Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Hold feriefølelsen gående med klassisk sommermat og perfekt vin

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Her er seks naturviner til sensommeren.

Fellesferien er over, det er på tide å trekke tilbake til hus, hjem og hverdag. Men sommeren trenger ikke å være slutt selv om ferien er det.

Selv forlenger jeg feriefølelsen ved å invitere venner til sensommerlag, spise noe ekstra godt og nippe til et deilig glass vin mens sommernatten silkemykt duver rundt oss. Det frister å takke ja til å fyre opp grillen en «siste» gang, fråtse litt ekstra i havets delikatesser eller slenge sammen noen digge salater med ost og olivenolje.

Vann, ild, jord

Til sjømat vil jeg gjerne ha friske, lyse viner som har en litt urtete kvalitet og tydelig, fast syre – litt som dill og sitron på reker.

Når jeg setter vin til grillmat, lener jeg meg gjerne mot lysere rødviner med høy syre som kan skjære igjennom fett, men fortsatt med noe tanniner. Moden oransjevin, eller oransjevin laget på terrakotta-kar, er også utrolig godt til alt med røykpreg!

Til salater med olivenolje, pepper og litt salte innslag som fetaost, ansjos eller spekemat, vil jeg gjerne ha en lys oransjevin eller en teksturert hvitvin.

Ikke tenk, bare kos

Sommeren i Norge er så forsvinnende kort. Her gjelder det å gripe enhver anledning til å kose seg, mens vi ennå har varmegrader.

Da er det godt at jeg har funnet frem ekstra mange vintips, slik at du bare trenger å tenke på hvor du skal få tak i de beste rekene, eller sjekke når grillen har nådd perfekt temperatur. Bon appétit!

Lises anbefalinger: Naturviner til sensommeren:

Mas del Périé (Fabien Jouves)
Capsule Pet Nat 2020
Cahors, Frankrike

330,00 kroner | 14238201 | Mostue

En rik, moden og matvennlig pétillant naturell som viser at ikke all pét-nat er lettdrikkelige og enkle. Denne komplekse sprudlevinen er laget på métode traditionelle – champagnemetoden. Sen innhøsting av petit og gros manseng gir imponerende 13,5 prosent ABV, noe vinen holder med stil. En stødig vin som både går til loff og reker så vel som heftigere sjømat à la sjøkreps med chilimajones.

Roxanich
Lara 1/6 2012
Istria, Kroatia

339,80 kroner | 13716601 | Winepartners Nordic

Ekstremt kompleks, tett og konsentrert oransjevin fra en tidligere ingeniør I Kroatia. Denne skallmasererte hvitvinen fra 2012 er ekstremt mye vin for pengene, og smaker vilt godt med grillet kjøtt eller røkte pølser. Den er laget med hele 88 dager skallmaserasjon og er lagret på eik i nesten ni år. Vinen dufter av teksturert av honning, karamell og moden steinfrukt og smaken følger på – moden fersken og nektarin, med en litt nøttete utgang og velintegrerte, kalkede tanniner.

Sylvain Pataille
Bourgogne Aligoté 2021
Burgund, Frankrike

359,00 kroner | 13454501 | Non Dos

Hyperelegant hvitvin fra Burgund. Sylvain har tidligere laget vin med mer kjente (og mye dyrere) Romanée de Conti, og det merkes. Lekende, men presis hvitvin som kan konvertere enhver naturvinskeptiker. Ung, lang og fruktig, med en krisp grønn syre og et eplepreg som trygler om å bli satt til sjømat.

La Baronne
Les Chemins Blanc 2020
Languedoc, Frankrike

269,90 kroner | 10045301 | Non Dos

Lubben og elegant hvitvin fra familien Lignères i Languedoc, til en vilt bra pris. Mye vin for pengene. Tørr, men rund i kantene, og overraskende nok på 13,5 prosent. Vinen lages av upodede, 100-årige planter som gir lav avkastning og superkonsentrert frukt. Kalkrik jord gir en klokkeklar vin, som har plukket opp litt tekstur fra amfora og tre–fire dager skallmaserasjon. Server til sjømat, ost eller salat og nyt!

Muller-Koeberle
Mobylette 2022
Alsace, Frankrike

289,90 kroner | 14519601 | Autentico

En oransjevin som minner mer om rosé i både stil og farge. Rosange, kan vi kalle det. Kompleks og lang, med nyanser av røde bær og fersken. Tydelig floralt preg av druen muscat alexandria, som er én av de fem druene i blenden. Drikk til salat og grønnsaker, eller bare for seg selv i solen.

Domaine Nadal Hainaut
Grenache Voyage 2022
Languedoc, Frankrike

150 kroner | 15755601 | Vin John

Naturvin i basisutvalget! En lettdrikkelig fruktbombe som på magisk vis holder 13% ABV med stil. Ekspressiv og tett duft av modne jordbær: modent, men friskt og svært sommerlig. Smaker jordbær med krem. Ekstremt drikkevennlig til en sinnssykt bra pris – server til grillmat eller alene!

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.