Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Eselterapi. Hos Carussin i Piemonte brukes eslene ikke bare som medarbeidere, men også som terapidyr.

Eselterapi. Hos Carussin i Piemonte brukes eslene ikke bare som medarbeidere, men også som terapidyr.

Esler, ugler og flaggermus bidrar alle til en velfungerende vingård

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Biodiversitet i vinmarkene gir bedre vin.

Husdyr er viktige for å skape et naturlig økosystem i vinmarken, og de beste vingårdene har mange av dem. Ved å integrere dyr i vingården, økes det biologiske mangfoldet i vinmarkene og det mikrobiologiske livet i jorden. Det er positivt for plantene, for frukten – og til slutt for vindrikkeren. Det er fordi frukt av høy kvalitet lager den beste vinen, helt uten behov for tilsetninger.

Hest og kjerre

Flere vinmakere skyr traktoren og velger å ploge med hest. Dette er skånsomt for jorden, og dyrene gjødsler naturlig mens de arbeider. I tillegg lager mange vinmakere sin egen kompost blandet med dyremøkk, og behøver dermed ikke bruke kunstgjødsel eller sprøytemidler. Kompostert gjødsel gir bedre jordhelse, økt mikrobiologisk aktivitet og hjelper vinplantene å ta til seg næring.

Ikke alle husdyrene er der bare for å jobbe. Hos vingården Carussin i Piemonte, Italia, bor ti esler som er vinmarksarbeidere – men som også tjener nytten som terapidyr, til støtte for barn, funksjonshemmede og personer med psykiske lidelser.

Ville venner

Biodiversitet avler mer biologisk mangfold – også fugler, insekter og andre dyr trives rundt vinmarker som er rike på gjemmesteder, meitemarker, gjødsel og ville blomster. Flyvende besøkende som ugler, flaggermus og rovfugler bidrar til å holde kontroll på insekter som kan skade vinplantene.

Et grunnprinsipp for naturvinproduksjon er å gå minst mulig på akkord med den naturlige floraen og faunaen i området. Dette betyr at man ikke vil krangle med de lokale artene, men heller jobbe sammen med dem. Her kan man også være kreativ – eksempelvis har den tyske produsenten 2Naturkinder valgt å bygge «rasteplasser» for å tiltrekke seg de lokale flaggermusene, slik at de kan trives i markene og dermed spise plagsomme insekter og gjødsle naturlig. Dette har ført til vinserie ved navn Fledermaus – det tyske ordet for «flaggermus».

Integreringen av dyr i vingårdsdrift er essensielt for biodynamisk jordbruk. Ved hjelp av firbente og bevingede venner, kan vinprodusenter redusere behovet for sprøytemidler og skape et helhetlig økosystem i vingården. Det kommer både miljøet og smaksløkene våre til gode.

Lises anbefalinger, 3 naturviner fra gårder med dyr:

Carussin, Barbera d’Asti Asinoi 2021.

Carussin, Barbera d’Asti Asinoi 2021.

Carussin
Barbera d’Asti Asinoi 2021
Piemonte, Italia

Varenr. 4992201
kr 169,90
Non Dos

Carussin drives av en familie på fire: mor Bruna, far Luigi og sønnene Luca og Matteo. De har drevet økologisk siden 1950 og biodynamisk siden 1988, og holder esler som terapidyr på gården. Denne flasken er kjent som «eselvinen» grunnet eslet på etiketten, og er en ung og sjarmerende barbera med masser av frukt og et lett urtepreg. Den har silkemyke tanniner, passer fint til mat og er veldig mye vin for pengene.

2Naturkinder, Fledermaus Weiss 2021.

2Naturkinder, Fledermaus Weiss 2021.

2Naturkinder
Fledermaus Weiss 2021
Franken, Tyskland

Varenr. 15338201
kr 279,90
Blend

Batmans egen hvitvin, laget ved hjelp av lokale flaggermus. 2Naturkinder bygger «rasteplasser» for å tiltrekke seg de lokale flaggermusene, slik at de kan gjødsle naturlig. Resultatet er en kompleks hvitvin på sylvaner, litt grønn på en sauvignon blanc-aktig måte. Syrlig og slank, med svært frisk syre som sitter lenge.

Remi Poujol, Le Temps Fait Tout 2021.

Remi Poujol, Le Temps Fait Tout 2021.

Remi Poujol
Le Temps Fait Tout 2021
Languedoc, Frankrike

Varenr. 10974301
kr 259,90
Vin John

Remi Poujol er kjent for å ha så godt druemateriale at «alle» vil kjøpe druer fra ham. Disse dyrkes frem ved hjelp av hans to arbeidshester. I tillegg til å selge druer, lager han også litt av sin egen vin. Her har vi en frisk og tropisk blend av ugni blanc og clairette fra vulkansk jord. Fyldig og aromatisk med en munnfølelse som minner om moden steinfrukt.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.