Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Lei av riesling?

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Test en gammel og glemt druesort, da vel.

Det er ikke slik at alle vinmarker har gode forutsetninger for å dyrke drueslagere som pinot noir og riesling. Men den økte etterspørselen etter slike druer har gjort at mange vinbønder velger å satse på dem fremfor stedegne druesorter: En rekke vinstokker er blitt revet opp med rot til fordel for kjente druesorter som gir store avlinger og er lette å selge.

Også historiske og politiske hendelser som okkupasjoner, kriger og statsdannelser har ført til at druesorter er blitt glemt, nedprioritert – eller rett og slett har forsvunnet. Og vinlusen phylloxera har sin del av skylden: Den lille vinplantespisende lusen endevendte den europeiske vinproduksjonen på midten av 1800-tallet.

Syke planter måtte fjernes, og da markene skulle plantes på nytt, ble de originale druesortene ofte erstattet med typer som ga høyere avkastning.

Partida Creus, TN Tinto Natural 2021.

Partida Creus, TN Tinto Natural 2021.

Cinque Campi, Particella 128 2018.

Cinque Campi, Particella 128 2018.

Natenadze Meskhuri, White Qvevri 2021.

Natenadze Meskhuri, White Qvevri 2021.

Fakta: Lises anbefalinger: Tre naturviner med druer med spennende historie

Partida Creus
TN Tinto Natural 2021
Catalonia, Spania

289,90 kroner
Varenr. 13429701
Volatil

Mange av vinene til dette italienske vinmakerparet kommer fra druesorter på svært gamle bushvines, som de har funnet i gamle parseller i spanske Catalonia. Alle deres viner er uten tilsatt SO2. Her har vi en rødvin med lik blanding bobal, ull de llebre og syrah. Superekspressiv på nesen, moden, lettdrikkelig; den dirrer nesten på tungen. Partida Creus har viner i alle «vanskelighetsgrader» – dette er en deilig og fantastisk hverdagsvin.

Cinque Campi
Particella 128 2018
Emilia-Romagna, Italia

289,90 kroner
Varenr. 6961701
Non Dos

Sprudlevin med annengangsgjæring på flaske, laget på druen spergola. Denne degorgeres for hånd på gamlemåten, og det lages derfor få flasker. Druene presses med stilk i en gammel kurvpresse og får litt tid med skall før pressing. Resultatet er en tørr og fast vin med mengder av tett og fint skum – fruktig, med aroma av steinfrukt og eple. Vinmarkene til Cinque Campi har vært i vinmaker Vanni Nizzolis familie i over 200 år.

Natenadze Meskhuri
White Qvevri 2021
Samtskhe-Javakheti, Georgia

425,00 kroner
Varenr. 14201501
Liquid Wines

Dette spennende prosjektet til Georgi Natenadze må prøves. Alle druene i denne vinen kommer fra vinstokker som slynger seg rundt store trær, og noen av stokkene er over 400 år gamle. Området ligger nært den tyrkiske grensen, og de originale vinmarkene ble rasert av kriger. Disse plantene er rester av en gammel terrasse, og Georgi bruker en hel måned på å høste druene, da han må klatre i trærne etter dem. Vinen er en megakonsentrert oransjevin – ekspressiv, lang, moden og kompleks. To av druene i vinen kalles bird’s eye white og bird’s egg white: chitistvala og chitiskvertskha tetri.

Erfarne druer

Også for å lage naturvin brukes gjerne internasjonale druer som nebbiolo eller chardonnay. Men når man lager naturvin, vil man ikke bruke kunstig vanning, ugress- eller plantevernmidler. Derfor er det egentlig logisk å bruke lokale druesorter fremfor internasjonale slagere; sorter som er hentet inn fra andre steder, trenger ofte mer hjelp til å vokse.

At klimaendringene gjør det vanskeligere å drive jordbruk, gjør det desto mer fristende å finne tilbake til historiske druesorter som er ekstra godt tilpasset forholdene i et spesifikt område.

Dessuten er vi blitt mer opptatt av bærekraft, økologisk mangfold og lokale tradisjoner – og det øker interessen for unike og stedegne druesorter.

Detektivarbeid

Men hvordan gjenoppliver man en druesort som tilsynelatende har forsvunnet?

Først må man finne den. Det er lettere sagt enn gjort. De står ofte bortgjemt på forlatte vingårder eller vokser som ville vinranker et sted. Man bruker gentester for å identifisere plantene, og deretter dyrkes de frem fra stiklinger, enten i et drivhus eller hydroponisk, i miljøer som etterligner klimaet utenfor.

Så podes de ofte på eksisterende rotstokker for å vokse videre i vinmarkene. Historiske kilder som bøker og fotografier blir også undersøkt for å finne hint om hvordan plantene ble kultivert tidligere.

Takket være iherdig arbeid får disse spennende druesortene gjenoppstå og atter en gang vokse i vinmarken – og bli til vin som kan helles i våre glass.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.