at det er et godt samspill.

Ikke vær redd for å prøve vin til noe annet enn sjømat og storfe. Av (eller på) med kostymet, frem med fjernkontroll, tøfler, vinglass og snacks. Du vet du vil like det!

Lises anbefalinger: Tre naturviner til snacks

GlowGlow
Spätburgunder 2022
Nahe, Tyskland

289,90 kroner | 15754601 | Blend Wines

Laget på spätburgunder, tyskernes svar på pinot noir. Denne lyse rødvinen er frisk med masse av markjordbær og rips – en skikkelig fruktfest! Lang, så å si uten tanniner. Saftig og god. Drikk denne til lakris.

Huré Fréres
Invitation Brut NV
Champagne, Frankrike

499,90 kroner | 11915601 | Blend Wines

Huré Fréres består av far Raol og sønnene François og Pierre, som dyrker egne druer i Reims. Dette er en nydelig non-vintage-champagne laget på en klassisk champagneblend av pinot noir, pinot meunier og chardonnay. Krisp, mineralsk, frisk, lang. Frem med potetgullet!

Porta Bohemica
Müller Thurgau 2021
Böhmen, Tsjekkia

214,90 kroner | 16291701 | Blend Wines

De fleste vinene fra Tsjekkia i polutvalget er fra Morava i sør. Böhmen ligger derimot lenger nord, og vinene har en tysk schwung over seg. Her har vi en aromatisk og frisk hvitvin med tydelig syre. Litt spicy, ingefæraktig, og svært frisk, med en god syre som sitter lenge i kinnene. Prøv til surt godteri.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.