Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Her er julens naturlige vintips

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Seks naturviner som passer til julematen.

Fakta: Naturlig vin

I D2s spalte skal naturvinentusiast Lise Aanes (30) lære deg alt hun kan om naturvin.

Lise Aanes har jobbet som barista, kokk og kursholder, drevet vinbaren Esaias i Oslo og har podkasten «Lise + Vin = Sant».

Julen kommer krypende, sakte, men sikkert. Du vil prøve noe nytt, men samtidig sikker på at vinen passer til julematen og ikke skremmer de andre gjestene. Hva i all verden skal du velge?

Slapp av – her er julens naturlige vintips.

Pinnekjøtt

Til pinnekjøtt er det viktig å styre unna veldig tanninrike viner som vil tørke ut munnen og gjøre at kjøttet føles tørt og kjipt. Syre og alkohol, derimot, setter i gang spyttproduksjonen og renser opp i munnen når du spiser salt og fet mat. Test derfor gjerne en stor og frisk hvitvin.

En annen knallgod anbefaling til pinnekjøtt er dype, mørke og konsentrerte oransjeviner. Disse vinene kler salt, fett og røyksmak, og vil gjøre seg ekstra godt til røkt pinnekjøtt.

Ribbe og nøttestek

Ribbe med klassisk tilbehør kler en rødvin med mye fruktighet og lite tanniner.

Rotgrønnsaker, tyttebærsyltetøy og rødkål er alle søte tilbehør som demper sødmen i vinen. Dermed trenger du en vin med god fruktighet som ikke smaker bittert i møte med de søte grønnsakene. I tillegg ønsker jeg en del syre som kan skjære igjennom fettet, rense munnen og gjøre alt klart for neste bit.

Lager du den moderne klassikeren nøttestek, har du gjerne både sødme og umami også i denne retten. Her finnes det jo en del oppskriftsvariasjoner. Mange har tørket frukt, og da bør du igjen passe på at vinen har nok fruktighet slik at den ikke oppleves flat og bitter i møte med maten – som også ofte serveres med det klassiske ribbetilbehøret.

I tillegg er det viktig med en syrefrisk vin, for denne retten har også plenty med fett. Syre er altså stikkordet til nesten all julemat!

Julekaker

Som 18-åring hadde jeg en svensk kjæreste som introduserte meg for et helt nytt konsept: pepperkaker og blåmuggost. Og til deg som ikke ennå har prøvd det: Hold deg fast! Kombinasjonen er uslåelig. Hva kan så løfte opplevelsen til nye høyder? Jo, portvin.

Det finnes naturlige alternativer innen de fleste vinstiler, og portvin er intet unntak. Portvin er opprinnelig en sjanger av sterkvin fra Portugal, og den portugisiske produsenten Niepoort lager en nokså naturlig variant, og denne fungerer også godt til riskrem og småkaker.

Jeg har plukket ut seks naturviner til årets julefeiring. De er valgt med omhu, både for å passe til julematen og for å ikke være for eksperimentelle, slik at de skremmer de øvrige familiemedlemmene under julefeiringen.

God utforskning, og god jul!

NATURVINER TIL JULEN:

La Stoppa
Ageno 2018
Emilia-Romagna, Italia

474,90 kroner | 8035901 | Vinum

Ageno fra 2016 er en nesten mytisk vin innen naturvinbransjen. Denne årgangen er kjent for sin nesten karamellaktige fruktkonsentrasjon, kalkede tanniner og presise syre. 2018-årgangen ligger ikke langt unna, og denne finnes det bare noen få flasker igjen av på Vinmonopolet, før den erstattes med 2020-årgangen. Denne store, mørke og elegante oransjevinen vil være helt magisk til pinnekjøttet.

Niepoort
Late Bottled Vintage 2018
Duoro, Portugal

239,90 kroner | 3222501 | Winetailor

Niepoort har mye god portvin i forskjellige prisklasser. Denne er veldig god og koster ikke skjorten! Konsentrert og lang, søt uten å være klissete, med preg av lakris, sjokolade og moden, mørk frukt.

Eric Thill
De Marne et d’Argile 2022
Jura, Frankrike

276,90 kroner | 16291501 | Blend

En svær hvitvin for alle som elsker smørete chardonnay! Denne dufter lubbent av smør, fet nektarin og bakt sitron. Smaker friskt og med god lengde. Holder sine 14 prosent med stil, og kan hamle opp med mang en heftig matrett.

L’Austral
Treillaujeard 2021
Loire, Frankrike

499,90 kroner | 15868201 | NonDos

En av mine nye favorittprodusenter. Dette er en elegant, kompleks og lang chenin blanc med lett salt utgang. Fast syre, rent, pent og med en kjølig eleganse. Likevel ingen lettvekter på 13,5 prosent. Dette var veldig godt.

Domaine Vaillant Les Grandes Vignes
Pineau d’Aunis 2021
Loire, Frankrike

329,90 kroner | 15572001 | NonDos

En svært saftig og frisk usvovlet rødvin med masser av rød frukt og en liten grønn snert. Avslutning i retning hvit pepper, med en lette, kalkede tanniner. Denne blir god både til ribbe og nøttestek.

Segni di Langa
Nu 2021
Piemonte, Italia

245,00 kroner | 15621201 | Nebbiolo Wines

Gianluca Colombo lager skikkelig klassiske Piemonte-viner på helt naturlig vis. Hans bordvin som kommer på hendig literflaske, er laget for å deles. Her finner du alle de klassiske Piemonte-druene i skjønn forening. En saftig og fruktig rødvin, fortsatt med god konsentrasjon og modenhet som blir flott til ribbe, nøttestek eller foran peisen.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.