Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Levende viner som reparerer seg selv

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Noen naturviner er så levende at de kan smake helt forskjellig fra flaskens start til slutt.

Å drikke en flaske naturvin kan være en reise. Fordi vinen myldrer av levende mikroorganismer, endrer mange naturviner seg etter åpning. Noen kan starte litt sjenerte og lukte litt merkelig – nesten litt som fis! – før de eksploderer i frukt og saftighet.

Naturviner, spesielt de uten konserveringsmiddelet svovel (SO2), endrer seg mer enn konvensjonell vin. Fordi den er levende, kan vinen smake bedre noen dager enn andre. Og noen ganger har de vinfeil som magisk forsvinner etter åpning, eller ved lagring. Vinen kan rett og slett reparere seg selv.

Her er noen eksempler på nettopp dét.

Maison Advinam, L'Allumée Orange.

Maison Advinam, L'Allumée Orange.

Koppitsch, Rosza 2022.

Koppitsch, Rosza 2022.

La Franchaie, Posson Anjou Rouge 2020.

La Franchaie, Posson Anjou Rouge 2020.

Fakta: Lises anbefalinger: Naturviner uten svovel (som ikke nødvendigvis har vinfeil!)

Maison Advinam
L'Allumée Orange
Bordeaux, Frankrike

314,90 kroner | 15569601 | Blend Wines

Noe så sjeldent som en oransje Vin de France fra Bordeaux. Anne Buiatti lager spennende viner på klassiske Bordeaux-druer og jobber i et vineri helt uten strøm. Kanskje det er derfor vinetiketten hennes viser en lykkelig, kvinnelig narr – man må nok være en bouffonne, litt sprø, for å lage vin kun ved hjelp av tyngdekraften og fotpumper i det 21. århundre. Men du verden så godt det smaker. Friskt, fruktig, med preg av sitrusskall og teksturert munnfølelse som showcaser hennes valg av gjæringskar: amfora i leire.

La Franchaie
Posson Anjou Rouge 2020
Loire, Frankrike

329,90 | 13551701 | Non Dos

Franchaie oversettes best til ærlighet eller direkthet, og dét oppsummerer vinene til Alex og Eric Dubois. De lager usvovlet vin ved små vinmarker i Anjou i Loire, og dette er et prakteksempel på Loire i et glass. Rødvin som dufter modent og tydelig av cabernet franc uten noe stikk av grønn paprika. Perler lett på tungen med deilige tanniner bak. Drikk til mat eller for seg selv.

Koppitsch
Rosza 2022
Burgenland, Østerrike

225,90 kroner | 11857601 | Blend Wines

Tullete god rosé til en tullete god pris. Hele klaser direktepresses i skrupresse for å lage denne rosa drømmen av en vin som dufter saftig av bringebær og markjordbær. Blend av blant annet zweigelt, pinot noir og st. laurent. Dette er en ekspressiv, nesten perlende og levende rosé med lekende syre og frisk ettersmak.

Reduktivitet

Noen naturviner kan lukte tydelig av svovel, uten at det er tilsatt. Denne lukten skyldes den naturlige svovelen som oppstår under gjæring. Dette kalles reduktivitet.

Litt reduktivitet kan være kledelig og tilfører nyanser av trøffel, flint, sopp og oliven. Men for mye lukter råtne egg, kokt kål, fis og brent gummi.

Reduktivitet kan forsvinne ved lufting eller flaskelagring. Og – et lite naturfagsprosjekt til deg – ved å ha en kobbermynt i vinglasset og røre rundt. På tide å grave etter 50-øringene som gjemmer seg i en skuff.

Tykk vin

Hvis vinen er slimete, oljete eller sirupsaktig, har den ropiness. Dette kommer av bakteriell aktivitet og er derfor mest vanlig å finne i naturvin, siden den er levende og har et rikt mikrobiologisk liv som endrer seg.

Her er melkesyrebakterier de skyldige: ropiness oppstår når melkesyrebakterier (Pediococcus) spiser glukose og lager geléaktig slim.

Heldigvis er tykk vin lett å fikse: det forsvinner nesten alltid med heftig lufteksponering. Dekanter vinen og rist den som om det står om livet – og vipps! Du har vanlig vin igjen.

Mus

Lytet med det morsomste navnet. Mus, eller mousiness, har fått navnet fra lukten av muselort. Selv opplever jeg mus i vin som en emmen sødme, på samme måte som noe råttent kan lukte søtt.

Det merkelige med mus i vin er at man først oppdager det etter litt tid. Det kan ta nesten et minutt fra man har smakt på vinen, til musen kommer trippende. Mus i vin kommer også av bakterielt liv i vinen. Noen viner får mus litt tid etter åpning: oksygen kan gjøre en vin mousey.

Den gode nyheten er at mus i vin ofte kan lagres bort. Mange er livredde for mus i naturvin, uten grunn. Lytet er bare et bevis på at vinen er levende, og at den nesten alltid kan reparere seg selv.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.