Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Tørt og godt. Viner uten restsødme laget på grønne druer, er definisjonen av tørr hvitvin.

Tørt og godt. Viner uten restsødme laget på grønne druer, er definisjonen av tørr hvitvin.

Tre tørre naturviner for den som tør

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Tørr hvitvin er mer enn tysk riesling.

Slagerne innen sjangeren «et glass tørr hvitvin» – som jeg tør påstå er Norges mest brukte vinbestilling – er riesling, chardonnay og chablis fra kjente områder som Tyskland og Frankrike.

Men hva mener vi med tørr vin?

Cósmic Vinyaters, Connexió Còsmica 2021

Cósmic Vinyaters, Connexió Còsmica 2021

Milan Nestarec, Troublemaker 2019

Milan Nestarec, Troublemaker 2019

Sepp Muster, Graf Morillon 2020

Sepp Muster, Graf Morillon 2020

På vinspråket betyr «tørr» fravær av sukker. Men vin blir til ved at gjær spiser sukker, og det er alltid litt sukker igjen når gjæringsprosessen er fullendt. For at en vin skal kalles tørr, må sukkerinnholdet være mellom tre og ni gram per liter.

Fakta: Lises anbefalinger

TRE NATURVINER FOR DEG SOM DRIKKER TØRR HVITVIN

Cósmic Vinyaters
Connexió Còsmica 2021
Catalonia, Spania

269,90 kroner
Varenr. 11936801
Unico

Lekende og leskende fra katalanske Cosmic, ledet av Salvador Battle, en vinmaker med lidenskap for gamle druesorter og terroir. Den åpner seg fint ved dekantering – prøv gjerne før og etter og sammenlign!


Milan Nestarec
Troublemaker 2019
Morava, Tsjekkia

359,90 kroner
Varenr. 10662101
Nebbiolo Wines

Nestarec er mest kjent for sine mer sprelske viner, men hans white labels topp-cuvéer viser en vinmaker som har modnet, og nå lager klokkeklare og presise viner på sin måte. 100 prosent neuburger, som skapt for skrei-sesongen.

Sepp Muster
Graf Morillon 2020
Burgenland, Østerrike

489,90 kroner
Varenr. 11388101
Vin John

Østerriksk chardonnay fra 40 år gamle vinstokker, som har fått hvile på gamle trefat i to år. Lang, kompleks, elegant og litt kremete, med masser av epler og sitrus.

Naturviner er som regel tørre, da gjæringsprosessen uforstyrret får gå sin gang til det ikke er mer sukker igjen. I konvensjonell vin kan gjæringen stanses med kjemikalier når vinen er «passe søt» etter produsentens smak.

Uvanlig

Noen viner narrer sansene våre. Fruktigheten i mange naturviner kan være svært konsentrert grunnet fantastisk fruktkvalitet. Dette kan lett forveksles med sukker.

Noe annet som forveksles med sødme, er malolaktisk konvertering – når skarp eplesyre omdannes til rundere melkesyre underveis i vinens gjæringsprosess. Dette er uvanlig å finne i masseprodusert hvitvin, fordi prosessen stort sett stanses med svovel eller filtrering.

Friskhet

Kaldt klima gir frisk vin. Varme temperaturer gir moden frukt med mye druesukker. Jo mer sukker i druen, dess høyere blir alkoholprosenten på vinen. Høy alkoholprosent skaper «store», modne viner, som ofte har mindre friskhet.

Hvis du liker tørr hvitvin, drikker du nok ofte viner fra nordliggende regioner. Jeg utfordrer deg til å prøve noen nye land: Hva med Tsjekkia eller Østerrike i stedet for Tyskland?

Til slutt: ikke forveksle eleganse med enkelhet. Små nyanser og detaljrikdom er en egen form for kompleksitet.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.